Gedachten
comments 15

Snackdruifjes en plastic soep

IMG_5364.JPG

Al bladerend door het knaloranje reclamefoldertje stuitte ik op een product zó achterlijk, dat ik er bijna van achteroversloeg. Eigenlijk dacht ik dat het een grap was, maar nee…

… het desbetreffende product was bloedserieus bedoeld.
Wat het was, wil je weten?

Het was een mini-snackemmertje gevuld met 100 gram rode druiven.
IMG_5369.JPG
Inclusief draaghengseltje, nu voor maar 87 eurocent.

De normale prijs? 1 euro en 9 cent.

De mini-snackemmertjes met rode druifjes stonden gezellig opgestapeld in het koelvak, naast mini-snackemmertjes met tomaten, mangostukjes, blauwe bessen en rode appel.

Pal erboven stond een grootverpakking rode druiven.

500 gram, voor 2,99 euro.
Weet je wat je dan betaalt voor die idiote verpakking*?

49 cent, dat betaal je voor die plastic verpakking.

49 cent voor een plastic verpakking, met een plastic hengsel, bedrukt met lollige letters.
49 cent voor een plastic verpakking, met een plastic hengsel, die maar één keer meegaat – en die je dus direct na het tienuurtje in de prullenbak gooit.

Plastic… daar wilden we toch juist zo graag van af met zijn allen?

Qua plastic soep** enzo?

49 cent betaal je, voor een idioot klein plastic mini-snackemmertje, dat je, zodra je die 15 rode druiven hebt opgegeten, linea recta door de plastic soep kunt roeren.

Niks mis met fruit als tienuurtje –

… maar doe het dan even zélf in een bakje***.
Een bakje dat je morgen, overmorgen, wat zeg ik: de ganse schoolcarrière van je kind, kan hergebruiken.
Nee, niks mis met fruit als tienuurtje…

… maar dan niet in zo’n idioot mini-snackemmertje.

Wat vind jij nou, van zo’n mini-verpakking?
Net zo belachelijk als ik – of zie jij er de lol wel van in?
Of weet je ze heel goed te recyclen, zodat ze toch niet zo heel slecht voor het milieu zijn?

 

*) 49 cent, als de mini-snackemmertjes niet in de bonus zijn. Heb ik door mijn inpandige wiskundewonder laten berekenen.

**)

In onze oceanen drijven 8 vuilnisbelten met plastic afval. Deze ‘plastic soep’ is een bedreiging voor al het leven in de oceanen. Zo drijft tussen Hawaï en San Francisco een enorme hoeveelheid afval, net zo groot is als 34 keer Nederland. De soep bevat 44 miljoen kilo plastic.

– bron: Stella Stinky

***)

IMG_5370.JPG
Kijk, zo kan het ook. Deze Goodbyn snackboxjes koop je bij Kleine Sam, voor €6,95 – en kun je vervolgens jarenlang naar hartelust vullen met allerhande soorten fruit en groenten.

(foto: How About Cookie. Sowieso een aanrader qua bentoblogger :-))

Comments

comments

In categorie: Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

15 comments

 1. Ik heb zelfs eens 3 bakjes uit de VS meegenomen, omdat je de deksel in de vriezer kunt doen en zo ook gekoelde zooi mee kunt nemen. Net als ik bakjes heb om mijn eigen maaltijdsalades in mee te kunnen nemen (met op kantoor de ingrediënten voor de meest simpele dressing en anders gaat ook die in een bakje).

  • Oh, de VS zijn geweldig wat dat betreft! Zo bestelde ik eens een Laptop Lunchbox, echt fantastisch. Ook heel duur, en binnen een week in de trein laten liggen :-( Toch denk ik er met weemoed aan terug…

 2. Ik ben altijd blij om te lezen dat er mensen zijn, die dit soort producten belachelijk vinden. Ik heb weleens discussie gehad met jongste dochter waarom zij haar drinken voor school in een beker mee krijgt in plaats vsn pakje drinken zoals de meesten. Ik vertelde haar dat zij die bekers al gebruikt vanaf groep 1 en pakje de prullenbak ingaan waardoor je veel afval krijgt. Haar weerwoord was dat ze de pakjes altijd plat moeten maken, zodat de bak niet vol zit. mijn uitleg en bewustwording voor haar was dat ze zich moest voorstellen als alle 25 kinderen uit haar klas uit een pakje drinken, dat zouden 50 pakjes op een dag zijn. Als je deze (platgemaakte) pakjes zou stapelen, zou je een toren hebben bijna zohoog als een stoeltje (formaat kleuter), hoe hoog zou die stapel na een week zijn….. Hierna was dochter stil. Ze wil nu graag een nieuwe beker, de oude is te kinderachtig…

 3. Als ik op vakantie zou zijn en tijdens een fietstocht zo’n emmertje zou zien zou ik het misschien wel kopen, maar dan wel de hele vakantie gebruiken. Kan ook mooi in de tent voor kleine hoeveelheden etenswaar. Maar verder gebruik ik voor onderweg een jampotje voor druiven. En dat jampotje gaat ook jaren mee.
  Maar als ik een doos druiven in de supermarkt koop, is het in plastic verpakt, tenzij ik naar de markt ga (te ver weg).

  • Klopt Ada, echt plasticvrij kopen is lastig, want dan moet je naar de markt of de biowinkel. Maar ik vind nog wel een verschil tussen een grootverpakking kopen en die zelf in herbruikbare doosjes/potten doen, of mini-snackemmertjes.

 4. Natasja zegt

  Tjee. Hier nog niet gezien.
  Maar handige locklock doosjes voor de kids gekocht. Zitten 2 bakjes in. 1 Kant het fruit. Andere kant een broodje. Zo maakt het eventuele natte fruit het brood niet vochtig. Ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *