Ecotarisch Weekmenu #46: romige knoflookchampignonpasta, goudenbietjestaart en pesto pasta met aubergine

weekmenu46Tekengebied 32@2x

Week 46 alweer! Met de Sint die dit weekend aankomt, en die waterkou van de afgelopen week, zit ik inmiddels volop in wintermodus (inclusief winterjas, handschoenen en extra dikke sjaal). Die seizoensverandering zie je ook terug in het aanbod van groente en fruit. Winter is coming, ook qua keuzevrijheid…

Komende week wordt een drukke, met veel afspraken buiten de deur. Daarom voor volgende week veel makkelijke gerechten die goed voorbereid kunnen worden, en de nodige comfort food. Niets fijner dan driedubbel natgeregend en verijzeld thuiskomen, de oven voorverwarmen, droge kleren aantrekken, je voorbereide comfort food in de oven schuiven en met een groot glas thee op de bank, onder een dekentje, de hond (of je kinderen/ega/vader of moeder) gaan zitten knuffelen :-)

Duurzaam Weekmenu #46

Altijd jammer: het seizoen voor aubergines, paprika’s en tomaten loopt weer op zijn eind. Gelukkig geeft Rechtstreex daar melding van, zodat ik me mentaal kan voorbereiden op een seizoen lang zonder Pasta a la Norma of Melanzane. (huil)

In Rechtstreex seizoensbox volgende week: Graffiti Aubergine, oerkomkommer, groene paprika en cherrytomaat Roma (Frank de Koning , Tinte), Paksoi Shanghai (Janneke en Cees Klootwijt, Raamsdonk), Gele biet (Peter van de Erve , Goudswaard), Kastanje champignons (Familie Veeke,  Standdaarbuiten), Krulpeterselie (Tuinderij Peter Boer, Zwijndrecht)

MAANDAG: EATING-IN MET DE BUREN – Creamy garlic mushroom spaghetti

mushroom-spaghetti-3

Dit recept  voor romige knoflookchampignonpasta heeft het woord COMFORT FOOD in blokletters op zijn voorhoofd staan! Ben je lui, heb je geen tijd of is je budget beperkt? Dan kun je de verse champignons vervangen door een zak of blik goede champignon-roomsoep. (TIP: gebruik wel geconcentreerde champignonsoep – of kook ‘m in, anders wordt je pasta heel waterig)

Andersom werkt natuurlijk ook: heb je vandaag wat van deze pastasaus over, dan kun je daar morgen een heerlijke paddestoelensoep van maken, simpelweg door goede bouillon toe te voegen!

Pesto pasta met gebakken aubergine

Gesponsord door Bertoli, maar gebruik gewoon lekker de olijfolie waar jij graag mee werkt :-) In mijn geval biologische van Lidl. De pesto koop je in de biowinkel (lees hier waarom) of maak jezelf (check hier het recept voor een ecotarische seizoensgebonden pesto, of hier voor slazakpesto!)

Golden beetroot & feta tartbeetroot-tart

Eerlijk gezegd ben ik niet zo dol op bietjes. En maak ik nóóit quiches. Maar nu een belangrijk deel van mijn favoriete groente van het menu verdwijnt, is het tijd om me een ietsjepietsje flexibeler op te stellen :-) Deze bietenquiche klinkt goed – ik geef ‘m bij deze een kans!

Kokos-Noodlesoup met paksoi, snijbonen en schelvis noodlesoep

1x per week vis – dat is het streven. Zeker nu de oudste dochter pescotariër is. Nu vind ik vis een moeilijk ding: qua bereiding, en qua duurzaamheid. Gelukkig is er de viswijzer, en indien die geen info heeft: Vis & Seizoen. Daar lees ik het volgende: “Schelvis leeft in de Noorse wateren. Het seizoen van de schelvis is van juni tot en met februari. De variant uit de Noorse wateren heeft een groene status, indien in het juiste seizoen is gevangen. Het is MSCgecertificeerd. Een goed alternatief is is de wijting of de kabeljauw.” Hup op de lijst dus, deze kokosnoodlesoep!

unnamedInteressant trouwens: de snijbonen van Ekoplaza komen deze week uit Spanje. Is dat niet veel minder duurzaam dan diepvriessnijbonen uit Nederland? Diepvriesgroente en -fruit wordt vrijwel nooit meegenomen in duurzaamheidstesten. Interessant onderwerp voor mijn volgende deep dive! Want: hoe ecotarisch zijn diepvriesgroenten eigenlijk?

VRIJDAG: KLIEKJESDAG

Met whatever de koelkast te bieden heeft :-) Als het tegenzit, is het weinig, en bakken we de laatste eieren, met het laatste stukje kaas, en eten we die met een geïmproviseerde #weggooigroentesoep die ik maak met groenten die met 35% korting worden verkocht.

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *