Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comments 6

Amsoi Mosterdsoep

rechtstreex-door-diana-van-ewijk

Amsoi is een soort paksoi – het type groente dat bij mij altijd, steevast, in een slijmerige, taaie klontjesprut verandert.

Ik was dus nogal huiverig toen ik van De Keuken van Rechtstreex een Mystery Box* met (zo op het eerste oog) paksoi voorgeschoteld kreeg. Paksoi – nee maar echt? Ik zie daar ook heel knappe pastinaken liggen, toch?

“Nee,” werd mij streng gezegd, “dit is geen paksoi.” 

En nee, ik moest niet piepen. Die pastinaken waren de laatsten der wintermohikanen en ik wou toch zo nodig ‘op het seizoen’ koken? Nou dan: hier heb je amsoi.

Amsoi, zo bleek na een rondje googlen, is verwant aan de paksoi. Amoi heet ook wel Mosterdkool, en is een eenjarige oosterse bladgroente. Wacht even… mosterdkool? Dan maak ik mosterdsoep! Stond al langer op mijn lijstje, en lijkt met deze bos mosterdkool een match made in heaven.

Ingrediënten Amsoi Mosterdsoep

rechtstreex-diana-van-ewijk

  • 1 liter bouillon (groentenbouillon, liefst zelfgemaakt, of van een blokje)
  • 3 eetlepels mosterd (Dyon, de echte, wel zo lekker!)
  • 1 eetlepel grove mosterd (met hele mosterdzaadjes erin, en van een goed merk. Deze soep staat of valt met, verrassend: lekkere mosterd :-)) 
  • Prei, drie stengels (alleen het witte en heel lichtgroene stuk, in dunne ringetjes gesneden)
  • Amsoi, 6 stengels (paksoi, als je niet anders hebt. En ja, voor de oplettende kijkertjes: in de foto zie je paksoi, dat komt omdat er een kind, ik noem geen namen met het rijmt op ‘Pet’ op mijn verse Rechtstreex-amsoi was gaan zitten…) (alleen het witte en heel lichtgroene stuk, in dunne ringetjes gesneden)
  • bloem, twee eetlepels
  • ongezouten roomboter, 25 gram, om roux van te maken. Plus een beetje extra, om in te bakken.
  • ei-dooiers, 2 stuks
  • room, 100 ml (meer mag ook, voor een wat zachtere smaak)

Bereidingswijze Amsoi Mosterdsoep

mosterdsoep

  • Maak een roux, door de boter te smelten en er langzaam het meel aan toe te voegen. Laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen.
  • Sauteer, in een andere pan, de prei en de amsoi (snel bakken in weinig boter, betekent dat :-)) tot de groenten zacht zijn geworden.
  • Roer de Dyon mosterd erbij en laat een paar minuten meebakken.
  • Voeg de bouillon toe aan het mosterdmengsel en blijf roeren tot alle mosterd opgelost is.
  • Doe het deksel op de pan en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Mix in de tussentijd de room met de grove mosterd en de twee ei-dooiers. Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten.
  • Draai het vuur laag en blender de soep tot een glad geheel.
  • Breng de soep weer aan de kook, zodat ie goed heet is.
  • Haal de soep van het vuur en schenk er de roommix bij. LET OP: blijf roeren, zodat de ei-dooiers niet gaan stollen!
  • Schep in grote kommen, met eventueel een extra toefje room en een takje peterselie.

Goddelijk! Vond ik… De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de kinderen dit een “ontzettend smerige soep, mam” vonden. Ik denk dat de mosterd toch wat te pittig is voor ze…

Voor een kindvriendelijkere mosterdsoep:

Maak ‘m met iets minder mosterd (en laat de grove mosterd helemaal achterwege), iets meer room en roer er een royale hoeveelheid geraspte kaas doorheen.

 

*)

diana-van-ewijk

Hiephoi! Van de Keuken van Rechtstreex krijg ik elke week een Mystery Box: een kratje vol geheimzinnige groenten om een soep van te maken.

>> bekijk hier de Rechtstreex Romige Bladbietensoep met Rozeval-aardappelen

Wat is Rechtstreex?

Rechtstreex is een Rotterdamse club die lekkere, lokale producten levert – aan de klant, rechtstreeks van de boer. Waarom? Omdat ze geloven in een korte en transparante voedselketen. En dat kan – als je samen bestelt. Samen met je buren, je vrienden, je wijkgenoten.

Hoe dat werkt?
Nou, eigenlijk heel simpel: je bestelt je verse fruit, groente, zuivel, eieren, vlees, en brood via Rechtstreex.nl, en haalt ze vervolgens op bij je wijkchef.
Werkt als een trein, is heel betaalbaar én milieuvriendelijk. Extra bonus: Rechtstreex heeft in Rotterdam lekker veel wijkchefs en vooral: een prachtwinkel in de Fenix Food Factory – heel niet erg om daar je verse boodschappen op te halen, toch?

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!