Ecotarisch Weekmenu #45: Sambal Goreng Telor met Gele Rijst, Purple Hutspot met gepocheerd ei en Baked Gnocchi

WeekmenuTekengebied 31@2x

De eerste maand van het Ecotarisch Jaar-experiment zit erop! Lees hier mijn terug- en vooruitblik + de tips die ik meeneem de rest van het jaar in. Eén van die tips is het opstellen van een duurzaam weekmenu; dat helpt ontzettend bij het omzeilen van valkuilen als hangry kinderen en last-minute supermarktstress.

Dankzij het weekmenu liep het afgelopen week gesmeerd. Nou okee, behalve vrijdag dan. Op de één of andere manier waren we allemaal doodmoe. We besloten een Big Bang Theory-marathon te houden, maar daar werd ik nog slomer van. De dertienjarige bood aan te koken, maar verwarde de pesto met een tahinsaus, waardoor de pasta-pesto lang niet zo lekker was als ik had gehoopt. 

Leermomentje: zorg aan het eind van de week voor extreem-makkelijke comfort food-gerechten. Iets wat je de oven inschuift of een grote pan van te voren gemaakte soep is het best: daar hoef je weinig aan te doen – en dat kun je lekker combineren met een Netflixmiddagje :-)

Duurzaam Weekmenu #45

Ik bestel elke week de Seizoensbox van Rechtstreex. Deze week bevat deze de volgende groenten: Komkommer (Frank de Koning, Tinte), Gele paprika (Frank de Koning, Tinte), Tomaat Cherry Roma (Frank de Koning, Tinte), Raapstelen (Tuinderij Peter Boer, Zwijndrecht), Paarse wortel (Peter van de Erve, Goudswaard), Witte champignons (Familie Veeke, Standdaarbuiten), Spruiten (Gert van Herk, Rhoon) Kriel van Frieslander (Gert van Herk, Rhoon) 

MAANDAG: EATING-IN MET DE BUREN – Indische spruitjes met ketjapchampignons, sambal goreng telor, gele kokosrijst en kroepoekVeggielettes-Soephoofd-sambal-goreng-telor-no-waste-square

Vorige week aten we bij de buren – en dus eten we deze week bij ons. Ik zet de slowcooker aan voor de sambal goreng telor en maak de gele rijst in de rijstkoker, waardoor de rest eigenlijk een eitje is.

Ik volg deze recepten:

DINSDAG: Pasta met ecotarische pesto met raapstelen, pangritata en pijnboompitten

Op dinsdag heeft de jongste theaterschool – precies rond etenstijd. Wij eten dus iets makkelijks, zodat ze voor de les kan eten. De pangritata maak ik van te voren, net als de ecotarische pesto. Heb je daar geen zin in, koop dan gewoon een potje (biologische) pesto.

Ik gebruik volkoren spaghetti en biologische pijnboompitten (beide van Lidl) en volg verder deze recepten:

Verder is het een kwestie van uitje en knoflook fruiten, bladgroenten (in mijn geval: raapstelen) toevoegen en meebakken, vuur uit, pesto erdoor roeren en omscheppen met de gekookte pasta. Bestrooien met pangritata en afmaken met wat geroosterde pijnboompitten. Lekker!

WOENSDAG WISSELDAG: Purple Hutspot met een gepocheerd ei OF biologische rookworst

Op woensdagen ruilen de kinderen van ouder en huis. Omdat mijn huis als enige nog af is, eten we altijd met zijn vieren bij mij thuis. Een emotionele dag, dus ik kook iets herkenbaars – maar dan toch met een twist, omdat de wortels dit keer paars zijn :-) Voor de jongste (vleesverlanger) geef ik er een half-om rookworst van Hoeve Biesland bij, via Rechtstreex

DONDERDAG: BAKED GNOCCHI MET GEROOSTERDE CHERRYTOMAATJES EN RICOTTaSchermafbeelding 2019-11-02 om 16.15.02

De donderdag is een b*tch, de laatste tijd. Ik zorg voor een makkelijk te maken gerecht, dat het woord COMFORT FOOD uitstraalt. De avond van te voren preppen, en hop, in de oven schuiven. Ik gebruik dit recept van BBC Good Food.

VRIJDAG: KLIEKJESDAG

Met whatever de koelkast te bieden heeft :-) Als het tegenzit, is het weinig, en bakken we de laatste eieren, met het laatste stukje kaas, en eten we die met een geïmproviseerde #weggooigroentesoep die ik maak met groenten die met 35% korting worden verkocht.

ZATERDAG: SOEPDAG!

Recept voor Kippensoep met Soekpkip, zonder bouillonblokjes

Vandaag maak ik kippensoep van een uitgelegde soepkip van Eibaar. Zonder bouillonblokjes, volgens dit onvolprezen recept.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *