Weekmenu week 28: De zomer is er :-)

limo van pinkyrose

Het is eindelijk zover: zomer! De afgelopen week hebben we dat gemerkt met tropische temperaturen. Tijdens die hitte vind ook ik het niet lekker om uren boven warme pannen te hangen, vandaar een weekmenu waarbij je niet uren staat te zwoegen, maar toch van heerlijk zomers eten kan genieten.

Lekker Lokaal Weekmenu*: Driesterren mosselen, hamburgers met geheime burgersaus en de lekkerste carbonara

Pasta Carbonara van Jamie Oliver

Pasta Carbonara a la Jamie (foto credit: Jamie Oliver.nl)

maandag: Pasta carbonara met courgette en citroentijm

Dit gerecht maak ik het hele jaar door, zonder tijm. Ik heb de ingredienten altijd in huis en ben in 15 minuutjes klaar. Je kunt het recept gebruiken van Jamie Oliver. Voor een extra zomers tintje kun je onze citroentijm gebruiken in plaats van gewone tijm. En het mooie is: de citroentijm heeft bloemetjes! :-)

dinsdag: Salade van peer en blauwe kaas

Dit gerecht kun je aanpassen naar eigen smaak. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn peren (niet te rijp!), blauwe kaas en sla. Dit kan de lekker peperige rucola zijn  van Peter Boer uit Zwijndrecht, maar je kunt ook kiezen voor slamix voor een wat neutralere smaak. Koken? Mijn recept vind je onderaan dit blog!

woensdag: Gazpacho – ofwel: koude tomatensoep

Heerlijk en verfrissend: een bord gazpacho na een warme en lange dag. Ik gebruik altijd dit recept wat ik heb gevonden op The Food Network. Alleen de toevoeging van tomatensap laat ik achterwege. Als je goede rijpe tomaten gebruikt is dat ook niet nodig.

donderdag: Mosselen naar recept van Sergio Herman

Wie kan je beter vertellen hoe je mosselen kan bereiden dan Sergio Herman? Juist! Heerlijk met wat brood en en zelfgemaakte peterselie-knoflookboter.

Recept peterselie en knoflookboter
– 125 gr roomboter
– 1 teentje knoflook
– bosje platte peterselie

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen, zodat je de peterselie en knoflook er gemakkelijk doorheen kunt roeren. Pers 1 teentje knoflook en voeg dit toe aan de boter. Hak wat peterselie fijn (ongeveer de helft van 1 bosje) en roer ook dit door de boter.  Voeg evt. zout en peper toe. Klaar is kees!

vrijdag: burgers van de barbecue met de ‘geheime hamburgersaus’ van Ben Ford

moestuin recept meriam beek diana van ewijkPofpiepers met zelfgemaakte bieslookboter, naar een recept van Meriam Beek!

Tijd om de barbecue aan te zetten. Houd je van grove burgers? Kies dan de burgers van Firma Bijten. Niet zo’n fan van een grove maling? Geen probleem, de biologisch-dynamische burgers van Hoeve Biesland zijn fijner van maling!

Lekker voor erbij zijn de pofpiepers (van Bintjes) met bieslookboter.

Recept Peer- Blauwe Kaas Salade

– 200 gr slamix of rucola
– 3 rijpe peren
– 150 gr. pecan- of walnoten
– 100 gr blauwe kaas

Voor de dressing
– 85 gr honing
– 170 gr mayonaise
– 2 eetlepels bruine suiker
– olijfolie, of als je deze hebt walnootolie

Was de sla of rucola en doe deze in de schaal. Snij de peren in partjes. Hak de noten fijn en snijd de kaas in kleine blokjes. Voeg alles bij de sla in de schaal.
Doe alle ingredienten, behalve de olie in een keukenmachine en meng. Voeg daarna heel langzaam de olie toe, totdat de dressing een romige consistentie heeft.

Recept voor nu ‘niet-meer-zo-geheime-hamburger-saus’

Dit recept voor de geheime hamburger-saus van Ben Ford heb ik uit zijn boek Taming the Feast. Hij is heerlijk!

Genoeg voor 6 hamburgers
– 230 gram mayonaise
– 60 gram ketchup
– 2 eetlepels rode wijnazijn
– 1 theelepel worcesthire saus
– 1/3 theelepel zout
– 1/3 theelepel knoflookpoeder
– 1/3 theelepel uienpoeder
– 1 eetlepel sweet pickle relish of als je deze niet kunt vinden, wat niet onwaarschijnlijk is, kun je ook picallily gebruiken of fijngehakte augurk.

Bonus: Salty Strawberry Syrup

limo van pinkyrose

Salty Strawberry Syrup! Wij garneren ‘m met rode besjes, voor een lekker zuur tegenwicht.

Een heerlijke aarbeien/kersen limonade met Dark Caramel Sea Salt-siroop

Genoeg voor 1 kan van ongeveer 1 liter:
Pers 1 doosje kersen en een half doosje aardbeien in je juicer. Voeg ongeveer 150 ml Dark Caramel Sea Salt-siroop (wij gebruiken die van Pinkyrose, natuurlijk) toe en vul de kan af met water en ijsklonten. Heerlijk voor jou en de kinderen op een warme zomerse dag. Enne: met een beetje gin is ‘ie vooral heerlijk voor jou!

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-)
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Diana, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam-West.

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

Filed under Gedachten, Weekmenu

Sarina is een foodie pur sang. Anders dan Diana, die niet eens uit haar hoofd weet hoe ze een ei moet koken, zet Sarina in een recordtempo de lekkerste gerechten op tafel. Haar Rechtstreex Weekmenu's zijn een aanrader voor mensen die lekker (en liefst ook lokaal) willen eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *