Ecotarisch Weekmenu #47: #nowaste Norma, bonensoep à la Van Boven en geen-gedoe-hutspot

weekmenu47Tekengebied 32@2x

Hoe is het daar? Hier is het goed: afgelopen week zijn we precies nul keer gezwicht voor kant-en-klare fast food. Zelfs niet na een zeven kilometer lange helletocht op de fiets, door de regen, met de hond voorop en een kind achterop. Toen heeft namelijk het thuisgebleven kind gekookt en konden we natgeregend en wel aanschuiven en genieten van een zeer goed gelukte paddopasta! Het duurt even, maar dan heb je ook wat. En dan heb ik het niet alleen over het opstellen van een weekmenu…

Ook op het lunchfront ging het lekker: ik ruimde onze oude vriezer (inloopmodel) uit. De vriezer is natuurlijk vaak het voorportaal van de vuilnisbak, maar dit keer dacht ik: ik neem alles wat nog enigszins herleidbaar is gewoon mee. No waste! De opbrengst: warmgerookte lokale forel, heel veel filo- en bladerdeeg en een flink aantal bakken en bakjes met kant-en-klare lunch. Deels ongelabeld, dus een soort verrassingslunch :-) Ik ben namelijk een nogal luie invriezer, dus het gros van de bakjes heeft geen label, en wat wel een label heeft, is onleesbaar. Zo houden we de zaken een beetje spannend in dit single-leven.

Duurzaam Weekmenu #47

Goed, hoog tijd voor het nieuwe weekmenu. Goddank zijn er nog aubergines, paprika’s en trostomaatjes! En zelfs nog sla.

In Rechtstreex seizoensbox volgende week: Rode paprika, Tomaat Cocktail Tros (Frank de Koning, Tinte), Slamix (Tuinderij Peter Boer, Zwijndrecht), Oranje wortel, Rode kriel (Peter van de Erve, Goudswaard), Koolraap (Ronald en Helma Vader, Oude Tonge) en Witte champignons (Familie Veeke, Standdaarbuiten), Spruiten (Gert van Herk, Rhoon).

Ik paste mijn bestelling overigens aan, want ik ben zelf geen fan van sla. Bovendien is het deze week een vreemde, qua koken. Voor de kok van dienst is koolraap teveel gedoe, en rode kriel een tikkie te fancy. Dit is wat wij deze week eten!

MAANDAG: DOCHTER JARIG!Flashy_kapsalon_veganjunkfoodbar

We eten uit, op haar verzoek, bij de Vegan Junk Food Bar. Niet lokaal, wel plantbased. Een uitzondering, ik heb er zin in!

DINSDAG: HUTSPOT MET gebakken kastanjechampignons en GEKOOKTE EIEREN

Een beetje een vreemde periode, qua co-ouderschap: de kinderen slapen en eten bij mij, ook als ze bij hun vader zijn. Er wordt dus in mijn huis voor ons gekookt. Hij houdt niet van gedoe in de keuken, dus ik bestelde winterpenen en aardappels, en we sneaken de koolraap erbij in. Lekker met een gekookt eitje! (en voor wie wel van gedoe houdt: met een gepocheerd eitje!)

WOENSDAG: PASTA ALA NORMAottolenghi alla norma

Een onbetwiste favoriet die altijd in goede aarde valt hier. Normaalgesproken koken we een doordejarenheenaanonsgezinaangepaste variant van Jamie Oliver, maar dit keer probeer ik deze Pasta alla Norma van Ottolenghi. Uit ‘Simpel’, deels in de oven gemaakt en goed te preppen – wat wil je nog meer? De saus maak ik tegenwoord overigens met de #nowaste tomatensaus van Harvest House, via Rechtstreex. Deze wordt gemaakt van afgekeurde tomaten, en koop je onder de naam Tomatenbasis bij Lidl. Bonustip: maak de saus dubbel, dan heb je altijd een goede basis achter de hand.

DONDERDAG: Garlicky White bean soup met snijbietng_whitebeansoup2

Wat is er lekkerder dan wittebonensoep op een herfstige dag? Precies. Deze bonensoep met snijbiet van Nourishing Gourmet is troost in een soepkom! Ik pas dan wel de truc van Yvette van Boven toe, die deelde in het Volkskrant Magazine een superinteressante tip voor nog lekkerder bonen. Voor iedereen zonder Blendle hier het recept.

Bonen à la Van Boven – ingrediënten

 • 500 g gedroogde bonen
 • 1 citroen, gehalveerd
 • 1-2 tomaten, gehalveerd
 • 5-6 tenen knoflook, gepeld
 • bosje (15 g) oregano
 • écht een flinke scheut olijfolie/kippenvet/smout
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • scheutje appel- of wijnazijn

Bonen à la Van Boven – bereidingswijze

 • Week de bonen zeker 12 uur in een grote kom water.
 • Giet ze af en zet ze met schoon water (ongeveer 3 vingerkootjes boven de bonen) op, schuim ze af als het kookt, draai het vuur dan heel zacht, zo zacht dat de bonen amper borrelen en voeg dan een snuf zout toe.
 • Brand de citroenen in een koekenpan op de gesneden kant tot ze gaan blakeren en voeg ze samen met wat stukken tomaat, knoflook en wat takjes (niet alles!) oregano aan de pan toe. Giet er een ruime centimeter olijfolie op. Ik had nog een potje smout, dus ik gebruikte dat, maar olijfolie kan ook. Het gaat erom dat de bonen door de vetlaag onder water blijven.
 • Nu is het afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de bonen afwachten en proeven tot ze gaar zijn. Die van mij deden er ruim 2 uur over, maar soms zijn ze ook in 45 minuten tot een uur gaar. Voeg na het proeven steeds een snuf zout en wat verse oregano toe. Roer en proef regelmatig, ineens zijn de bonen perfect gaar en door het langzame koken zijn de schillen ook niet gesprongen.
 • Schep ze uit de pan, kook het kookvocht in tot een dikke saus, breng op smaak met een drup azijn en giet een pollepel over de bonen bij opdienen.

VRIJDAG: KLIEKJESDAG

Met whatever de koelkast te bieden heeft :-) Als het tegenzit, is het weinig, en bakken we de laatste eieren, met het laatste stukje kaas, en eten we die met een geïmproviseerde #weggooigroentesoep die ik maak met groenten die met 35% korting worden verkocht.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *