Let’s stay connected

SPEAKEASY-SOCIETYE-BLOGBANNERSTekengebied 2Onverwachtse ontmoetingen. In gesprek raken met mensen die je niet kent en die misschien wel héél anders in het leven staan. Wildvreemden die je een andere kijk op de dingen geven. Vagelijk bekenden die van dezelfde arthouse films blijken te houden. Of gewoon op de markt tegen (nieuwe) vrienden aanlopen en besluiten samen te lunchen. Heb jij daar ook zo’n zin in?

Dan heb je pech, want dat wordt steeds moeilijker. Volle agenda’s, eindeloze Zoom-meetings, café’s / musea / bibilotheken en buurthuizen die dan weer open, dan weer dicht zijn, festivals die worden afgeblazen wegens wisselende corona-maatregelen die uitdrukkelijk oproepen elkaar níet te ontmoeten – alles bij elkaar is de onderlinge afstand uitgegroeid tot veel meer dan 1,5 meter.

Het grootste nadeel: dat je minder nieuwe mensen ontmoet, en dús ook minder gesprekken voert met mensen die anders over de dingen denken dan jij. Dat we met zijn allen veilig in onze bubbels blijven hangen en niet meer begrijpen hoe de ander denkt, waarom de ander dóet. En daarnaast: dat het leven steeds kleiner wordt. Kariger. Saaier.

Enter Speakeasy Society: een netwerk van mensen die graag anderen ontmoeten en mensen die die ontmoetingen graag faciliteren. Meedoen? Check deze link!

Speakeasy Society: tegen online filter bubbling, vóór offline menselijke connectie

SPEAKEASY-SOCIETYE-BLOGBANNERSTekengebied 1 Het idee? Nieuwe mensen – inclusief hun misschien totaal andere blik op de dingen – blijven ontmoeten. Met een drankje in de hand, muziek in de oren en good vibes all around. Tegen online filter bubbling, vóór offline menselijke connectie.

De eerste Speakeasy was de CocktailCarrousel, een wandeling door Rotterdam-West waarbij je op één avond vijf shakers leerde kennen. Daarna volgden een Rusty Nail Whiskey Salon ergens op de Parklaan, een Boostershotjes Vrimibo op de Kleiweg en een Dusky WinterWalk in het Park.

Naast deze (behoorlijk beschonken) ontmoetingen waren er ook kleinere get togethers: de eerste Stargazers Zodiac Salon op de Gerrit Jan Mulder-straat, een paar Shelflove Salons met Ottolenghi-inspired aanschuifmaaltijden op de Spangesekade. En een filmavond waarbij In the Mood for Love de aanleiding vormde voor een onderzoekend gesprek over, uiteraard, de liefde.

Op de planning staan o.a. Cineville Culinary Club (foodfilms mét het eten dat in de film centraal staat. Denk: Tampopo met ramen, The Lunchbox met curry en Julie & Julia met iets Fransigs), een Wooncrisis Huiskamertheater, wandelen langs de Rafelrandroute, Poetry & Spoken Word Nights en (hopelijk!) iets met karaoke in de Hofbogen. 

Speakeasy Society

Het hele idee is: onverwachtse ontmoetingen. Het is een beetje zoals de hangplek uit je puberjaren: wanneer je er ook heenging, er was altijd wel iemand om mee te praten. Of je studentenhuis: daar was altijd wel iemand om iets mee te doen. En ja, het is een beetje zoals Amigos – maar dan veel kleinschaliger, een stuk minder random en met iets minder twintigers :-)

Zo werkt het

Heel simpel: je wordt lid van de Whatsappgroep waarin uitnodigingen worden gedeeld. Wie het eerst komt, die het eerst maalt: zo zit je dus ineens aan tafel, in een tuin, of op een picknickbank met wildvreemde Rotterdammers: van twintigers tot zestigers, van Atjehstraat tot Parklaan, en van Poetry slammers, architecten en activistische renteniers tot ambtenaren en ondernemers van allerlei pluimage.

Zo is de kans groot dat je in gesprek raakt met mensen die heel anders in het leven staan. Die je een andere kijk op de dingen – op jezelf misschien wel – kunnen geven. Dat hoeft niet per se dramatisch diepgravend te zijn; het is ook fijn om gewoon slap te kunnen ouwehoeren over zaken die buiten het repertoire van je vaste gesprekspartners vallen.

Waar ontmoeten we elkaar?


Waar je maar wil! Buiten (van strandwandeling tot glühwalk) en binnen in de Speakeasies van onze shakers. Op de kaart vind je de Speakeasies die zich inmiddels aangesloten hebben.

Movers & shakers?

We leggen even uit:

  • movers: dat zijn mensen die graag ontmoeten.
  • shakers: dat zijn mensen die graag ontmoetingen faciliteren, door hun huis, tuin, boot open te stellen.

Movers en shakers kunnen wisselen van rol. Ben je de ene keer mover, dan kun je gerust de volgende keer shaken. Maar dat hoeft dus niet; je bent niet verplicht om zelf ook iets te organiseren – de ontmoeting staat voorop.

Ontmoetingen: even praktisch

Wanneer een shaker daar zin in heeft, zet zij/hij een uitnodiging in de Whatsappgroep. Movers kunnen daar op reageren. Zo ontstaat een groep mensen die samen iets willen doen.

De shaker bepaalt hoe en wat: dag, tijdstip, hoevaak, hoeveel mensen er welkom zijn, etc. Geen Project X-toestanden dus, maar gezellige get togethers. Van bordspel-avond tot whiskeyproeverij tot (silent) disco – everything goes. En wil jij iets heel anders? Dan word je shaker en ga je wildbreien, winterBBQ’en of mahjong spelen in jouw Speakeasy :-)

Het achterliggende idee: je ontmoet nieuwe mensen, met frisse blikken en dito perspectieven. En wie weet wat dát, naast gewoon een leuke avond, weer oplevert.

Hoe sluit je aan?

Je wordt lid van de Whatsappgroep. Deze wordt door ons beheerd. Iedereen die zich aansluit kent één van ons – zo leer je het netwerk van je netwerk (van je netwerk) kennen en sluiten we het bezoek van een eventuele seriemoordenaar hopelijk uit.

Wie zijn wij?

Wij zijn Sanne, Irene, Rutger, Sarina, Franka en Diana.  Tijdens een etentje op de Spangesekade, waarbij Diana (ik dus) mensen uit haar netwerk had uitgenodigd die elkaar niet kenden, maar het wél heel goed met elkaar konden vinden, besloten we meer van dat soort onverwachtse ontmoetingen te willen beleven. Enter Speakeasy Society.

Corona-maatregelen enzo

De shaker bepaalt hoe de corona-maatregelen van dat moment worden geborgd. Daarbij gaan we uit van het gezonde verstand dat we allemaal hebben. In de uitnodiging staat beschreven waar je op kunt rekenen. Zo kom je niet voor ongemakkelijke verrassingen te staan.

In voor onverwachtse ontmoetingen?

> klik die link! 

Eenmaal lid krijg je automatisch alle updates en kun je aansluiten wanneer je wil. En wil jij jouw huiskamer openstellen? Stuur ons een berichtje. Hoe meer speakeasies around town, hoe groter de kans op onverwachte ontmoetingen.

 

 

DISCLAIMER
ook wij hebben dit nog nooit gedaan. Ideeën, tips of feedback? Shoot!