Ecotariër, Foodie Tips, Kliekjes-recepten, Recepten
Reageer

No Waste Spring Days – 13 recepten tegen verspilling

kliekjes-recepten-tegen-voedselverspilling-pasen-lente

Het KliekjesKookschrift ‘No Waste Spring Days’ bevat acht makkelijke recepten waarmee je onaantrekkelijke paasrestjes en andere lentekliekjes omzet in verrassend lekkere hapjes. Van brunchcroissant tot (al dan niet gekookte) paaseieren – met deze tips en technieken tover je ze om in Rainbow Pickled Eggs, sambal goreng telor en een te gekke fruitcake. Lekker – en nog lekker duurzaam ook!

Soephoofd deelt dit gratis e-book  in het KliekjesCollectief, de besloten Facebook-groep waarin (thuis)koks hun beste restjesrecepten delen.Gratis: zo kan iedereen de kliekjesrecepten downloaden en zijn/haar leven per direct een tikje verduurzamen.

Planet friendly restjesrecepten

kliekjes-recepten-met-paas-eieren-voedselverspilling

Voedsel verspillen – dat doen we allemaal wel eens. Geen zin in dat kliekje, geen vertrouwen in dat restje stamppot of geen tijd om een recept te googlen… heel herkenbaar. Maar ook: heel jammer. Want een kliekje? Dat is de kortste weg naar een verrassend lekker nieuw hapje of maaltje.

Zo maak je van oud brood + borrelrestjes geweldige hartige mini-quiches – die het ook heel goed doen als chique lunch- of brunchgerecht. En van sloffe croissantjes een bijzonder crunchy & creamy broodpuddingtaartje. En dan hebben we het nog niet eens over die prachtige pickled rainbow eggs gehad…

Waarom minder verspillen?


32 miljoen eieren kopen we in Nederland met Pasen. Het gros daarvan eten we op – maar zo’n 14% van die paaseieren gooien we na Pasen weg. Dat komt neer op zo’n 4,5 miljoen weggegooide eieren! En dat is lang niet het enige dat we met zijn allen weggooien…

Houd je vast: wereldwijd wordt een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd. Dat verspilde voedsel stoot methaan uit, een gas dat schadelijker is voor het milieu dan co2. Daarnaast zijn voor de productie en het transport van al dat eten dat niet is opgegeten, wél onnodig landbouwgrond, grondstoffen en energie gebruikt. Hoe je het ook wendt of keert: voedselverspilling draagt onnodig bij aan de uitstoot van broeikasgassen.

Gelukkig is er een heel simpele oplossing voor dit probleem: gewoon opeten, die restjes en kliekjes!

Overgeschoten paas-ei wordt sambal goreng telor

Speciaal voor overgeschoten paaseieren verzamelden wij acht simpele recepten waarmee je onaantrekkelijke feestrestjes en -kliekjes omzet in verrassend lekkere hapjes. Zo zijn een paar hardgekookte paaseieren de snelle weg naar sambal goreng telor – of prachtige Rainbow Pickled Eggs.

Maar we kijken ook naar andere typische lentekliekjes: één dag oud brood bijvoorbeeld – die zet je om Pangritata (ofwel: Poor Man’s Parmesan, een smaakvolle kruising tussen croutons en broodkruim waarmee je willekeurig welke pasta, soep of risotto een crunchy extraatje geeft) of in luxe miniquiches. En van dito croissants maak je een fabuleuze creamy crispy Pain Perdu!

Tot slot keken we naar afgedankt fruit: beurse appels en peren. En bruine bananen. Daar bak je geweldige cakes mee – heel fijn voor een picknick in het voorjaarszonnetje!

Word lid van het KliekjesCollectief
rainbow-pickled-eggs-regenboog-pekel-ei

Een tikkie duurzamer leven? Begin met het opeten van je restjes en kliekjes! Dat is goed voor je portemonnee én voor de planeet – en het is ook nog eens verrassend lekker.Veggielettes-Soephoofd-sambal-goreng-telor-no-waste-squareEn het mooie is: je kunt er nu direct mee beginnen! Heel veel kook- én eetplezier gewenst deze lente. En mocht je nog meer inspiratie zoeken, of een vraag hebben: in het KliekjesCollectief delen 430+ mensen hun beste restjesrecepten én beantwoorden wij met alle liefde jou prangende vragen.

KliekjesCollectief-No-Waste-Cake-Appel

> download het gratis KliekjesKookschrift

in het KliekjesCollectief. Lidmaatschap is gratis, net als het e-book!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *