Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Zo bak je Plantbased BananaBread van overrijpe bananen

plantbased-nowaste-bananabread-square

Wil je iets doen tegen #voedselverspilling? Red dan eens een paar bruinbespikkelde bananen – en bak er een plantbased bananabread van! Red die bananen van je eigen fruitschaal of uit de supermarkt – daar worden losse en/of bruine bananen namelijk zonder pardon weggegooid.

En omdat mensen vaak bananen los maken van een tros, omdat ze er anders teveel moeten kopen, worden er ontstellend veel bananen weggegooid. Alleen al in de UK gooien supermarkten 1.4 miljoen bananen weg – per dag.

Zonde, want van overrijpe bananen bak je de lekkerste dingen! Eerder deelden we al de Five Minutes Banana Brownie, vandaag maken we een groot bananenbrood.

Ingrediënten Plantbased BananaBread

plantbased-nowaste-bananabread-din

  • 3 grote overrijpe bananen (of vier kleintjes) + eventueel 1 gewone banaan in lange plakken
  • 75 ml plantaardige olie + extra om je bakblik mee in te vetten
  • 100 gram bruine suiker
  • 225 gram bloem of meel (liefst volkoren, maar gebruik het meel dat je lekker vindt of in huis hebt)
  • 3 flinke tl bakpoeder
  • 3 tl azijn
  • 3 tl specerijen (bijv. kardemom en kaneel, of vijfkruidenpoeder)
  • optioneel: 50 gram gehakte noten en/of gedroogd fruit

Bereidingswijze Plantbased BananaBread

  • Verwarm de oven voor op 180 c en vet een normaal bakblik (ong. 25 cm) in met olie
  • Prak/pureer de bananen en meng er de suiker en olie goed door
  • Voeg nu de bloem toe en eventueel de noten/het gedroogde fruit, en meng goed door
  • Voeg op het laatst het bakpoeder toe, samen met de azijn, en vouw die door het beslag. Niet te veel roeren!
  • Stort het beslag in het ingevette bakblik, schik de plakken banaan bovenop en bak 20 minuten, onafgedekt.
  • Check het bananenbrood en bak nog 20 minuten. Als een sateprikker er schoon uitkomt, is je BananaBread gaar! Wordt het bananenbrood te donker? Dek dan af met aluminiumfolie. Gaar? Zet de oven uit, en de deur op een kier, en laat het bananenbrood rustig afkoelen. Stort daarna op een snijplank en geniet!

Lekker als weekendontbijt (geroosterd, met pindakaas en een lepel dikke (plantbased) yoghurt!) of gewoon, bij de thee.

Meedoen met het KliekjesCollectief?

KliekjesCollectief-Soephoofd

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin 350+ mensen tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Als we dat allemaal zouden doen, redden we 700 miljoen kilo voedsel van verspilling – de moeite waard!

Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *