“U weet toch dat ik graag een schepje meer eet als het buiten gaat guren.”
Meneer Frits en Juffrouw Lenie, uit: Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, Heere Heeresma
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan me zeer goed vinden in bovenstaande uitspraak. Alles schep ik graag ruimer op, als het zo koud wordt als het afgelopen weekend was. Een valkuil, want het is nou ook weer niet zo dat ik ruimer beweeg. En dat ik nou een extra speklaagje nodig heb om de naderende winter te doorstaan… nee.
Een extra goede reden dus om soep als voorgerecht te eten. Door eerst de soep te eten, en een kwartiertje later aan de hoofdmaaltijd te beginnen, geef ik dat lijf van mij de kans om tijdig te signaleren dat er genoeg gegeten is. Mijn stopknop werkt namelijk niet zo snel, wat betekent dat ik snel over-eet – en vervolgens de rest van de avond voor apegapen op de bank zit om bij te komen van de avonddis.
Heb jij dat nou ook? Serveer dan soep als voorgerecht! Ook een mooie manier om een extra stoot groenten binnen te krijgen – geen overbodige luxe voor de meeste mensen, zeker niet in dit seizoen van griep en aanhoudende verkoudheden
Snelle Paprikasoep
Dit recept voor snelle paprikasoep draai je zó in elkaar met de #weggooigroentesoep-methode.
Ik maak ‘m vandaag van behoorlijk gerimpelde paprika’s die in een salade niet meer al te jofel zijn, maar deze snelle soepmethode werkt ook met prima de luxe groenten. Enne: eet je ‘m als maaltijdsoep? Voeg dan wat extra water en voor iedereen een handjevol macaroni toe bij stap 4.
Snelle Paprikasoep: ingrediënten
- 4 paprika’s, in reepjes
- 250 gr tomaat, in blokjes
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1 el Italiaanse kruiden (meestal een mix van tijm, basilicum, salie, oregano en rozemarijn, maar dragon, jeneverbes en peterselie horen er ook bij!)
- 1 tl paprikapoeder (let op: niet de gerookte paprikapoeder, die geeft je soep namelijk een instant chili-con-carnesmaak. Ook lekker, maar niet voor nu :-))
- 500 ml bouillon (groente- of tuinkruiden is het lekkerst)
- zout en peper naar smaak
Snelle Paprikasoep: bereidingswijze
- Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg de knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten stoven, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
- Hak je paprika en tomaten in kleine blokjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd de bouillon.
- Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende #weggooisoepje.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
- Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer!
Ook lekker als lunchsoepje, overigens. Kruip daarna op de bank, onder een dekentje en kijk ‘The Hundred Foot Journey’, een heerlijke film over een Indiase familie die op het Franse platteland terechtkomt en bijna per ongeluk een Indiaas restaurant start, pal tegenover het sterrenrestaurant van een nogal verzuurde dame.
Gratis Snelle Weggooigroente-Soepposter
Of je nu spinazie, prei, aubergine of courgette overhebt – met de #weggooigroentesoep-methode draai je in 20 à 25 minuten een snelle soep in elkaar. Handig!
>> download GRATIS de Weggooigroentesoep-Poster
Goed voor je lijf, voor je portemonnee én voor het milieu, omdat je voedselverspilling daarmee tegengaat.
Nóg sneller weggooigroentesoep maken?
Heb je geen tijd en energie meer over? Dan is SoepStarter erg handig. Met SoepStarter maak je binnen 15 minuten soep van groenten die je anders weg zou gooien. Zo bespaar je meer, verspil je minder en eet je gezonder.
>> lees meer over SoepStarter
SoepStarter is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken en kost €3,75. SoepStarter is bovendien eindeloos houdbaar, en bewaar je gewoon in je voorraadkast. Gewoon proberen dus!
Pingback: Meer groente eten