Ontmoet onze boeren, met Rechtstreex Rotterdam

Ontmoet onze boeren is een initiatief van Rechtstreex Rotterdam

“Je hebt praatboeren, zorgboeren, overlegboeren – je hebt zoveel verschillende soorten boeren,” verzucht een van de boeren in Uit je Eigen Stad op Centraal Station Rotterdam. Vandaag ontmoeten drie van die boeren, jonge jongens nog, hun stedelijke klanten. En ontdekken ze dat ze, hoewel misschien geen directe collega’s, behoorlijk wat gemeen hebben – naast natuurlijk hun (jonge) leeftijd.

We zitten in Uit je Eigen Stad op Rotterdam Centraal, in een kringetje om drie jonge boeren heen. Klanten en wijkchefs van Rechtstreex, die tijdens Ontmoet onze Boeren komen luisteren naar het verhaal van degene die de korte keten mogelijk maken, én vragen kunnen stellen aan degenen die, week na week, hun borden vullen.

De drie jonge boeren die aanwezig zijn, zijn Wiard Visser van De Buytenhof, Roel van Buuren van Boerderij Landlust Maasland en Wesley Koetsheid van biologische tuinderij De Stuifakker.

Good things await

Good Things Await Trailer from Danish Documentary on Vimeo.

Roel van Buuren, Boerderij Landlust Maasland, is geïnspireerd door Niels Stokholm, die 79 jaar oud, samen met zijn vrouw Rita, al ruim dertig jaar de boerderij Thorshøjgård runt. Op zijn boerderij is alles gebaseerd is op de principes van biodynamische landbouw.

Schermafbeelding 2017-03-26 om 16.27.51

Niels Stokholm is een van de weinige boeren in Denemarken die werkt via de principes van biodynamische landbouw. Zijn producten behoren tot de top van de wereld en hij levert onder andere aan het beste restaurant ter wereld: NOMA in Kopenhagen. Toch is niet iedereen enthousiast over zijn holistische methode. Na een bezoek van de Deense autoriteiten dreigt Niels zijn licentie tot veehouderij te verliezen: de stallen zijn te oud, hij volgt de regels niet goed genoeg.

Wat Roel zo aanspreekt is deze docu, is het onnederlandse ervan: Niels Stokholm richt zijn bedrijf in rondom het dier. Terwijl in Nederland is het normaal om het dier proberen aan te passen aan de omgeving. Hij noemt een voorbeeld: een koe heeft hoorns. 

Koe bij de hoorns

Rechtstreex Rotterdam, ontmoet de boeren

Veel mensen weten niet dat ook koeien hoorns hebben, omdat de meeste koeien die we zien geen hoorns hebben. Die horens worden namelijk afgezaagd, omdat de kans dat koeien die te lang in een te krappe stal staan, elkaar ermee verwonden groot is. Eraf dus, redeneert de regulier boer. “Maar,” legt Roel uit, “die hoorns helpen de koe zichzelf te reguleren. Als een koe herkauwt, worden de hoorns warm.” Horens zijn doorbloede organen. Ze groeien tijdens het gehele leven langzaam als uitstulping van levend bot van het voorhoofdsbeen, en zijn daarom niet te vergelijken met het gewei van een hert.

Ontmoet de Boeren, Rechtstreex Rotterdam

Roel vertelt over zijn bedrijf in het AD. Daarin zegt hij: “Ik werk alleen met natuurlijk materiaal. Zo krijgen de koeien gedroogd gras met granen, kruiden en haver te eten. Onze koeien geven minder melk dan de meeste koeien, maar in deze melk zitten veel meer eiwitten. Daarbij worden de koeien minder snel ziek, omdat ze niet hoeven over te presteren en antibiotica wordt alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. Verder zet ik de koeien nooit vast en hebben onze koeien hun hoornen nog.”

Bio-dynamische innovatie

rechtstreex rotterdam, ontmoet onze boeren

Ook Wiard Visser van De Buytenhof bewondert de Deense Boer Niels Stokholm, en dan met name om zijn bedrijfsopzet. De boerderij draait voornamelijk op Niels en zijn vrouw, en ze worden bijgestaan door vrijwilligers. Dat zijn vaak niet alleen maar ‘handjes’;  veel mensen mogen op basis van ondernemerschap nieuwe dingen ontwikkelen voor de boerderij – en dat levert innovatie op. Innovatie gebaseerd op bio-dynamische principes.

Een andere inspiratiebron die beide jonge boeren delen is Joel Salatin. Deze Amerikaan ontwikkelde zijn bedrijf Polyface Farms tegen de stroom in.
Op een stuk land met kale, uitgeboerde plekken bouwde hij in de voetsporen van zijn vader gaandeweg een opmerkelijk divers agro-ecosysteem op: een polycultuur waarvan de uiteenlopende, levende onderdelen dankzij slim ontwerp efficiënt op elkaar aansluiten, en samen een vitaal, veerkrachtig en productief organisch geheel vormen. Een model waarmee ook de biologische landbouw de bakens nog flink kan verzetten. Nog meer innovatie dus.

 

Greening the desert

Rechtstreex Rotterdam Ontmoet onze boeren

Wesley Koetsheid van de Warmonderhof is de laatste die aan het woord komt. Deze biologisch-dynamisch geschoolde tuinder teelt op zijn bedrijf De Stuifakker op Voorne-Putten. Wesley heeft een horeca-achtergrond, wide iets anders met zijn leven, ging in de leer aan de Warmonderhof en startte, stukje bij beetje, zijn eigen boerenbedrijf.

sekem-greening-the-desert

Wesley is geïnspireerd door SEKEM, in Egypte. SEKEM is een antroposofisch, bio-dynamisch community project, gestart in 1977, waarin onvruchtbare woestijn wordt omgezet in vruchtbare aarde – met enkel compost en Nijlwater. 

Internationale beweging van bewuste boeren

warmonderhof

Er zitten wat opvallende overeenkomsten tussen deze jonge boeren. Zo hebben ze alledrie een achtergrond bij de Warmonder Hof. De Warmonder Hof is een boerderij waar opleidingen biologische landbouw worden gegeven.

Zowel Roel als Wiard en Wesley zijn geraakt door dezelfde inspiratie, waaronder de Deense boer Niels Stokholm. En door Joel Salatin. Gevraagd naar wie hij als collega’s ervaart, geeft Wesley aan zich onderdeel te voelen van een internationale beweging van bewuste boeren.

En tot slot: ze worden alle drie door andere landbouwers niet als échte boeren gezien. Wiard noemt zichzelf daarom multifunctionele landbouwondernemer, in plaats van boer. Zo heb je in een klap ook een boel collega’s :-)

Ontmoet onze boeren

Ontmoet onze boeren is een initiatief van Rechtstreex Rotterdam

Ook eens de boeren uit je buurt ontmoeten? Rechtstreex organiseert regelmatig middagen waarop dit kan.

> volg Rechtstreex Rotterdam op Facebook om op de hoogte te blijven.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *