Weekmenu #4: Vichysoisse met Pita-Pizza’s, vriezerkliekjes en Crushed Sardines

ecotarisch-weekmenu-4-2020Tekengebied 32@2x

Ben je druk? Ga dan zitten. Dat advies, jaren geleden gekregen van Janneke de Geus, staat in mijn frontaalkwab gegrift. En ik denk dat het ik deze week ga toepassen. Het nieuwe jaar is krap vier weken onderweg en ik beleef alweer een week die aan elkaar hangt van (bij voorbaat al bijna vergeten) afspraken. 

Gelukkig met dingen die of leuk zijn, of (als dat niet het geval is) waarvan ik snap dat ze nodig zijn. Een ALV-vergadering, een coachgesprek, dat werk. Maar ook: me het hemd van het lijf laten vragen door tof wijf Michele Sparreboom, maandagavond, tijdens de Hart in de Fik Talkshow in Fröbel op Zuid (er zijn nog een paar plekken, voor wie wel eens wil weten wat mij momenteel bezig houdt :-)).

Al met al wordt het een week waarin mijn organisatievermogen flink op de proef wordt gesteld. Bovendien ben ik vorige week dramatisch uit de bocht ben gevlogen, budgettair gezien. Daarom eet ik (zolang ik alleen eet) uit voorraadkast en vriezer. Beide zijn goed gevuld (ik was tot voor kort een notoire overbuyer als het op voedsel aankomt), dus ik ben benieuwd. Het enige wat ik vers koop: groenten, eieren en Little Willies.

Duurzaam Weekmenu #4

Hieronder mijn eerste officiële weekmenu van 2020. 

MAANDAG: ON THE GOhart in de fik

Vandaag eet ik uit de vriezer, in BlueCity. Vanavond ben ik namelijk, samen met Annemarie Nodelijk en Saskia Warnaar, te gast in de talkshow Hart in de Fik van Michèle Sparrenboom.  
> Wil je ook komen kijken?  Check de info hier.

(op de foto: de Hart in de Fik-talkshow met de helden van Heilige Boontjes!)

DINSDAG: KLIEKJES

 Vandaag wordt het de vriezer, vooral omdat ik tot laat werk, en daarna die ALV-vergadering heb. Gelukkig zitten in mijn vriezer (bijna) alleen maar lekkere kliekjes, dus het is geen straf..

WOENSDAG: Vichyssoisse met pita-pizza’s (VEGA)Kook&Klaar-vichyssoise-600

Vandaag komen de kinderen weer, en dus zet ik graag iets op tafel waarvan ik 100% zeker weet dat ze het lusten. Vichysoisse dus, een aardappel-preisoep die prima ecotarisch te verantwoorden is. Erbij serveer ik pita-pizza’s met rode ui en kastanjechampignons. Pita-pizza’s, ik noem het even heel casual, maar dit is dus mijn eerste poging om die ranzige diepvriespizza’s te vervangen met iets wat én budgettair-verantwoord én ecotarisch is. Lees: volkoren pita’s, no waste tomatensaus en lokale seizoensgroenten.

> bekijk hier het recept voor Vichysoisse en hier voor Pita-Pizza’s 

Op die pita pizzaatjes kun je natuurlijk heel goed restjes kaas, geroosterde groenten enzovoorts kwijt. Iris deelt hier haar aanpak, voor zowel pita pizza als pita flammkuchen.

DONDERDAG: Savooiekool met rozenharissa*, Little Willies en rijst
roergebakken-savooiekool-harissa-knoflook-500 (1)

Savooiekool is ontzettend lekker om te roerbakken. En om de dames (één vegetariër en één vleesverlanger) een plezier te doen, eten we er Little Willies bij. Deze worstjes van de Vegetarische Slager zijn niet goedkoop, maar wel erg lekker.

>> check dit recept op Okoko

*) Rozenharissa? Dat is één van mijn Londense scores. Ik ben superbenieuwd naar dit recept!

VRIJDAG: Spaghetti met crushed sardinesardinepasta

Een recept uit de voorraadkast, met tomatensaus, een blikje sardines en volkoren spaghetti. Snel klaar en ecotarisch – en nog goedkoop ook, zels als je alles bio en MSC koopt.

> check dit recept van Chocolate & Zucchini

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @dianavanewijk op Insta, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *