Gedachten
comments 7

Weggooigroentesoep: minder voedsel verspillen en meer groente eten

maak weggooigroentesoep van groenten die je anders weg zou gooien. Tegen voedselverspilling, voor gezonder eten!

Weggooigroentesoep-PosterVoedselverspilling is helemaal hip – of nou ja: het tegengaan ervan. In dit artikel deel ik een simpele methode om je persoonlijke voedselverspilling te verminderen én download je GRATIS de mini-poster #Weggooigroentesoep!

Hang deze gratis mini-poster aan je keukenmuur en verwerk je verrimpelde groenten zonder gedoe tot groentesoep. De #Weggooigroentesoep Mini-Poster is handgeletterd door grafisch ontwerper Mirjam de Boer.

Wat is voedselverspilling?

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Voedselverspilling is het weggooien van eten dat nog goed en eetbaar is. Dat heeft grote ecologische, economische en sociale gevolgen*:

  • Economische gevolgen
    Onnodig voedselafval veroorzaakt hoge kosten voor afvalbeheer. Denk: onderhoud van stortplaatsen, transportkosten, operationele kosten in de zuiveringsinstallaties, en in sommige gevallen de kosten van afvalscheiding.
  • Ecologische gevolgen
    Met voedsel gooi je niet alleen geld weg, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van voedsel is gestoken. Met elke kilo voedsel die je weggooit, gooi je eigenlijk 1,3 liter benzine weg (Milieu Centraal, 2012). Met het terugdringen van de verspilling is dus klimaatwinst te behalen.
  • Sociale gevolgen
    Naar schatting een derde tot de helft van alle huidige voedselproductie wordt verspild. En dat terwijl 12% van de wereldbevolking ondervoed is. Ook maken te hoge kwaliteitsstandaarden van voedselhet boeren in veel landen moeilijk hun oogst te verkopen aan bedrijven uit westerse landen. Dit komt doordat de consument liever geen kromme komkommers of appels met een bruin vlekje koopt.

De grootste voedselverspiller: de consument

weggooisoep-voedselverspillingHet grootste gedeelte van al het weggegooide voedsel komt voor rekening van de consument. Dat betekent: jij en ik.

schermafbeelding-2016-10-02-om-13-38-39

In Nederland verspilt de consument ongeveer 47 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. Dat komt neer op ruim €150,00. Daar kun je ook leuk een weekendje van weg… 

Een groot gedeelte daarvan is… groente. Ongelooflijk eigenlijk, vooral als je bedenkt dat maar 5% van de volwassen Nederlanders voldoende groente eet. We gooien dat wat we, voor onze eigen gezondheid eigenlijk op zouden moeten eten, gewoon hup, in de kliko.

Het goede nieuws is: voedselverspilling verminderen is makkelijk en nog goed voor je portemonnee ook!  

Verspil minder voedsel, maak #weggooigroentesoep

Maak een voedzame groentesoep van verlepte groenten uit je eigen groentela.

Maak simpelweg drie keer per week groentesoep als voorgerecht – van de groenten die op dat moment in je koelkast liggen te verpieteren. Dat heeft meerdere voordelen:

  • je maakt je groentela leeg, en
  • geeft je groente-inname een mooie, hoognodige boost**

Soep is makkelijk te maken van willekeurig welke groente, neemt niet langer dan 20 minuten in beslag en is reuze-gezond. Bovendien: van die 20 minuten is 10 minuten prutteltijd, waarin je prima de rest van je avondeten kunt (voor)bereiden.

Zo maak je #Weggooigroentesoep:

  1. Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
  2. Hak je spitskool in kleine blokjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
  3. Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooisoepje.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
  5. Pureer en serveer!

Makkelijk toch? En dat kan nóg makkelijker… 

#Weggooigroentesoep: mini-poster

maak weggooigroentesoep van groenten die je anders weg zou gooien. Tegen voedselverspilling, voor gezonder eten!

Grafisch ontwerper Mirjam de Boer (mijn podcast co-host*** en flopkok die meer groenten wil eten) heeft het geprobeerd en het werkt echt. Tot nu toe maakte ze al soep van spitskool, van paprika’s en van wortels.

Het enige probleem: ze vergat het vaak, die soep maken. Omdat het niet in haar systeem zit. Maar dat probleem is opgelost: ze maakte een mooie poster van de #Weggooigroentesoep-methode – en die delen we graag met jou.

>>  download de #Weggooigroentesoep-Poster

Print uit, hang aan je keukenmuur, verminder voedselverspilling en verhoog je groente-inname!

Nog makkelijker weggooigroentesoep maken?

vecht mee tegen voedselverspilling; maak snelle soep van groenten die je anders weg zou gooien

Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen een kwartier soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.

> lees meer over SoepStarter

 

 

*) deze feiten en cijfers komen van DamnFoodWaste. Hier lees je meer over voedselverspilling.

**) wist je dat maar 5% van alle volwassen Nederlanders voldoende groente eet – en maar 1% van de kinderen van 4 tot 14 jaar?
>> lees meer over het belang van groenten eten

***) beluister hier alle Groentezooi-podcasts

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

7 comments

  1. Pingback: Groentezooi #4: Meer groente eten - 4 tips om het leuk te houden

  2. Pingback: makkelijke groentesoep

  3. Pingback: Groentezooi #5: Meer groente eten – neem het niet te nauw! (podcast met 5 tips) -

  4. Pingback: Foodie Tips Rotterdam, week 49

  5. Pingback: Minder voedsel verspillen: 5 tips

  6. Goede morgen Diana,
    Bij toeval, bij het zoeken naar een leuk plaatje, kwam ik op jouw website terecht. Geweldig, ik ben FAN!
    Wekelijks, als vrijwilliger bij de Voedselbank Barendrecht, probeer een leuk recept op onze Facebookpagina te plaatsen met als basis de inhoud van het pakket. Ga deze week ook jouw miniposter en een verwijzing naar je site bijzetten……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *