Het is bijna mei, dus een perfect moment voor meiknolletjes. Nou goed, eigenlijk zou het nog beter zijn als het écht al mei zou zijn, maar goed. Waarom Meiknolletjes Soep in april, vraag je je nu misschien af? Nou, omdat…
… omdat ik tegen een baal raapsteeltjes aanliep.
Ik was op Rotterdamse Oogst (dé Rotterdamse markt, als je het mij vraagt, die nu godzijdank ook één keer per maand in Rotterdam-West te vinden is) en zocht daar naarstig naar een nieuw ingrediënt voor mijn Soupe de la Semaine. Wat riep mij al van verre toe? Juist: raapsteeltjes.
Wat dat met meiknolletjes te maken heeft?
Nou, let op: raapsteeltjes zijn het loof van meiknolletjes. Ja, dat wist je niet, hè? Ik namelijk ook niet. Ik zweer je: ik leer élke dag bij, als stadstuinierder in de dop. Ik besloot ook een mud meiknolletjes te kopen en de hele bende gebroederlijk in de soep te hakken.
Meiknolletjes Soep met raapstelen: ingrediënten
- 1 grote gesnipperde ui
- 6 meiknolletjes, geschild en in plakjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 flinke bos raapstelen
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 liter bouillon (ik doe hier gewoon groentenbouillon)
- tijm (alleen de blaadjes, van de takjes afgerist)
- 2 eetlepels honing
- zout en peper
Meiknolletjes Soep met raapstelen: bereidingswijze
- Verhit in een grote pan de olie en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg na een paar minuten de meiknollletjes toe.
- Voeg de tijm en honing toe, en giet de bouillon erbij. Zet het vuur hoog en kook de knollen, een kwartier lang, zachtjes gaar.
- Voeg de raapstelen toe en laat deze enkele minuten slinken. Zijn de meiknollen gaar en de raapstelen geslonken? Zet dan de blender erop.
- Maak af met zout en peper naar smaak.
Deze Meiknolletjes Soep met raapstelen is érg lekker met Zoetgesmoorde Wortelpita’s of broodjes met salami en zelfgemaakte zevenbladpesto!
*)
Geen zin in soep? Sterrenchef Niven Kunz maakte een pizza met meiknol volgens het 80/20-principe. 80 % groenten, 20% vlees of vis.
Goedkoop, gezond én lekker lokaal geoogst, dus goed voor je karma: meiknolletjes! #Recept: http://t.co/acEOJf7sKd met honing en tijm. Mjam!
Pingback: Lekker Lokaal Weekmenu: Week 33