Dit recept voor simpele boerenkool soep zou ik ook een superfoodsoep kunnen noemen… Maar ja, wat super foods betreft ben ik een beetje als zo’n Oranje gelegenheidssupporter. Voetbal kan me gestolen worden, maar als Nederland het ver schopt bij een EK of WK kijk ik toch alle wedstrijden.
Zo is het ook met super foods. Dat hele gedoe is aan mij niet zo besteed – maar ik vind het dan toch wel leuk als iets wat ik graag lust een super food blijkt te zijn. Boerenkool, in dit geval! Lekker in de stamppot, maar ook als soep. En dat is fijn voor diegenen die regelmatig met een kwart boerenkool (of een halve zak) blijven zitten… Niet meer laten verleppen in je koelkast, maar gewoon hup, er de volgende dag een soepje van maken.
Spaanse Boerenkool-Soep: Simpel en snel klaar
Het recept voor deze boerenkoolsoep is een beetje Spaans-geörienteerd. De pimenton is een geweldige smaakmaker, die het naast de toch wel typische boerenkoolsmaak heel goed doet.
Ingrediënten Spaanse Boerenkoolsoep
- 500 gram boerenkool, kleingehakt (palmkool of cavolo nero mag ook!)
- 300 gram aardappels, geschild en in blokjes (voor de pieper-vermijders: met zoete aardappel is het óók lekker!)
- 2 uien, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 rode paprika
- 1 stengel bleekselderij
- half bosje verse peterselie, fijngehakt
- rasp van een halve citroen
- 2 theelepels pimenton (gerookte paprika-poeder)
- 1 theelepels chilipeper
Bereidingswijze Spaanse Boerenkoolsoep
- Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de uitjes tot ze glazig zien. Maak intussen vast de bouillon en houd die warm.
- Schep de knoflook, bleekselderij, paprika, aardappelblokjes, boerenkool, de citroenrasp en de kruiden door de ui en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar.
- Pureer de soep met een staafmixer; laat ‘m een beetje grof, dat is lekker bij deze soep!
- Voeg de peterselie toe en laat nog heel even meekoken. Houd wat peterselie achter op mee te garneren.
- Breng op smaak met zout en (nog meer chili)peper. Klaar!
Toppingtips Spaanse Boerenkoolsoep
- blokjes chorizo of salami (extra lekker is om die eerst uit te bakken en de ui in het vet dat daarbij vrijkomt te fruiten!)
- een lepel griekse yoghurt en verkruimelde tacochips
- schijfjes avocado
- handje fijngehakte lente-uitjes
- gebakken pancetta
- plakjes gebakken rookworst…
Nou ja, en zo kunnen we nog wel even doorgaan
Gratis Snelle Weggooigroente-Soepposter
Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>> download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.
Nóg sneller weggooigroentesoep maken?
Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter
SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!
Pingback: Meer groente eten: podcast met eettips
Hoi Diana,
Je schrijft hierboven: ‘voor de carb-vermijders: met zoete aardappel is het óók lekker!’
Zoete aardappelen bevatten 20/21 gr koolhydraten per 100 gram en gewone aardappelen 17 gr per 100 gram!
Dus card-vermijders kunnen zoete aardappel beter ook vermijden.
Groetjes, Estella
Ah, sorry, Estella, en dank voor de toelichting. Ik pas het aan!
Ik vind niet terug hoeveel boulion er gebruikt wordt.
Hoeveelheid olijfolie ook niet, maar da’s vaak redelijk standaard
Zoveel als standaard gebruikt wordt op een liter water, Jeanette. Hangt dus af van hoeveel soep je maakt!