Ecotariër, Recepten
Reageer

Aquafaba en de superlokale meringues (zo makkelijk is het zelf vegan meringues maken!)

Dosia-Bakt-Vegan-Review-Gwenns-Bakery-3

Aquafaba – dat is het kookvocht van kikkererwten. Nu niet meteen moeilijk kijken – aquafaba vind je gewoon in een blikje of potje kikkererwten. Kwestie van opendraaien en afgieten boven een kom, et voila: aquafaba. In tijden van (hyper)lokaal en ecotarisch eten is aquafaba je beste vriend: je gebruikt minder eieren én bonen zijn een ontzettend duurzame eiwitbron.

Aquafaba werkt heel goed als ei-vervanger: je kunt het opschuimen, inzetten als emulgator voor het maken van mayonaise of gebruiken om lucht te geven aan gebak. Daarom gebruik ik het graag in bijvoorbeeld broodpudding (dé manier om oud brood op te maken) en cakes.

Superlokale vegan meringues

images

Komende kerst wordt een lokale kerst (niet aan mijn familie vertellen, die zijn daar niet zo van), en ik host ‘m, dus ik mag bepalen wat we gaan eten :-) Het toetje heb ik in ieder geval al helder: meringues! Ik heb sinds kort een keukenmachine, met gevaar voor eigen leven op de bagagedrager vervoerd – dus wie houdt me tegen?

Onderstaand recept is gebaseerd op een mix van Yvette van Boven, Rutger van den Broek (hij heeft het weer uit van Dosia Brewer, uit het boek ‘Dosia bakt vegan’. Wat het extra leuk maakt: je kunt gevriesdroogd fruit, specerijen, koffie of andere smaakmakers toevoegen aan de aquafaba, waarmee je niet alleen mooie kleuren, maar ook verschillende smaken krijgt. 

Benodigdheden superlokale vegan meringues
  • 2 tl citroenpoeder
  • 350 g kikkererwten in pot of blik (= 120 ml aquafaba)
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanillepoeder
  • keukenmachine of handmixer
  • bakpapier

TIP: Zorg dat de kom en gardes van de mixer goed vetvrij zijn.

BEreidingswijze SUPERLOKALE VEGAN MERINGUES
  • Verhit de oven tot 140 °C. 
  • Maak de kom en de kloppers vetvrij met wat citroensap. Druppel hiervoor wat sap in de kom, verdeel met een stukje keukenpapier en wrijf droog. Wrijf met dit papier ook de kloppers vetvrij.
  • Klop de aquafaba ongeveer 5 minuten met het citroensap tot een stevig schuim.
  • Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij.
  • Wacht telkens 30 seconden voor je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen.
  • Plak het bakpapier eerst op de bakplaat met wat van het schuim zodat het goed blijft liggen tijdens het spuiten. Schep het schuim in de spuitzak en spuit 8 kleine schuimpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • Zet ze in de oven en draai de temperatuur naar 100 °C. Laat in ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat op een kiertje nog 1 uur afkoelen in de oven.

Vegan meringues met een smaakje

Hieronder legt Dosia uit hoe je de smaakjes toevoegt aan de meringues. Let op: dit geldt voor het bovenstaande recept.

Meringues met saffraan

Week 12 draadjes fijngestampte saffraan ongeveer 10 minuten in de aquafaba en werk dan verder volgens het recept. 

Meringues met framboos of aardbei

Maal ongeveer 2 gram gevriesdroogde frambozen of aardbeien heel fijn en gebruik het gezeefde vruchtenpoeder in plaats van de vanille. 

Meringues met espresso

Klop de aquafaba ongeveer 5 minuten met 0,5 theelepel instant espressopoeder en het citroensap tot een stevig schuim. Klop er dan de suiker door. 

Top it of!

meringue

Ook leuk: een topping op je meringues. Bestrooi om dat voor elkaar te krijgen de meringues, voor ze de oven in gaan, met fijngemalen pistachenoten, cacaopoeder, of espressopoeder.

AQUAFABA ZELF MAKEN?

Dat kan natuurlijk ook. Persoonlijk gebruik ik het kookvocht van bonen liever als smaakmaker (zie: Bonen à la Van Boven voor het recept), maar voor wie het wil proberen, volgt hier de techniek volgens Rutger van den Broek:

  • Week 400 gram gedroogde kikkererwten een nacht in ruim koud water.
  • Giet de volgende dag het water af en doe de kikkererwten met 2 liter nieuw water in een ruime pan, zodat de kikkererwten ongeveer 10 centimeter onder water staan.
  • Breng de erwten aan de kook, schep het schuim eraf en kook ze in 1 – 1 ½ uur gaar en zacht.
  • Laat de kikkererwten afkoelen in het kookvocht.
  • Giet de erwten af en vang het vocht op. Soms is het nodig om het kookvocht nog wat verder in te koken; het moet uiteindelijk ongeveer dezelfde glibberige structuur als eiwit hebben.

Aquafaba-tips

Gebruik je liever aquafaba uit blik? No judgement here – het leven is al druk genoeg :-) Deze tips helpen bij de queeste naar de perfecte aquafaba:

  • Probeer verschillende merken! Let op de structuur van het vocht: hoe dikker, hoe makkelijker het op te kloppen is. Waterig vocht? Kook het in tot het de dikte heeft van eiwit. 
  • Het kookvocht van zelfgekookte kikkererwten werkt ook goed.
  • In de blikken van Bonduelle zit vrijwel geen vocht – ben je op zoek naar aquafaba, laat die blikken dan links liggen.
  • Heb je heel veel kikkererwten over? Maak dan hummus, met het recept hiernaast!

Andere aquafaba-recepten

kliekjes-recepten-voor-kerst-sinterklaas-feest

In ons kliekjeskookschrift No Waste Winterdays vind je een flink aantal recepten waarin aquafaba wordt gebruikt. En nog duurzamer: het zijn allemaal recepten waarmee je bekende decemberkliekjes wegwerkt. 

download No Waste Winterdays gratis

Op zoek naar een duurzaam en dogmavrij dieet?

Wil jij ook bewuster en vooral: duurzamer eten, maar heb je niet echt (of zelfs helemaal geen) idee waar te beginnen? Lees meer over mijn zoektocht als ecotarivist, volg @ecotarivist op Twitter, abonneer je op onze nieuwsbrief en ga mee op onderzoek! 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

In categorie: Ecotariër, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *