#andersomdraaien, Gedachten
Reageer

Andersomdraaien: zweepjes, straat-intimidatie en sufmutsige feministen

can-i-take-you-home

Twee week geleden ging #andersomdraaien van start. Na een overweldigende eerste week vroegen we jullie wat we anders zouden kunnen doen. In dit artikel lees je wat we leerden van die eerste week , wat we dús anders deden in week 2, en natuurlijk (het allerbelangrijkste!) een samenvatting van de discussies die deze week plaatsvonden op #andersomdraaien.

Lees mee wat er deze week op #andersomdraaien gebeurde – en geef jouw (goudeerlijke) mening over hoe nu verder.

Kritiek op #andersomdraaien

  • te feministisch:
    vanuit verschillende hoeken kregen we de reactie dat we teveel op feminisme hamerden. En een te feministisch randje blijft een struikelblok voor mensen. Omdat we juist graag horen van mensen die zich niet per se als feminist profileren, gebruiken we het woord feminisme een stuk minder. Al ging het al bij de eerste post mis :-))
  • te veel:
    wat we ook hoorden: dat we te veel onderwerpen achter elkaar behandelden, die te veel van elkaar verschillen. Daardoor hadden jullie te weinig tijd om een goed antwoord te formuleren.
    We hear you! En eerlijk is eerlijk: we werden er zelf ook een beetje dol van :-) Deze week dus ‘maar’ twee onderwerpen – plus een door één van jullie ingebracht onderwerp. Dank daarvoor Kim!
  • te openbaar
    Voor sommigen van jullie is de openbare pagina te… openbaar. Sommige mensen willen zich niet online profileren met feministische discussies, of willen dat wel, maar dan niet op een openbare Facebook-pagina. Dat begrijpen we heel goed.
    Op 8 maart openen we onze online huiskamerdiscussieclub – en dat wordt een besloten groep. Dat betekent dat de reacties die je daar plaatst, niet zichtbaar zijn voor niet-leden – en dus ook niet op je timeline verschijnen. Onze openbare #andersomdraaien-pagina is er nu om er rustig in te komen, om alvast een community op te bouwen, om te polsen wat interessante onderwerpen zijn, etc.
    Kortom: vind jij de openbare groep ook te openbaar? Nog even geduld: op 8 maart lanceren we de besloten huiskamerdiscussieclub!

Goed. En dan gaan we nu verder met de discussies die deze week speelden op #Andersomdraaien.

De thema’s van Andersomdraaien, week 2

Om te kijken waar behoefte aan is, qua gespreksonderwerpen, hebben we deze week drie verschillende onderwerpen gedeeld. Hieronder staan ze, inclusief de discussie die er op volgde. Lees je mee?

1. 50 Tinten Grijs

De eerste post van de week was van mij, en eigenlijk meer toevallig: een grappige cartoon over de hype rond 50 Tinten Grijs.
Lisa, die deze week de pagina beheerde, besloot dieper in te gaan op 50 Tinten Grijs, en postte deze update:

Dit onderwerp blijkt óf niet erg te leven onder onze volgers, óf mensen hebben er geen uitgesproken mening over. Of, en dat kan ook: de discussie is te complex om via Facebook te bespreken. Mensen die BDSMrelaties hebben, voelen zich misschien door de enorme discussies rondom het (vermeende) geweld in de boeken en film enorm in de hoek gezet.

Chantal gaf een mooie reactie:

Liefde is niet zwart-wit, homo-hetero, liefde is een spectrum en als dit jouw ding is.. Waarom niet? Waarom er een oordeel over hebben? Hoe denk je dat mensen die gelukkig zijn in een BDSM relatie het vinden dat iedereen spreekt over geweld? Live and let live.

Touché, Chantal! Inderdaad, de discussie neigt al snel naar wel of niet zweepjes en handboeien – terwijl het ons ging om de romantisering van stalkerig gedrag.
Kortom: dit onderwerp komt vast nog weleens terug…

2. Hé schatje, lach eens een beetje! (of: straatintimidatie)

Street harrasment – of, in het goed Nederlands: straatintimidatie, was het tweede onderwerp van deze week:

 

Street harrasment is nogal een ‘ding’, sinds dit filmpje waarin een vrouw filmt wat ze in 10 uur wandelen door New York zo allemaal te horen krijgt.

Ik moet bekennen: vóór ik dit filmpje keek, had ik er veel over gehoord – en er dus een mening over. “Ach, street harrasment… is dat niet een beetje overdreven? Zoiets hoort er gewoon bij, toch?” Bovendien had ik het idee dat ik dat niet echt had meegemaakt. Eigenlijk vergelijkbaar met wat Twirre hieronder zegt:

“Misschien is dat wel waardoor ik dit niet vaak van anderen hoor. Soort van “vergeten” Het zo snel mogelijk van je af schudden en soort van negeren maakt het minder zwaar.”

–  Twirre

Tijdens het kijken van het filmpje kwamen al die genegeerde momenten terug – en schrok ik van de hoeveelheid opmerkingen en halve achtervolgingen ik inderdaad mee heb gemaakt – en nog vaak meemaak, trouwens.
Het onderwerp street harrasment, oftewel: straatintimidatie, gaan we zeker nog uitgebreider behandelen in onze online discussieclub. En wil je er alvast meer over lezen, klik dan even door:

3. Huisvrouw vs feminist?

Wat wij heel erg waardevol vonden, deze week, was dat jullie zelf een onderwerp in de groep gooiden. Kim startte een interessante discussie over de vraag of part-time werken nu wel feministisch is – of juist helemaal niet:

Lisa geeft een prachtig antwoord, waar ik alleen maar achter kan staan:

“Of je nu een man bent of een vrouw, of allebei (niet), of je nu een carrièretijger bent of niet, of je kinderen hebt of niet, of je van sperziebonen houdt of niet, of je je benen scheert of je baard laat staan, of je op mannen of vrouwen of beide of op niemand valt – iedereen heeft het recht om zichzelf te ontplooien en zijn/haar eigen pad te kiezen en zou daar op geen enkele manier in gehinderd moeten worden.”

En Alja gaf een prachtig voorbeeld van de scheve hokjes waar we met zijn allen stiekem inzitten:

“… bij ons op school zijn twee vaders fulltime huisman, de grond onder hun voeten wordt nog nét niet gekust, maar hun heldenstatus is enorm! En dat terwijl je als huisvrouw (sinds wanneer is dat een vies woord geworden?!) je bijna lijkt te moeten schamen, dat je niet werkt…”

– Alja

Dankjewel Kim, voor het inbrengen van deze discussie. Hier gaan we zeker verder op door, in onze online huiskamerdiscussieclub op 8 maart. Sterker nog: dat wordt ons eerste onderwerp…

Vragen, opmerkingen, ideeën?

Nogmaals dank voor jullie feedback. Dankzij die waardevolle informatie konden we in week 2 een stuk gerichter communiceren.
Heb jij een idee over hoe het nog beter kan? Laat het ons weten, op onze Facebook pagina!

 

BONUS: hot goth chick… or?

Wednessday (je weet wel, die creepy kleine uit de Addams Family) is inmiddels ook volwassen – en lost op geheel eigen wijze het catt caller-probleem op.

*)
Een online huiskamerdiscussieclub over feminisme, dat is #andersomdraaien.Maar feminisme – da’s toch een beetje een vies woord; zéker in de creatieve, bloggende, crafty scene waar zij zich in bevinden. Daarom openen Lisa en Diana op 8 maart a.s. een online huiskamerdiscussieclub om, op een voor bijna iedereen toegankelijke manier, feministische onderwerpen onder de loep te nemen door ongeschreven regels en stereotyperingen zichtbaar én bespreekbaar te maken.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *