Weekmenu
comments 3

Lekker Lokaal Weekmenu 25: Geitige Aardbeitjes, snelle Hollandaise en… Microwave Meringues

rechtstreex-weekmenu-diana-van-ewijk

Dit is hem dan, mijn eerste bijdrage aan het blog van buurvrouw en mede-bijna-boerin Diana.
Wat een paar weken geleden begon als wild idee: een afhaalpunt voor Rechtstreex in de buurt openen, is ineens werkelijkheid. Volgende week hopen we…

… de eerste bestellijst te kunnen gaan versturen! We hebben inmiddels namelijk ruim voldoende inschrijvingen te pakken. Spannend :-)

Handig: weekmenu op basis van seizoensgroenten

Om de druk nog verder op te voeren, hebben we ook meteen besloten om iedere week een weekmenu te gaan delen. Nu moet ik toegeven dat ik eigenlijk bijna altijd al een weekmenu maakte. In het weekend zit ik meestal een uurtje met een stapel kookboeken en Google open op de bank te zoeken naar de juiste recepten. En met de juiste recepten bedoel ik dan vooral lekkere, inspirerende recepten die passen naast een full-time baan. Geen recepten dus, waar je uren voor in de keuken moet staan.

Hieronder vind je vijf gerechten. Eén recept is wat complexer, iets waar je echt even lekker los op kunt, en vier zijn makkelijke recepten die je lekker snel op tafel hebt staan. Je kunt het gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Staat er geen link? Dan vind je onderaan dit bericht de ingredienten en beschrijving.

Weekmenu** 25

  • Maandag: Klassieke asperges
    met ham, ei, gekookte aardappels en een makkelijke ‘soort-van-hollandaise’ saus. Het kan nog nét – het asperge-seizoen is bijna afgelopen…
  • Dinsdag: Pappe alle Zucchine e Basilico
    oftewel: de courgette soep van Diana
  • Woensdag: Shakshuka volgens Yotam Ottolenghi
    Ik vind hem zelf extra lekker met wat feta, de standyoghurt* van Zuivelboerderij Brandwijk en wat sneetjes desembrood* van Jordy’s Bakery.
  • Donderdag: Geitenkaas salade met aardbeien
    Ja, het is jammer dat we de asperges al bijna vaarwel moeten zeggen – maar daar krijgen we wel aardbeien voor terug! Heerlijk in deze salade met gekarameliseerde uitjes en geitenkaas.
  • Vrijdag: Frisse lente-pasta met restjes
  • BONUS: Magnetron Meringues
    Uit de magnetron, voor al die eiwitten die je over hebt 😉

Dit is hem voor deze week, enjoy!

Recept: Klassieke asperges, met ham, ei, gekookte aardappels en een makkelijke ‘soort-van-Hollandaise’ saus.

Ik houd van asperges en eet ze tijdens het seizoen ook iedere week. Dit makkelijke saus recept heb ik ooit ergens gezien op tv. Geen idee meer waar. Omdat het zo makkelijk is en je geen exacte hoeveelheden hoeft te hebben voor een goed resultaat heb ik het recept ook nooit meer op hoeven zoeken.

  • 500 gr Hoeksche Rooie* (de fameuze aardappels uit de Hoeksche Waard!)
  • 1 kilo asperges*
  • 5 eieren* (waarvan je van 3 alleen het eigeel gebruikt)
  • 100 gr boeren achterham*
  • grote klont roomboter*
  • witte wijnazijn (ong. 2 scheutjes)
  • poedersuiker
  • verse bieslook

Bereidingswijze

  • Kook de aardappels
  • Schil en kook de asperges
  • Kook 2 eieren
  • Scheid de andere 3 eieren
  • Zet een pan water op. Als het water kookt, zet het vuur dan laag en zet een glazen schaal op de pan, zodat je au bain marie de saus kunt maken.

Bij een klassieke Hollandaise saus, moet je eerst de boter klaren. Dat doe ik bij deze snelle variant niet. Ik doe alle ingredienten (boter, 3 eierdooiers, witte wijnazijn) tegelijkertijd in de kom en zorg dat ik er direct doorheen roer met een vork of garde. Dit moet je ong 5 minuten volhouden. De saus zal in die paar minuten langzaam dikker worden en garen. Zorg ervoor dat je geen klonten krijgt!

Is de saus toch te dik of heeft ‘ie klonten? Gooi er langzaam al roerend wat gekookt water bij.
Roer naar smaak poedersuiker door de saus en maak hem af met wat verse bieslook.

Recept: Geitenkaas salade met aardbeien

Photo 15-06-15 05 44 59

Dit recept komt uit 1 van mijn favoriete kookboeken: ‘Taste’ van Amy Weldon. Gek genoeg kon ik het recept nergens online vinden. Hierbij dus een door mij uitgetikte versie….

  • 250 gr geitenkaas
  • 50 gr. gedrooge abrikozen
  • 3 uien* (deze moet je karameliseren. Geen paniek! We leggen hieronder precies uit hoe je dat doet. Kind kan de was doen.)
  • appelsap*
  • verse tijm*
  • verse basilicum
  • 100 gr pistachenoten (ik gebruik pecan noten, omdat ik allergisch ben voor pistachenoten)
  • 500 gr gemengde sla*
  • 250 gr aardbeien*
  • 75 gram rozijnen
  • dijon mosterd
  • balsamicoazijn
  • dragon* (die van Rotterdamse Munt is echt Frans en dus lekker kruidig!)
  • suiker
  • knoflook* (wij halen de knoflook bij biologische tuinderij Natuurluck, in Zevenhuizen)
  • olijfolie

Bereidingswijze Geitenkaassalade met aardbeien

Photo 15-06-15 05 51 06 (HDR)

  • Voor de gekarameliseerde uitjes:
    • Schil de uien en snijd deze in reepjes.
    • Doe een glas appelsap in een pan met dikke bodem en gooi hier de uitjes bij.
    • Laat de uitjes op een klein vuur in ong. 30 minuten karameliseren. Let er op dat de ui niet aanbrandt! Lijkt dit toch te gebeuren? Doe wat heet water bij de uien in de pan. Dit maakt de uien nog lekkerder en bruiner, omdat de bruine laag in de pan (de suikers die uit de uien en de appelsap komen) zo weer in de ui kan trekken.
  • Doe de geitenkaas in een kom en laat die op kamertemperatuur komen.
  • Voeg de gehakte abrikozen, de helft van de gekarameliseerde ui, 1 eetlepel verse tijm en 1 eetlepel vers gehakte basilicum toe. Meng alles goed, maak hier 4 bollen van en leg deze even (10-15 minuten) in de koelkast om op te stijven.
  • Doe 1 eetlepel dijon moster, 2 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel versgehakte dragon (LET OP: alleen de blaadjes, niet de steeltjes), 1 eetlepel verse basilicum, 1 theelepel suiker en 1 grote teen knoflook in de blender, of mix met een staafmixer. Voeg langzaam ong 1 tot 1,5 dl olijfolie toe, zodat je een mooie vinaigrette voor over de salade hebt.
  • Doe de sla in een kom, voeg de aardbeien, de rest van de uitjes en de rozijnen toe. Voeg naar smaak vinaigrette toe en zout & peper.
  • Haal de geitenkaas uit de koelkast en rol deze door de fijngehakte noten. Bak daarna de geitenkaas heel kort ( max. 2 minuten)  in wat olijfolie aan. Laat de kaas daarna uitlekken op keukenpapier. De noten die over zijn kun je aan de sla toevoegen.
  • Verdeel de sla over 4 borden en schik de geitenkaas erop. Heb je nog ergens een appeltje* liggen? Gebruik deze dan als garnering op de borden.

Recept: Frisse lente-pasta met restjes

Dit recept is bij uitstek geschikt om je restjes vlees/vis en groenten en kruiden op te maken.

  • verse tagliatelle* (die van Burro e Salvia* bijvoorbeeld!)
  • restjes groenten
  • 2 eierdooiers
  • 125 gr parmezaanse kaas
  • 2 citroenen

Bereidingswijze

  • Rasp de parmezaanse kaas en roer dit door de 2 eierdooiers met de schil en het sap van 2 citroenen.
  • Dan komt het belangrijkste wat heb je over? Heb je nog wat asperges, doperwten en zalm? Doe die in een aparte kom. Of heb je nog wat pittige worst, zoals chorizo? Snij die in stukken en bak die even kort met bijv. wat rozemarijn aan.
  • Kook de pasta, giet deze af en voeg direct al roerend het parmezaan kaasmengsel toe. Voeg hier je restjes aan toe en klaar is kKees!

BONUSRECEPT: supersnelle meringues

Met al die eiwitten die je over hebt, kun je snel en makkelijk heerlijke meringues maken. Het enige wat je nodig hebt:

  • een eiwit
  • 300 gram poedersuiker

En het enige wat je hoeft te doen:

  • mix door elkaar (niet kloppen!)
  • maak er een bal van
  • zet in de magnetron
  • klaar!

Rebecca doet het in bovenstaand filmpje even voor. Let ook even op haar slimme manier om eieren te scheiden!
Toegegeven: ik bak meringues gewoon in de oven, en heb deze methode nog nooit geprobeerd -maar ik hoor graag of het ook echt werkt!

 

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht. alle ingrediënten met een * erachter kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-)
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Diana, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam-West.

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

In categorie: Weekmenu

door

Sarina is een foodie pur sang. Anders dan Diana, die niet eens uit haar hoofd weet hoe ze een ei moet koken, zet Sarina in een recordtempo de lekkerste gerechten op tafel. Haar Rechtstreex Weekmenu's zijn een aanrader voor mensen die lekker (en liefst ook lokaal) willen eten.

3 comments

  1. Marloes van der Zwaag zegt

    Hoi Diana,
    Wat fijn dat je het recept van Amy Weldon hebt uitgetikt.
    Ik heb de salade lang geleden eens gemaakt…heerlijk..
    maar heb het boek niet zelf en kon het inderdaad nergens op internet vinden.
    Ik ga het morgen weer eens maken.
    Bij deze bedankt! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *