Geroosterde Bloemkoolsoep met Gorgonzola

maaltijdsoep-recept-diana-van-ewijk

Bloemkool? Daar ben ik eigenlijk niet zo’n fan van. Behalve natuurlijk van geroosterde bloemkool – daar eet ik zó een bakplaat van leeg. Deze maaltijdsoep van geroosterde bloemkool met knoflook is daarom een geheid succes!

Goed, het kost wat tijd, want de bloemkool moet geroosterd worden, maar die tijd kun je natuurlijk nuttig besteden. Bijvoorbeeld door …

… een aflevering van Seinfeld te bekijken :-) Om je een handje te helpen heb ik een ingekorte versie van de aflevering met de Soup Nazi hieronder ingevoegd. Soepze!

Geroosterde Bloemkoolsoep met Gorgonzola en gekarameliseerde uien

maaltijdsoep-diana-van-ewijk

De grutten vinden deze soep ook heel lekker – zolang ik de gorgonzola er niet op schep… Gewoon proberen dus!

Ingrediënten Geroosterde Bloemkoolsoep met Gorgonzola en gekarameliseerde uien

  • 1 uit de kluiten gewassen bloemkool
  • 1 ui
  • 6 tenen knoflook
  • peterselie, tijm, bieslook, majoraan en rozemarijn naar smaak (ja, oplettende lezer: je kunt ook een Provencaalse kruidenmix gebruiken – wel zo makkelijk!)
  • 100 gram gorgonzola
  • een halve liter kruidenbouillon (die van Zonnatura is erg lekker)
  • 1 kop volle melk
  • 1 theelepel bruine suiker
  • olijfolie

Bereidingswijze Geroosterde Bloemkoolsoep met Gorgonzola en gekarameliseerde uien

  • Verwarm de over voor op 220 graden
  • Hak de bloemkool aan stukken, pel en plet de tenen knoflook, verdeel over een bakplaat en besprenkel met olijfolie
  • Bestrooi met de kruiden (lekker royaal!), zout en peper
  • Schuif de bakplaat in de oven en rooster 20 à 30 minuten (wordt de bloemkool te donker, dek dan af met een stuk aluminiumfolie). Keer de stukken bloemkool af en toe om, zodat alles gelijkmatig gaar wordt.
  • Snijd de ui in ringen en bak in wat olijfolie. Voeg na tien minuten de bruine suiker toe. Laat op een middenlaag vuur nog een dik kwartier doorsudderen.
  • Is de bloemkool geroosterd? Gooi in een pan en voeg al roerend de bouillon en de melk toe. Maak de soep zo dik als je wil. (ik houd persoonlijk van een lekkere, dikke soep!)
  • Snijd de gorgonzola in kleine stukjes en meng met de gekarameliseerde uien.
  • Schep de soep in hete komen, strooi het uien/gorgonzola-mengsel erover en serveer!

Bloemkool is overigens stiekem heel gezond, want rijk aan calcium en vitamine C.
Lees hier meer over de gezonde werking van bloemkool.

 

 

*)

Tijdens het maken van deze soep kreeg ik (bijna, maar toch) ruzie met de man des huizes. Hij vond de bloemkool ook best wat sneller geroosterd kon worden, door het tien minuten onder de grill te schuiven. Tsssssk. Lang verhaal kort: ik noemde hem een grote-slagen-snel-thuis-soepmaker, hij noemde mij de soepnazi, naar bovenstaande aflevering van Seinfeld…

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: Relax Mama-weekmenu 56 – Club van relaxte moeders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *