Ploetermoeder PreWeekendTips: Pasen

confetti-kuikens - beeld via boingboing

Officieel is het bijna weekend, maar ik wil wedden dat het gros van jullie allang vrij is. Of in ieder geval: het gros met kinderen. 

Voor mij geldt dat in ieder geval wel: de kinderen zijn al vrij sinds woensdag en sindsdien is het dus weekend. Paasweekend, wel te verstaan.

Heb je nog geen vastomlijnde plannen? Join the club! En vooral: laat je inspireren door onderstaande weekendtips.

Ploetermoeder Pre-WeekendTips

1. Doen: Rotterdamse Oogstmarkt!

rotterdamse oogstmarkt foto van Daily Lin

Haal je (paas)boter, (paas)kaas en (paas)eieren nog even lekker op de markt. Samen met loeiverse slagroom, de beste broodjes en – doe eens gek, een versgeslacht visje.

Niet op een gewone markt, natuurlijk, maar op de Rotterdamse Oogstmarkt, want daar loop je tegen de meest vreemde en toch zeer lokale lekkere dingen op. Ik persoonlijk hoop op zeer premature zomerkoninkjes…

>> lees meer over de Rotterdamse Oogstmarkt

[verrukkelijke foto van DailyLin!]

2. Kijken: kookfilms

Het paasweekend is het ideale moment om kookfilms te kijken. Een paar dagen lang lekker eten, en kijken naar films waarin lekker gegeten wordt – ik vind het de ideale combinatie. Mijn lijstje met favoriete foodie films. Klik & kijk:

3. bakken: Torta di Riso

torta-di-riso

Mijn oma maakte vroeger altijd de allerallerallerlekkerste rijsttaart: kleverig en zoet, met een heel lekker subtiel smaakje. 

Toen ik deze Torta di riso op Pinterest spotte, was ik om: dit wordt onze paastaart! Ook fijn om van je ei-overschot** af te komen….

>> bekijk het recept voor Torta di riso*** van Stickygooeycreamychewy.com

4. doen: eierdopjes vouwen

diy-diana-van-ewijk

Dit jaar heb ik wéér niets leuks geknutseld voor Pasen. Niet omdat ik dat niet wil, maar omdat ik er domweg geen tijd voor heb gemaakt. En, eerlijk is eerlijk: ook omdat ik wel een beetje vanwege mijn DIY-vrees. 

Ik bedoel: ik ben enorm resultaatgericht. Gewoon een beetje doelloos fröbelen is niet mijn sterktste kant. Ik wil best fröbelen, maar dan moet ik daarna ook wel echt iets in handen hebben waar ik blij mee ben. Of, nog beter: iets wat ik direct in gebruik kan nemen.

Deze eierdopjes van Ingrid vind ik daarom geweldig leuk. Vandaag mooie papiertjes zoeken, morgen lekker een beetje vouwen, en overmorgen feest-ontbijten met zelfgevouwen eierdopjes. Mijn paasprogram is rond!

>> lees op IngThings hoe je deze gigagemakkelijke origami eierdopjes vouwt

En lees dan meteen ook deze column, over zware donkere koffers vs lichte roze mandjes. Mooi!

5. luisteren: Walking on sunshine

… and it’s time to feel good! Zon of geen zon. En dat we vorig jaar om deze tijd in t-shirtjes liepen, dan vergeten we dan maar even. Trek je blije hoofd uit de kast, toupeer je pony en zing luidkeels mee met dit heerlijke jaren 80-hitjes!

BONUS: paaskuikens – maar dan anders

In Rotterdam zit een dierenwinkel die elk jaar, vlak voor Pasen, een etalage vol paaskuikens heeft. Niet van chocola, maar échte, levende paaskuikens.

Zo zielig vind ik dat. De kuikens hierboven zijn niet voor Pasen, maar toch ook best wel zielig. Al is het wel een vrolijk gezicht, al die rondscharrelende confetti-kuikens.

[ foto bovenaan dit artikel via REUTERS/Cheryl Ravelo.]

 

 

*) Hiermee verraad ik uiteraard mijn niet-terzakekundige blik op biologisch.
Ik weet heus wel dat aardbeien nu niet ‘in het seizoen’ zijn, maar ik hoop dat één of andere lieve kasboer een klein kasje vol premature zomerkoninkjes meeneemt… Extra feestelijk op de Paastafel, toch?

**) Zit jij na Pasen ook standaard met een eieren-overschot?
Deze frittata van Meriam is dé manier om er op elegante én overheerlijke wijze vanaf te komen.

***) Wil je die superzoete paasdagen nu uitbalanceren met iets gezonderigs?
Madaga deelde op haar blog dit geweldige Paas-ontbijt appelsapje, dat niet alleen lekker friszoet is, maar stiekem ook tjokvol meloen, komkommer en spinazie zit – en dan hebben we de appel niet eens meegerekend.

****) Pré-weekendtips. Tips om alvast in de juiste weekendstemming te komen. Een lees-, luister-, doe-tip – en twee kijktips. Want na zo’n drukke week is kijken naar mooie plaatjes, fijne filmpjes of om je te verlustigen aan een goddelijk taartrecept? Nou dan.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *