Columns, Gedachten

Unmute Us – over leven, liefde en solidariteit in tijden van klimaatcrisis

unmute-us-diana-van-ewijk

“Het nachtleven, dat is wat zich afspeelt als jij al lang en breed in bed ligt,” merkte iemand fijntjes op. En dat ís ook zo: ik doe geen drugs, ik doe sporadisch drank en ik houd zo erg van om 5 uur opstaan, dat ik graag vóór 10 uur in bed lig.

Eerlijk gezegd was ik van plan alleen naar Rotterdamse Oogst te gaan, voor mijn wekelijkse zuurdesembrood-fix en misschien een kilo baby-aubergines. En toch stond ik vandaag op het Stadhuisplein, tussen de dedicated nachtvlinders, liefhebbers en organisatoren van festivals, evenementen en nachtclubs.

Unmute Us organiseerde vandaag protestmarsen in meerdere steden, als reactie op het corona-beleid van de overheid. Grotere festivals en evenementen zijn nog steeds verboden, nachtclubs nog steeds gesloten, de Parade en Oerol gaan niet door. En dat terwijl er wél 70.000 bezoekers welkom zijn bij de Grand Prix in Zandvoort – en daar zelfs een camping geopend wordt.

Ik stond er niet omdat ik dolgraag weer eens wil raven, maar uit solidariteit. Ik stond er omdat ik heel hard hoop dat het nachtleven en de cultuur weer open gaan. Niet voor mezelf, maar voor al die mensen die daar hun inspiratie vinden en delen. Die die verbinding keihard nodig hebben om het hoofd hoog te kunnen houden. Voor de mensen die er hun dagelijks brood mee moeten verdienen, ook.

Het leven is momenteel geen lolletje – laten we wel wezen. Rotterdam verhardt. Er ontstaat steeds meer disbalans: tussen Noord en Zuid, tussen huizenbezitters en sociale huurders, tussen #makeithappen en #isithappening. De klimaatcrisis is een voldongen feit – één die we met radicale actie hooguit nog een beetje bij kunnen sturen. En Corona… tja, die lijkt ook nog niet van de aardbodem verdwenen.

Laten we daarom het leven vieren. Laten we ruim baan geven aan de mensen die goed zijn in het, op verantwoorde wijze, samenbrengen van mensen. Zodat wie daar behoefte aan heeft, zich weer eens kan onderdompelen in een andere, misschien wel mooiere, wereld. Kunnen ontsnappen, al is het maar voor nachtje. Dan kunnen we er daarna met zijn allen met frisse moed weer tegenaan. Als het in Zandvoort kan, dan kan het in WORM, de Parade en op Weelde toch ook?

Comments

comments