Lekker Lokaal Weekmenu 24. Iets met Georgisch gezwam en Meiraapjes-taart

recept diana van ewijk

Een weekmenu?! Daar heeft een normaal mens toch geen tijd voor? Bovendien: een weekmenu is toch übertruttig – iets voor huismussen die het liefst elke dag aardappelen, een slavink en wat drooggekookte bloemkool-met-witte-saus eten? Nee dus. 

Zet je over je weerstand heen en lees even door… Een weekmenu is namelijk perfect voor drukke mensen die van lekker eten houden.

Eerlijk zeggen…

…. hoe vaak sta je niet in de Albert Heijn met een knorrende maag, een om -snoep-zeurend stel kinderen en een mandje vol impulsaankoken en stoommaaltijden? Of voor de koelkast, waarin je niets anders aantreft dan een verlepte bos spinazie en een twijfelachtige worst? Ik vaker dan me lief is… Daarom trof de kook5daagse** ook zo’n gevoelige snaar.

Ik kocht voor een fortuin een stapel goedsluitende vershouddozen (van Curver. Goddank waren ze in de aanbieding, want wat zijn die krengen duur) – en ging aan de slag. 

Eén keer nadenken, vijf keer lekker eten

Samen met foodie/buurvrouw Sarina bedacht ik een weekmenu met vijf gerechten, allemaal gebaseerd op groenten van het seizoen. Wij kopen dat natuurlijk lokaal bij Rechtstreex, maar woon je niet in Rotterdam, dan kun je ook prima terecht bij een gewone groentenboer.
Extra voordeel van eten van het seizoen: het is extra voordelig. Toch ook fijn.

Heb jij ook het kook5daagse-virus te pakken? Dan kun je met dit weekmenu fijn aan de slag!
Want met een weekmenu*** eet je lekker, gevarieerd en stressvrij**** – en dat is precies hoe ik een overvolle werkdag graag afsluit.

Weekmenu 24: Chacapuli, Meiraapjes-taart en meer

weekmenu-rechtstreex-diana van ewijk

De Jools, ofwel: het liefje van Jamie Oiver, waar deze tonijnpasta aan opgedragen is. Foto: Jamie Oliver.

Hieronder vind je vijf gerechten. Eén recept is wat complexer, iets waar je echt even lekker los op kunt, en vier zijn makkelijke recepten die je lekker snel op tafel hebt staan. Je kunt elk gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt.

  • maandag: supersnelle Kokos-Wortelsoep
    En als ik zeg snel, bedoel ik ook snel! Deze soep is extra lekker met kaas-uientosti’s en een goede ketchup, bijvoorbeeld de Zeeuwse Polderketchup* van De Ketchupfabriek in Graauw.
  • dinsdag: broodjes worst* met zelfgemaakte tomatensalsa
    Dit is een snel en superlekker recept van Sarina, lees hieronder hoe je het maakt.
  • woensdag: Georgische Chacapuli met oesterzwammen*, pruimen, dragon* en witte wijn
    Yep, dit is het wat complexere gerecht. Niet dat het moeilijk is om te maken, maar het vraagt wel veel tijd qua snijden en sudderen. Dat is overigens zéér de moeite waard!
    Extra leuk is het natuurlijk om zelfgekweekte oesterzwammen* te gebruiken in deze chacapuli. Dat kan met de growkit van Rotterzwam. Ik heb driekleurige oesterzwammen (zie plaatje bovenaan) gebruikt – lekker lokaal gekweekt en gekocht op Rotterdamse Oogst.
    Tip: bij Rotterdamse Munt koop je Franse dragon – en die is net wat sterker dan de Russische dragon die ik kocht op Rotterdamse Oogst.
  • donderdag: Jools pasta (met tonijn en kaneel) 
    (klik hier voor het Engelse recept)
    Een Jamie-klassieker die hier al sinds jaar en dag op het menu staat. Je maakt ‘m met verse tomaten* (gezond!) of met bliktomaat (lekker snel!). Ideaal voor na zwemles, want binnen een kwartier op tafel – en dan overdrijf ik niet. Ik maakte deze saus trouwens op food prepping Sunday, dus ik heb ‘m binnen 5 minuten op tafel :-)
    Tip: extra lekker met de verse tagliatelle van Burro e Salvia*!
  • vrijdag: meiraapjestaart* met frisse komkommer-dille-salade*
    Meiraapjes – ik heb er een zwak voor. Deze combinatie met bacon lijkt me erg lekker. Zó gemaakt, maar hij heeft wel anderhalf uur oventijd nodig. Ik heb ‘m helemaal voorbereid op food prepping sunday, dus hoef ‘m alleen nog samen te stellen en in de oven te schuiven. Feestelijk begin van het weekend, dacht ik zo!
    De biologische meiraapjes komen overigens van de Groenteboerin, aka Linda Duijndam. De komkommersalade kan ook zonder dille, maar dat had ik nog over van de Chacapulli. Nog zo’n voordeel van een weekmenu: je gooit veel minder weg, want je kunt je gerechten mooi op elkaar afstemmen. Bonus!

Recept: Gegrild broodje worst met zelfgemaakte tomaten salsa

recept-rechtstreex-diana-van-ewijk

De tomaten tieren welig, in deze tijd van het jaar, dus doe daar je voordeel mee!
Wij gebruiken biologische tomaten van Frank de Koning, die worden geteeld in de volle grond.

Ingrediënten Tomatensalsa

  • 250 gr. trostomaten *
  • ½ rode ui
  • 3 bosuitjes*
  • 1 teen knoflook
  • handvol verse koriander
  • sap van 1 limoen
  • scheutje rode wijnazijn of balsamico azijn

Bereidingswijze Tomatensalsa

  • Snijd alle ingredienten in kleine stukjes.
  • Stop ze daarna in de blender en pulseer kort. Voeg naar smaak wat rode wijnazijn of balsamico azijn toe.
    Is de salsa erg nat? Gooi alles in een vergiet en laat het overtollige vocht weglopen.

Ingredienten Broodjes Gegrilde Worst (2 stuks)

  • 4 sneetjes brood ( desembrood van Jordy’s)*
  • teentje knoflook
  • olijfolie
  • 2 varkensbraadworst New Orleans van Wild Vleesch*
  • 1 eetlepel mayonaise*
  • handje rucola*
  • 4 plakjes belegen boerenkaas*
  • 2 eetlepels zelfgemaakte tomatensalsa

Bereidingswijze Broodjes Gegrilde Worst (2 stuks)

  • Wrijf de sneetjes brood in met wat olijfolie.
  • Snijd de teen knoflook doormidden en wrijf de sneetjes brood in.
  • Verhit een grilpan en gril de broodjes.
  • Bak ondertussen de braadworsten in een pan.
  • Als de worsten klaar en de sneetjes brood licht bruin en krokant zijn, kun je de broodjes gaan samenstellen. Smeer de sneetjes brood in met wat mayonaise. Verdeel hier de rucola over en de kaas. Doe hier wat tomaten salsa op en de worst. Klaar!Wat doe je met de rest van de salsa?
    Die kun je gewoon lekker opeten met wat taco chips! Mocht je dan wat meer spice willen? Snijd een pepertje fijn en roer deze erdoorheen. Nog handiger is een lepeltje sambal toevoegen.

 

*) alle ingrediënten met een * erachter kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam-West.

**) Als trouw Instagrammer werd ik er ineens mee doodgegooid: de Kook5daagse. Al mijn favoriete bloggers (zelfs de non-foodies) waren druk in de weer met dingen als food prepping Sunday en vershoudbakjes met klemsluitingen. Foto na foto dook op met dozen vol voorgehakte, -geblancheerde en -gekookte gerechten. Dat rook naar overzicht. En naar lekker eten. En dat wilde ik dus ook!

***) Een weekmenu is bovendien superhandig voor wie een zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

****) Toen ik nog fulltime in loondienst werkte (en dus elke dag 12 uur van huis was), en tegelijkertijd een klushuis afverherbouwde en twee kinderen grootbracht, kookten wij (en daarmee bedoel ik Jan Jaap, want zelf kookte ik tot voor kort niet) altijd vierdubbel in het weekend. Dat zetten we in de vriezer, en vervolgens aten we de hele week versgekookte maaltijden uit eigen vriezer.
Nu draaien we de rollen om: ik ga op food preppin sunday alles voorhakken, -blancheren en -koken voor de hele week. Vandaar dus ook dit weekmenu :-)

Comments

comments

2 Comments

  1. Oops, ik sta heel vaak in de AH, met een knorrende maag en ook zonder zeurende kinderen is dat niet zo handig. Misschien toch maar eens nadenken over zo’n weekmenu, vooral na werk heb ik vaak niet meer zo’n zin!

    • Het werkt echt heel goed, Anne! Ik heb voor deze week 3 menu’s voorgekookt, en 2 voorbereid. Dat scheelt dus enorm, na een dag stressen – hoef je daar niet meer over na te denken. Aanrader dus! En Sarina deelt volgende week het weekmenu, dus dat wordt extra lekker :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *