Zo maak je zelf: geroosterde pompoenpitten

pepita's kruiden en roosteren

Maak je pompoensoep? Dan houd je een berg pompoenpitten over. Zonde om weg te gooien – geroosterde pompoenpitten geven namelijk net die lekkere hartige crunch aan een zacht-zoete pompoensoep. Lees in dit artikel hoe je zelf pompoenpitten roostert.

Eerlijk is eerlijk: normaal gesproken gooi ik ze zonder pardon weg, die viezige pompoenpitten. Geen zin in gedoe – geen tijd voor, ook. Maar dit keer is het anders: niet alleen heb ik veel meer pompoenpitten dan normaal* – ik heb ook veel meer tijd. En, belangrijker: veel meer rust in mijn hoofd. En dus besluit ik, waarom ook niet, in de wondere wereld van het pompoenpitten roosteren te duiken. Het is per slot van rekening een pracht van een herfstdag…

Zo rooster je zelf pompoenpitten

zo rooster je zelf pompoenpitten

Moeilijk is het niet, pompoenpitten roosteren – tijdrovend wél. Maar het loont de moeite! Pompoenpitten (bijnaam: pepita’s) bevatten veel vitamine E, en zijn rijkelijk voorzien van mineralen als zink, fosfor, ijzer en magnesium. Aan de slag dus!

Voorbereiding

  • Snijdt de pompoen doormidden en schep de draderige binnenkant eruit. In die draden zitten de pompoenpitten verstopt.
  • Doe alle pompoenpitten met aanhangend vruchtvlees in een grote kom te leggen en laat daar stromend water over lopen, tot ‘ie bijna vol is; de meeste schone pompoenpitten drijven nu aan de oppervlakte. Op de bodem liggen de pompoenpitten waar nog vruchtvlees aanzit; was deze pompoenpitten, al wrijvend tussen je vingers, onder stromend water, en verwijder zo het vruchtvlees en de draden.
    TIP: Dit is het meeste werk. Zorg voor een lekker muziek, lauwwarm water en een beetje tijd. Of besteed deze klus uit aan je kinderen en rooster een gedeelte van de pompoenpitten met kaneel en suiker, als beloning.
  • Zijn de pompoenpitten schoon? Mooi! Spoel de pitten af onder koud water.
  • Vul een grote kom voor ongeveer twee-derde met water en voeg er zout aan toe, zoveel totdat het water verzadigd is en het zout dus niet meer oplost. Week de pompoenpitten, zo’n 8 uur, in dit zoute water.
    Klinkt als gedoe, en dat is het ook, maar het is wel de moeite waard. Het zoute water deactiveert de enzymremmers en het fytinezuur in de pompoenpitten en zorgt ervoor dat ze beter verteerbaar zijn. Bovendien gaan ze er lekkerder van smaken, wat natuurlijk het belangrijkst is :-)

Het roosteren:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden** Celsius.
  • Giet al het water uit de kom en dep de pompoenpitten droog.
  • Kruid de pompoenpitten naar smaak. Dat doe je als volgt: meng, per 150 gram pompoenpitten, een ruime eetlepel olijfolie met grofgemalen zout en kruiden naar smaak. Leg de pompoenpitten op een met keukenpapier bedekte (dat scheelt weer afwas :-)) bakplaat en giet de olijfolie erbij.
    LET OP: zorg ervoor dat de pompoenpitten in een enkele laag liggen.
  • Schuif de bakplaat bovenin de oven en rooster de pompoenpitten, onder regelmatig omschudden, tot ze beginnen te bruinen. Trek hier gerust zo’n 20 tot 25 minuten voor uit, en schudt om de 5 à 10 minuten om. Hoe lang je precies moet roosteren, is afhankelijk van de pitten (hoe groot ze zijn) en je oven (hoe heet ‘ie wordt). Opletten geblazen dus: je wilt ze niet té bruin hebben.
  • Zijn de pompoenpitten mooi bruin? Haal dan de bakplaat uit de oven. Laat de pompoenpitten eerst goed afkoelen voordat je ze eet. 

Klaar!

Hoe kruid je geroosterde pompoenpitten?

zo rooster je zelf pompoenpitten

Je kunt pompoenpitten roosteren met kruiden naar keuze. Ik vind bij het zoete, lichtjes-zure van onze Franse Pompoen-Appelsoep lekker om de pompoenpitten met Za’atar (een Arabische specerijenmengsel met sumac, tijm, majoraan, oregano, zout en basilicum) te roosteren. Maar met Baharat is natuurlijk ook lekker! Of met cajunkruiden, of op zijn Provencaals, met tijm, oregano en marjoraan.

De snelle variant

Geen tijd om de pompoenpitten een nacht te laten weken? Er is gelukig ook een snelle variant:

  • Doe de pompoenpitten in een pan en voeg er gezouten water aan toe. Voor iedere kop pompoenpitten gebruik je 4 koppen water en 2 el zout.
  • Breng het water met de pompoenpitten aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op een zacht vuurtje doorkoken.
  • Giet de pompoenpitten af en dep ze goed droog. Klaar? Dan kun je ze kruiden en bakken, zoals hierboven uitgelegd.

Hoe bewaar je zelfgeroosterde pompoenpitten?

Heel simpel: in een luchtdicht bakje, of in een (weck)pot. Ze blijven tot een half jaar goed, maar het is, qua smaak, wel aan te raden ze binnen twee maanden op te eten.

Happy herfst!

 

*) Ik heb zo ontzettend veel pompoenpitten, omdat we 5 liter Franse Pompoen-Appelsoep maak voor de eerste Wilde Wereldsoep-avond bij Stroop Rotterdam, morgenavond. Daarvoor had ik mijn vensterbank vol Rechtstreex-pompoenen liggen, dus vandaar: Za’atar pepita’s!

**) Vind je dat te hoog?  In veel recepten wordt 20 minuten op 175-200 graden Celsius geroosterd, maar uit sommige onderzoeken blijkt dat er bij een te hoge temperatuur en een te lange roostertijd schadelijke vetten vrijkomen in de pompoenpitten. Heb jij snel last van noten, of kies je liever het zekere voor het onzekere? Droog je pompoenpitten dan, in een voorverwarmde oven op 50 graden Celsius, tot ze door en door droog zijn en knapperig.

>> lees meer over voedingswaarde en verhitting op De Voedzame Keuken

 

Comments

comments

6 Comments

  1. Hi Diana,

    Wat leuk dat je mijn blog genoemd hebt in je artikel! Zelf heb ik ook wel eens pompoenpitten geroosterd met verschillende kruiden, maar ik vond het 3 x niks eerlijk gezegd, ze zijn zo houtig en vezelig zo ongepeld, niet weg te krijgen gewoon. De kinderen vonden het ook geen succes, dus dat was eens maar nooit weer… Heb jij dat niet dat ze maar moeilijk te kauwen zijn en houtig voelen in je mond?

    • Graag gedaan! Ik vond ze wel lekker eigenlijk – zeker toen ze net uit de oven kwamen. Een paar uur later zijn ze toch behoorlijk… taai… en minder lekker, inderdaad :-) Eigenlijk moeten ze net als tuinbonen dubbelgepeld worden, maar ja – dan is het nóg meer werk. Welke zaden zijn/blijven wél lekker? *zoekt gouden tip*

  2. Ja, dubbel doppen inderdaad…. Dan koop ik liever een zak gepelde in de winkel, zo duur zijn ze niet en scheelt een berg werk:-)

  3. Wat fijn dat er eindelijk een “kok” is die zegt dat het niet zo lekker is…Ik struin al een tijdje rond langs recepten om de pompoenpitten lekker te kunnen roosteren en ik ben blij om te lezen dat jij ( jullie) gewoon met beide benen op de grond staat en durft te zeggen, “nou het is wel gezond maar eigenlijk niet zo…” Scheelt weer een berg werk.
    Ik leg de pitten altijd een dag of twee op een oude krant op de verwarming, dan kan je alle losse velletjes en vliesjes er zo vanaf vegen…

    Normaal gesproken geef ik ze daarna aan een organisatie (voedsel voor zaden) die op particulier initiatief zorg draagt voor de verdeling van zaden in armere landen..daar kunnen de minder bedeelde mensen dan weer gewassen van zaaien en hopelijk ook oogsten..mooi alternatief voor de GFT container!

    Groetjes, Judith

  4. Grappig te lezen dat jullie de pitten te houtig vinden. Het is natuurlijk niet de bedoeling de schillen mee te eten. Ik ben in Israël opgegroeid en daar worden veel pitten gegeten, waaronder pompoenpitten en zonnebloempitten. Het is “doe-eten”. Je kraakt het zaadje tussen je voortanden. Inhoud naar binnen en de schillen spuug je uit. Tot ergernis van menig buschauffeur een absolute schoolreisfavoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *