Gedachten, Ggggroente, Recepten
comment 1

Ggggroente: Sla Spread

maak sla spread van lelijke blaadjes sla

Sla spread – dat is hét antwoord op zomerse food waste. Of beter: zomerse groente verspilling. Want in deze groene spread verwerk je al die gekneusde buitenste blaadjes, al die halve zakjes sla melange die al licht beginnen te snotteren en al die kwart kroppen die je met de beste wil van de wereld niet weggewerkt krijgt.

Sla.. tja. Zal ik het maar eerlijk zeggen? Ik ben niet zo’n sla fan. En da’s jammer, want in de zomer wordt je er mee doodgegooid – niet in de laatste plaats door moestuinierder die iets te enthousiast hebben ingezaaid. Daarom blijf ik zoeken naar een sla recept waar ik wel blij van wordt. Na een experiment met Drie Soorten Sla Soep en Sla Sushi is het tijd voor Sla Spread! Ik vond het op Food52, en mijn hart ging direct sneller kloppen…

Ingrediënten Sla Spread

sla-spread-ggggroente-recept-kliekjes-vierkant

  • 90 ml olijfolie
  • 300 gram sla in stukjes gehakt (gebruik welke sla je maar hebt liggen. Denk ook aan de buitenste blaadjes – deze zijn supergeschikt!)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 1/2 eetlepel kappertjes
  • 8 cornichons (yep, die kleine augurkjes)
  • 3 eetlepel Dijon mosterd
  • peper & zout

Ook nodig:

  • een hapjespan met een wijde bodem
  • een blender of staafmixer
  • een weckpot

Bereidingswijze Sla Spread

  • Verhit de olie in een pan en voeg de sla toe als de olie goed heet is
    Doe de sla bij de olie en bak tot het meeste vocht uit de sla is. Dit duurt zo’n twee minuten. Roer de sla om, en herhaal, tot alle sla gebakken is. Let op dat de sla niet aanbrand!
    Voor de oplettende lezer: het is de bedoeling dat de sla de olie opneemt.
  • Schep de sla op een bord en zet in de koelkast om af te koelen.
  • Doe nog wat olie in de pan en bak de ui glazig, ook dat duurt zo’n twee à drie minuten. Schep de uien bij de sla op het bord en laat het geheel goed koud worden.
  • Doe intussen de kappertjes, cornichons en mosterd in een blender en hak ze fijn. Voeg de sla en ui toe en blend tot een fijne spread. Ik houd van stukjes in mijn groente spread, dus ik heb ‘m wat grover gehouden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bewaar in een weckpot of doodordinair luchtdicht bakje, in de koelkast, maximaal 3 dagen.

Erg lekker op een geroosterde boterham met kaas! Naast een royale kom pittige chili sin carne soep, bijvoorbeeld :-)

Comments

comments

1 comment

  1. Pingback: Foodie Tips 24: van gerookte boerenkoolnerf tot Sla Spread & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *