Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

Zo maak je zelf broodpudding van oud brood

kliekjes-recept-oud-brood-kliekjescollectief

Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin, en 10 miljoen sneetjes in heel Nederland. Als we die nou voortaan gewoon opeten in plaats van weggooien, redden we jaarlijks 127 miljoen kilo brood van verspilling. Maar hoe doe je dat? Nou… maak bijvoorbeeld deze broodpudding!

Een broodpudding maken, dat is een kwestie van een doodsimpele methode leren kennen. Heb je dat onder de knie, dat zet je willekeurig welke soort oudbakken brood om in ontzettend lekker comfort food. Match en mix gerust met wat je toevallig in de koelkast hebt liggen. Zo flans je aan het eind van de week zomaar een zondags taartje in elkaar van je left overs.

Zo maak je Niet-zo-dagelijks Broodpudding

croissant-broodpudding-schuin-voor-vierkant- kliekjescollectief-

Broodpudding maken is doodsimpel. Maak een custard van aquafaba (of meer tradioneel: ei), gesuikerde melk en smaakmakers, giet dat over het oud brood heen (zo, dat het helemaal volgezogen is) en bak. Uitgebreider? Komt ‘ie!

Ingrediënten Oliebollen Broodpudding (vegan)

  • 300 gr brood – Je kunt broodpudding maken van alle soorten brood: gewoon bruin of wit brood, briochebrood, krentenbrood of -bollen, croissantjes – en zelfs van oliebollen!
  • kokosolie om de vorm in te vetten
  • 500 ml plantaardige melk
  • 200 gram suiker
  • 9 tot 12 eetlepels aquafaba* (Dat is het kookvocht van kikkererwten! Je vindt het in een blik of pot kikkererwten.) Geen aquafaba bij de hand? Vervang dat door 3 eieren, of door vegan eivervangers.

BENODIGDHEDEN:

  • ovenschaal van +/- 28×18 cm
  • mixer

OPTIONELE SMAAKMAKERS:

  • 50 gram rozijnen geweld in thee of blokjes appel, gekonfijte kersen, plakjes banaan, kaneel of Chinees Vijfkruidenpoeder voor een pittige twist.

Bereidingswijze Niet zo Dagelijkse Broodpudding (vegan)

  • Vet een vuurvaste ovenschaal in met (kokos)olie.
  • Snijd de oliebollen in dunne plakken, zet ze dakpansgewijs in de ovenschaal en verstop er het (gedroogde) fruit onder. LET OP: het moet er echt een beetje onder, anders brandt het fruit aan.
  • Meng de aquafaba met de suiker en klop, met een keukenmachine of een electrische mixer, een minuut of 3 à 5, tot het wit wordt. Voeg de melk, kruiden en specerijen toe en klop alle klontjes eruit.
  • Giet het mengsel over het brood, dek af en zet hem minimaal een uur (of gewoon: een uur of 8*) in de koelkast; zo kan het brood zich volzuigen met de melk.
  • Haal de broodpudding uit de koelkast, verwarm de oven voor op 180°C en bak de broodpudding in ongeveer 30-45 minuten gaar. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie, om aanbranden te voorkomen.

De truc bij broodpudding? Voor een lekker soggy resultaat laat je het brood minimaal een uur weken in de custard – maar acht uur mag ook. Voor degenen die haast hebben: we delen hieronder ook een extra-snelle variant. Bakze!

Geen tijd?

Verbrokkel het brood dan, en meng het goed door het melkmengsel, laat 5 minuten staan en kneed dan tot het uit elkaar valt. Nu kun je het ‘deeg’ direct in de schaal storten en in de oven schuiven!

Meedoen met het KliekjesCollectief?

KliekjesCollectief-Soephoofd

Het KliekjesCollectief is een besloten Facebookgroep waarin huis-, tuin- en keukenculi’s tips delen om saaie kliekjes om te zetten in verrassend lekkere hapjes. Ook duurzamer eten? Sluit je aan bij het #KliekjesCollectief en ontdek samen met ons hoe je saaie restjes omzet in verrassend lekkere hapjes.
>> meld je hier aan voor deze besloten Facebook-groep

Nóg sneller kliekjes en restjes opmaken?

soepstarter-webshop

Heb je geen tijd en energie meer over om te koken? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder én duurzamer.
>> lees meer / bestel SoepStarter

SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €4,95. Met één potje maak je vier keer een liter soep van willekeurig welke groenten. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!

Comments

comments

In categorie: Kliekjes-recepten, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *