Pompoensoep met Honing

wpid-pompoensoep-kerstsoep-soephoofd.jpeg

Het is vast geen geheim: ik hartje pompoen. Gekookt, gebakken, gegrilld. In de stamppot, in een taart, in een pureetje… Pompoen is eigenlijk overal lekker in. Vooral gekarameliseerd, en dan in de soep gehakt, maar daar kom ik zometeen op terug. Want eerst nog de bonus: pompoen is supergezond. 

Vitaminen en mineralen in pompoen

Sinds bij mij het kwartje gevallen is (dat kwartje van dat sommig voedsel je fitter doet voelen, terwijl ander voedsel je knock-out slaat), ben ik extra alert op datgene wat ik mijn mond stop.

Gelukkig pakt dat in het geval van pompoen goed uit. Pompoen bevat onder andere vitamines A*, B2, C, E – alle vitaminen dus die anti-oxidantwerking hebben. Iets wat ik met mijn Spondylartopathie goed kan gebruiken.
Verder bevat pompoen B3, B5, B6 en B11, een hoop mineralen (koper, ijzer, kalium, magnesium en zink) én veel fytonutriënten (zoals polyfenole flavonoïden zeaxanthine, luteïne en cryptoxanthine). Indrukwekkend dus – ook al weet ik van de helft niet wat ze precies doen :-)

Wat ik wél weet is dat vitamine A goed zijn voor je huid en je haar – en dat pompoen (dankzij de omega 3 vetten) de werking van je hersens ondersteunen: brain food dus, waar je huid van gaat stralen en je haren glanzen. Wie wil dat nou niet?

Pompoensoep met Honing

Pompoen – dat moet je dus doen. En als je opziet tegen het schillen, dan kun je nu gaan chillen (ik blijf maar rijmen!). Deze pompoensoep van Donna Hay is namelijk niet alleen heerlijk, maar ook makkelijk: je roostert de pompoen ongeschild in de oven. Scheelt weer een rotklusje, én geeft die heerlijke geur van geroosterde groenten die de winter draaglijk maken…
Ik heb de room uit het originele recept overigens weggelaten, want hij is nét zo lekker zonder!

Ingrediënten Pompoensoep met Honing

  • 1 flespompoen van ± 2 kilo
  • 1 ui
  • 875 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel honing
  • grofgemalen zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Bereidingswijze Pompoensoep met Honing

  • Verhit de oven op 220°C
  • Snijdt de pompoen in de lengte door de helft en verwijder de zaden.
  • Leg de pompoen en de ui met gesneden delen naar boven, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met grofgemalen zout.
  • Rooster een klein uur in de oven, tot de pompoen zacht is en bruin begint te worden.
  • Verwijder het zachte vruchtvlees uit de schil, verwijder van de ui het vel, en pureer de hele bende met een staafmixer.er.
  • Voeg 250 ml van de bouillon toe en meng alles tot een gladde massa.
  • Voeg al roerend de rest van de bouillon plus de honing toe.
  • Breng de soep op een middelmatig vuur zachtjes aan de kook zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
  • Breng de soep vervolgens op smaak met zout en peper.

Kerst-tip Pompoensoep met Honing

wpid-pompoensoep-hysterische-kerstsoep-soephoofd-02.jpeg

Zonder room is deze soep al erg lekker, en bovendien geschikt als voorgerecht of lichte lunch. Maar goed – álles wordt lekkerder van een scheutje (zure) room, en daar is deze soep geen uitzondering op :-)
En voor een extra kerstig effect maak je ster-croutons. Moeilijk is dat niet:

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Snijd de korstjes van het brood en snijd het, met behulp van een koekjesvorm, in sterren.
  • Meng het brood met de olie, verdeel het over een bakplaat en rasp de kaas erover. Bak de croutons in circa 10 minuten goudbruin en krokant en laat ze op keukenpapier afkoelen.

Een soep om vaak op het menu te zetten – zeker in de winter!

 

*) Dat gaat overigens wel via een omwegje: in pompoen zit por-vitamine bètacaroteen, en daarvan maakt je lichaam zelf vitamine A uit.

Comments

comments

1 Comment

  1. Pingback: FoodieTips #51: Van superlokale kerstmarkt tot dit -Kraut... en hysterische kerstsoep! -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *