Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Zo doe je dat: Zoet-zure Appelschijven (appels inmaken zonder wecken)

zo-maak-je-appels-in-zonder-wecken

Als we onze kliekjes opeten in plaats van weggooien, redden we samen 700 miljoen kilo voedsel van verspilling. Maar hoe doe je dat? Dat ontdek je in het KliekjesCollectief. Zo maak je appels in zonder wecken! Daarmee verleng je de houdbaarheid van appeltjes aanzienlijk. Makkelijk, snel en heel erg lekker.

Je maakt deze zoetzure appelschijven van niet meer zo knapperige appeltjes: lekker rins! Een soort appelstroop, maar dan een stuk gezonder. De smaak is licht-zuur, heel licht bitter en enigszins zoet. Verrassend lekker in een salade, op een boterham met (pinda)kaas of notenboter, bij een kaasplankje of bij geroosterd vlees.

Appels inmaken zonder wecken is supermakkelijk, je hoeft geen potten te steriliseren en je kunt de zoetzure appelschijven al na een paar uur eten – al worden ze lekkerder als je ze wat langer laat intrekken. Een potje zoetzure appelschijven is ook een bijzonder culi-cadeautje, zeker als je naar een BBQ gaat. De appelschijven combineren geweldig met geroosterde groenten of vlees!

LET OP: Omdat je niet weckt, zijn de appels ongeveer een week houdbaar in de koelkast. 

Zo maak appels in zonder weckenzoet-zure-appelschijfjes-kliekjescollectief-soephoofd-din

Het belangrijkste bij het inmaken van appels: de brine, ofwel de suikersiroop. In dit geval bestaat die grotendeels uit azijn, water en suiker, met een klein beetje zout en wat specerijen als smaakmaker.  

Ingrediënten Zoet-zure Appelschijven

 • 2 à 3 appels (tip: rode appels geven een mooi roze effect!), in schijven. Je kunt de klokhuizen eruit halen, maar je kunt ze er ook prima in laten zitten. Tip: wil je de ingemaakte appels snel eten? Snijd de schijven dan lekker dun, dan nemen ze de smaak sneller op.
 • 250 ml azijn – Het maakt niet uit welke azijn: doodgewone natuurazijn, witte wijnazijn, appelciderazijn – gebruik gewoon een lichtgekleurde azijn die je in huis hebt.
 • 250 ml water
 • 170 gram suiker
 • 2 theelepels zout
 • specerijen naar keuze: laurier, gember, kaneelstokjes, peperkorrels, steranijs, kruidnagel, kardemompeulen. Onze toptip: 10 roze peperkorrels, een laurierblaadje, 2x steranijs en 1 kaneelstokje!)– wat je in huis hebt. Maar let op: geen poeders!

Benodigdheden:

 • schone potten en deksels. Let op: zorg voor potjes waar de appelschijven inpassen. Heb je die niet: halveer de schijven dan.
 • snijplank
 • goed scherp mes of mandoline

*) Heb je meer of juist minder appel over? Verminder of verdubbel het recept simpelweg. Dan kun je ook meteen meerdere specerijen proberen.

Bereidingswijze Zoet-zure Appelschijven

 • Snijd de appels in dunne schijven, liefst op een mandoline
 • Maak je brine: mix het water met de azijn, suiker, zout en de specerijen die je lekker vindt en breng aan de kook. Zet lager en laat sudderen tot suiker en zout opgelost zijn.
 • Schaaf intussen de appel en doe ze in een kom. Tip: bedek ze tijdelijk met water en citroensap, zodat ze niet verkleuren. Giet de appelschijven af voor je de brine toevoegt.
 • Suiker en zout opgelost? Draai het vuur uit en giet de hete brine over de appelschijven, tot ze onder staan. Doe de specerijen er weer bij en laat een paar uur intrekken, of tot de brine helemaal afgekoeld is.
 • Eet ze op zodra het afgekoeld is. Geen zin in? Als je de appel op deze manier inmaakt, zijn ze ongeveer een week houdbaar in de koelkast!

Deze hoeveelheid brine is ongeveer genoeg om twee flinke jampotten te vullen met ingemaakte appelschijven ofwel: pickled apple slices.

Meedoen met het KliekjesCollectief?

KliekjesCollectief-Soephoofd

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *