#andersomdraaien, Gedachten
comments 7

De vloek van 26,4 – over theepotten, ontaarde moeders en slappe papa’s

feminisme-diana-van-ewijk-andersomdraaien

Lekker thuis bij de theepot – daar zien wij Nederlanders moeders het liefst.
En blijkbaar zien moeders zichzelf daar ook het liefst. Ze geven er in ieder geval graag hun werk voor op. Lang leve Nederland, deeltijdland! Of toch niet…?

Nederlandse vrouwen werken gemiddeld 26,4 uren per week*. Mannen werken gemiddeld 37,6 uren per week. Dit verschil wordt groter als er kinderen komen. Zonder met nog meer cijfers te gaan zitten goochelen, komt het op het volgende neer:  moeders werken het minst, vaders het meest.

Doodnormaal vinden wij dat in Nederland, dat vrouwen deeltijd werken**.

Een meerderheid van de bevolking vindt een baan van twee of drie dagen ideaal voor een vrouw met jonge kinderen, en een baan van drie, maximaal vier dagen voor moeders met schoolgaande kinderen.

Het is eigenlijk ideaal, ook.
Met een deeltijdbaan verdienen moeders wel geld, maar kunnen ze zich toch ook richten op de verzorgen van man, kind en huis. En op zieke ouders, mocht dat zo uitkomen.

Win-win, zou je zeggen, die part-time werkende moeders.

Maar: hoe normaal is dat eigenlijk?
Hoe normaal is het, dat ruim 20% van de vrouwen en 42% van de mannen een vrouw geschikter vinden om kinderen op te voeden dan een man?****

Hoe normaal is het, dat een voltijdbaan voor moeders daardoor een heikel punt blijft?

Want je kinderen vijf dagen per week naar de crèche brengen om te gaan werken? Dat is toch niet bon ton. Ik heb het jarenlang gedaan, en kreeg daar uit alle hoeken kritiek op.

“Waarom neem je überhaupt kinderen, als je ze toch wil dumpen?” werd mij gevraagd.
Mij, let wel: niet óns. Mijn man kreeg geen enkele kritische vraag.
Behalve dan toen hij werk-uren inleverde om meer voor onze dochter te zorgen.

Want de boel andersomdraaien?
Ook dát was niet bon ton.
Toen de jongste naar school ging en we besloten dat ik ze voortaan zélf uit school op zou halen, ging er dan ook een zucht van verlichting door onze omgeving.

Eindelijk zouden ook ónze kindertjes met hun mama rond de theepot zitten.
En nee, dat waren niet alleen onze ouders. Ook vrienden, buren, broers en zussen waren opgelucht dat ik voortaan ‘gewoon’ thuis was met de kinderen. En dat manlief weer veilig in een baan opgeborgen zat.

Vrouwen die keihard gaan voor hun carrière worden gezien als ontaarde moeders.

26,4 uur per week werken is mooi zat.
Voor mannen geldt het precies andersom; vaders hebben de langste werkweken – langer dan mannen die geen kinderen hebben. En dat is normaal.

Mannen worden geacht full time te werken.
Kostwinners, weet je wel.

Eén papadag per week – okee.
Maar mannen die graag twee, drie, vier of zelfs vijf dagen per week voor hun kinderen willen zorgen? Dat is tóch een beetje raar. Terwijl bijna tweederde van de vaders minder zou willen werken…*****

Kortom: het Nederlandse part-time model is een vloek voor vrouwen én mannen.

Want de onuitgesproken norm dat vrouwen deeltijd werken, belemmert vrouwen bij het carrière maken – en mannen bij het zorgen.

Is dat klinklare onzin – of ben jij het er hartgrondig mee eens?

Enne… hoe doen jullie dat, thuis? En waarom?
We horen jouw mening heel graag.

Praat je mee in onze online huiskamer discussieclub op Facebook? ******

feminisme-diana-van-ewijk-lisa-manuels-andersomdraaien

 

 

*) bron: Emancipatiemonitor 2014
De gemiddelde arbeidsduur van vrouwen bleef in 2014 stabiel op 26,4 uur per week, bij mannen was de arbeidsduur met 37,6 uur iets lager dan in 2011. Moeders met een partner werken de minste uren, jonge vrouwen met een partner en zonder kinderen de meeste. Van de mannen hebben vaders met een partner de langste werkweek.

**) bron: Parttime werken is (g)een probleem
Liefst 76,9 procent van de vrouwen met een baan werkt parttime. Ter vergelijking: het gemiddelde in geïndustrialiseerde landen is 25 procent. 3,3% wil meer dan parttime werken. 93% van de NLers vindt part-time werken volkomen normaal, met name voor vrouwen.

***) bron:  Inkomens Panel Onderzoek over de jaren 1989-2000 van het CBS.

****) bron: Emancipatiemonitor 2014

*****) bron: Deze conclusie trok Asha ten Broeke in haar boek ‘Het idee M/V’,
op basis van het SCP-rapport ‘Nederland Deeltijdland’ door TNS Nipo en FNV Bondgenoten,  uit 2008 en het rapport ‘Vooroordelen over parttimers. Echte mannen werken fulltime.’

******)
Om een veilige discussie-omgeving te creëren, is de groep besloten. Ben je nog geen lid, dan kun je dat aanvragen. Lisa en ik laten je dan zo snel mogelijk toe.

 

 

Comments

comments

7 comments

  1. Wendel zegt

    Hoewel ik het helemaal eens ben met het maken en aandacht geven aan dit onderwerp, ben ik het niet eens met de eindconclusie. Als zowel vrouwen àls mannen het liefst wat minder werken om ook voor hun kinderen te zorgen dan zou een parttime-systeem dus ideaal zijn. Dat zou iedereen de kans geven om naast werk ook meer tijd voor de kinderen overlaten. De reden dat dit systeem niet optimaal werkt, heeft te maken met de mijnsinziens achterhaalde normen en waarden over rolverdeling van mannen en vrouwen. Op het moment dat we daar los van kunnen komen en anderen niet beoordelen op de verdeling die zij kiezen, dan zou part time echt een uitkomst zijn.

    • Dankjewel Wendel, voor je reactie! Ik begrijp geloof ik wat je bedoelt: het part-time model is in principe prima, als zowel mannen als vrouwen zich vrij(er) zouden voelen om dat parttime werk met de zorg voor kinderen te combineren. Toch? In jouw ideale situatie werkt iedereen wat minder, en zorgt iedereen wat meer, begrijp ik dat goed?

      • Het zou wat mij betreft mooi zijn als iedereen wat minder ging werken, Charlotte en Wendel. Dan heeft iedereen meer tijd voor zichzelf, voor elkaar en voor zijn/haar eventuele kinderen. Bovendien investeert dan iedereen gelijk in arbeid, en heeft iedereen dus in de basis, dezelfde mogelijkheden zich te ontwikkelen. Byebye glazen plafond – ik zie eigenlijk alleen voordelen :-)

  2. Je mag één keer raden wat ik er van vind. Precies. Bijzonder.
    En echt, vaders werken dus nog meer dan kinderloze mannen? Dat had ik dan weer niet verwacht. Zal wel met geld te maken hebben, gok ik dan maar.

    Ik had op de basisschool overigens een vriendinnetje waarvan juist de vader bijna altijd thuis was (ik geloof dat hij wel nog een soort oproepkracht was in de verpleegkunde ofzo. details weet ik niet) en waarbij juist hun moeder fulltime werkte. En dat was echt een keuze. Geen ‘gedwongen’ keuze. Ik kan me daar niets negatiefs over herinneren, maar ja, ik was een jaar of 10, dus ik zal er ook niet goed op gelet hebben.

    Vrienden van ons, met twee kids, werken ook allebei full time. Maar ze zorgen ’s ochtends, ’s avonds en in het weekend echt voor voldoende aandacht hoor. En nog nooit kinderen gezien die zo goed opgevoed waren en toch wel erg goed luisteren. (Gewoon zeer liefdevolle relatie hoor).

    Ik heb trouwens het idee dat het bij de overheid wel iets vaker voorkomt dat een man 2 dagen vrij is. Daar is de standaard natuurlijk al maar 36 uur, dus veel mannen werken 4x 9 zodat ze een dag vrij kunnen zijn, zonder minder uren te werken. Gewoon een uur eerder beginnen, zodat ze ’s avonds wel samen aan tafel kunnen zitten.

    • Dat zie je vaker, vind ik, Charlotte: als een gezin het anders doet dan standaard, is dat vaak een bewuste keuze.

      Klopt: vaders werken meer dan mannen zonder kinderen. Ook omdat moeders vaak minder gaan werken, en er dan dus een terugval is in inkomsten, terwijl de kosten hoger worden.

      Wij hadden het vantevoren goed uitgekiend, maar dat werd dus niet per se met gejuich onthaald. Nu is dat niet zo erg (niet iedereen hoeft staan te juichen bij hoe wij ons leven inrichten :-)) maar ik had het helemaal niet aan zien komen. En dat zie ik dus bij meer gezinnen om ons heen.

      Dat er nog steeds enorm in hokjes wordt gedacht, is iets wat vooral zichtbaar wordt als je kinderen krijgt, en ik denk ook als je hoger in de corporate wereld komt (dat hoor ik van anderen; als zelfstandig ondernemer krijg ik daar nauwelijks mee te maken).

      Mijn persoonlijke ideaal: allebei 4 x 8 uur, flexibel rondom ons gezinsleven te plooien. Gelukkig zijn we hard bezig dat te realiseren :-)

  3. Overigens, @charlotte: ik geloof helemaal dat ouders die beiden fulltime werken een goed en liefdevol gezinsleven hebben. Ieder zijn/haar keus, da’s het mooie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *