Officiële krantencolumnist

twittercolumnist

Vanaf vandaag ben ik officieel columnist van een officiële krant. Dat klinkt misschien groter dan het is, want ik heb precies 140 tekens ter beschikking. Vanaf vandaag ben ik namelijk officieel twittercolumnist van de Metro.

Van huiswerkverzaker tot officiële twittercolumnist van een landelijke krant?

Het kan verkeren, blijkt maar weer :-)
Ik begon in 2010 namelijk met het schrijven van columns op Twitter, omdat ik geen tijd had (vooruit: geen tijd maakte) voor mijn cursus Columnschrijven. Ik zat in de nasleep van een drie jaar durende verbouwing, had twee kleine kinderen, twee bedrijven… en ik had net Twitter ontdekt.

42 tweets per dag, verstuurde ik in het begin.

Ja, dan houd je inderdaad weinig tijd over voor huiswerk…

Maar ja… Twitter was te leuk om te stoppen, dus verzon ik een list.

Terwijl ik mijn matig-geïntereseerde mede-columnisten zat uit te leggen waarom ik geen tijd had gehad voor mijn huiswerk, en erbij vertelde dat ik Twitter net had ontdekt, viel het kwartje. Ik zou gewoon columns gaan schrijven – op Twitter. Ultra-korte columns, in 126 tekens, afgesloten met #twittercolumn.

Eureka! Dacht ik.

Mijn mede-cursisten keken me glazig aan en vonden het overduidelijk flauwekul, maar ik schreef direct bij thuiskomst de eerste twittercolumn ooit.

Van flut-idee tot ieniemienie literair genre

twittercolumnist

Vier jaar later is mijn flut-idee uitgegroeid tot een op zichzelf staand genre: tientallen mensen hebben in de loop der jaren twittercolumns geschreven, ik heb een Workshop Twittercolumnschrijven gegeven én ik heb een Twittercolumngids geschreven voor mensen die meer willen leren over twittercolumnschrijven.

817 – and counting

Inmiddels schreef ik 817 twittercolumns: over vieze onderbroeken, dwarse kleuters, brullende bakfietsen en op hun pik getrapte snelfietsers (ik heb een elektrische fiets waarop ik hen, kleuter achterop, bossen prei uit de fietstassen stekend, moeiteloos voorbijpeddel, vandaar).

Benieuwd naar mijn twittercolumns?

>> bekijk hier het twittercolumn-archief

>> lees hier de twittercolumns over aanmoddermoederschap

>> download hier de Twittercolumngids (gratis!)

Of haal iedere woensdag de Metro en lees mijn twittercolumn, zwart op wit gedrukt, in de krant!

Comments

comments

Filed under Gedachten

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

3 Comments

  1. Wat leuk zeg, gefeliciteerd! Ik vind het altijd maar knap als mensen met zo weinig woorden, heel veel dingen kunnen zeggen. Of nouja, schrijven.

    • Dankjewel Roos! Ik vond het in het begin ook lastig hoor, heb wel eens 5 uur (!) op een twittercolumn zitten puzzelen… Maar oefening baart kunst! Heb je de Twittercolumngids al gedownload? Die helpt echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *