Ploetermoeder PréWeekendTips (week 12)

IMG_5925.JPG

Vrijdagochtend – bijna weekend! Met dat mooie lente-weer heb ik daar alvast extra veel zin in. Ik fiets naar Den Haag (voor een koffie/biertjes/worst-meet up met Marlis & Xander), en trein naar Noord-Limburg voor een boswandeling en een familiefeestje. 

Maarrrr… omdat het weekend nog nèt niet helemaal begint, deel ik alvast mijn ploetermoeder pré-weekendtips met jullie. Voorpret is de beste pret, toch?

Komen ze:

Ploetermoeder pré-weekendtips*

1. Doen: mini-moestuinieren

moestuintje-kweekkasje-diy

Helaas helaas, de moestuintjes-actie van Albert Heyn is afgelopen. Of nou ja.. helaas? Wij kunnen weer zonder hartverzakking door de supermarkt.

In een kleine maand zijn er ruim 44 miljoen mini-moestuintjes uitgedeeld. 44 miljoen! Dat betekent dat er over een paar maanden heel wat mensen zijn die omkomen in de peterselie, prei en veldsla. Als je een beetje groene vingers hebt tenminste… want zaaien is makkelijk, maar het opkweken van zaadjes is weer een heel ander verhaal.

Alvast één slimme tip: zet opkomende plantjes onder een zelfgemaakt kweekkasje. Nee, dat is niet ingewikkeld: je snijdt gewoon een plastic PETfles door, en klaar ben je.

>> lees hoe Lulu loves handmade kweekkasjes van PETflessen maakte
(het beeld is overigens ook van Lulu!)

2. Luisteren

Lente! Ik heb de eerste mensen al op een terrasje zien zitten blauwbekken. En ik heb, elke keer als de zon ook maar even schijnt, de neiging om alles (álles) uit mijn handen te laten vallen en op een fijn terras te gaan zitten opwarmen. Bovenstaande clip is icononisch voor mijn terrasverlangen. En het hele liedje luister je, in een geweldige live uitvoering, hier:

3. Bakken: havermoutkoekjes

havermout-koek

Ja, dat klinkt gezond hè? Deze koekjes zijn zacht en taaiig, precies zoals ik mijn koekjes graag heb. En zoet en knapperig, dankzij de butterscotch (jammer genoeg maakt dat ze ook net iets minder gezond, maar ach… kniesoor die er op let!)

Op de baklijst voor dit weekend, want niets is zo fijn treinreizen als een trommeltje verse koekjes onder handbereik.

>> bekijk het recept voor butterscotch havermoutkoekjes

4. Kijken: kabouterkoken

Onthaasten? Kijk dit mini-filmpje zonder doorscrollen en probeer daarbij niet te bedenken wie het straks op zal eten, dat ienieminie feestmaal… (via Marlis Zimmermann, die een geweldig oog voor klein en fijn detail heeft!)

5. Lezen: Huisvrouwfeminisme

Ik was nooit van plan om huisvrouw te worden, toch heb ik er zeker geen spijt van.. Ja ik kook, ik ben thuis met de kinderen, ik doe de tuin, naai kleding en zit te breien. Mijn man werkt vijf dagen per week, krijgt van mij zijn lunch mee en ik heb vaak ook nog zijn overhemd gestreken. UND? dat is iets wat wij samen beslissen. Dat hij mij elke dag laat uitslapen en de kinderen aankleedt en ontbijt geeft zodat ik een half uurtje langer kan liggen en hij 90% van de afwas doet is deel van die deal. Dat ik door mijn huisvrouwenbestaan ben gaan bloggen en dat nu een baan dreigt te worden is een bijverschijnsel.”


Sinds ik mezelf feminist noem, moet ik veel uitleggen. Eén van de belangrijkste dingen die ik mezelf steeds maar weer hoor zeggen, is: ‘Nee, ik ben niet tegen huisvrouwen.’
Lana, van Leesvoer, legt precies uit hoe ik er ook over denk. Aanrader!


>> Wat vind jij eigenlijk? Praat op Andersomdraaien mee over huisvrouwen en feminisme


>> lees het artikel Feminist en huisvrouw op Leesvoer


*) Pré-weekendtips. Tips om alvast in de stemming te komen voor het weekend. Een lees-, luister-, doe-tip – en twee kijktips. Want na zo’n drukke week is kijken naar mooie plaatjes, fijne filmpjes of om je te verlustigen aan een goddelijk taartrecept? Nou dan.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *