MoestuinMaaltje: Mexicaanse Tosti’s met Uiige Dip*

MoestuinMaaltje Lente-ui: taartje voor twee!

Wat een feest was dat, afgelopen zaterdag op het Zaait! festival van Rotterdamse Oogst! Want daar stonden we onze moestuinmaaltjes te koken op de markt. En ook de lente-ui was van de partij.

En het was allemaal best nog spannend…

moestuinmaaltje-kinderkookworkshop-rotterdamse-oogst

MoestuinMaaltje-team: Marlis Zimmermann, Meriam Beek en Diana van Ewijk

De dag begon rustig, dus konden we alles klaarzetten en uitproberen. Toen dat klaar was, en J. en E. nét klaar zaten als lokeendjes, met een banaan in plakjes gesneden voor de Popeye Smoothie… hield de stroom er mee op. Byebye staafmixer… en dus bye bye Popeye Smoothie.

Gelukkig stonden er meerdere maaltjes op het programma, dus door naar nr. twee, de Mexicaanse Tosti met Uiige Dip. Deze bakten we in Afrikaanse Jiko’s, die al een uurtje op stonden te warmen, dus eigenlijk kwam het ook wel goed uit, die stroomstoring.

Goed gekeurd!

Jet, Frans en Elin testen het MoestuinMaaltje Lente-ui die ze zelf bakten, op Zaait! Rotterdamse Oogst.

Jet, Frans en Elin testen het MoestuinMaaltje Lente-ui die ze zelf bakten, op Zaait! Rotterdamse Oogst.

Eerlijk is eerlijk. Door gebrek aan tijd was dit recept zonder testen doorgegaan naar de volgende ronde, dus ook voor Diana en haar proefkonijnen L. en J. was dit een verrassing. En gelukkig een goeie, te zien en horen aan de reactie! En ook de kinderen (die aan de workshop meededen) waren enthousiast.

Niet zozeer over de lente ui (toch best wel pittig en zeker geen kindervriend), maar wel over het bereiden van de dip en de (altijd lekker zo’n) tosti!

Makkelijk en verrassend lekker moestuin recept

Enthousiast waren alle kinderen tomaat en lente ui aan het snijden, knepen een teentje knoflook fijn, roerden er een paar ringetjes rode peper en wat koriander door en maakten het op smaak met een kneepje limoen. Allemaal voor papa of mama, want die vond dat vast wel lekker 😉

De tosti, gebakken in een Keniaanse Jiko, was helemaal top, en vooruit, de dip vonden ze toch eigenlijk ook best lekker!

MoestuinMaaltje: Mexicaanse Tosti met Uiige dip

MoestuinMaaltje Lente-ui: taartje voor twee!

Ingrediënten: Mexicaanse tosti met Uiige Dip

Mexicaanse Tosti’s, ofwel: quesadilla’s

  • 8 tortilla’s
  • 300 gr geraspte kaas
  • evt een paar el crème fraiche (gesmeerd op de tortilla)
  • 4 lente uitjes, gesneden (meer of minder naar eigen smaak)
  • 2 el gesneden koriander
  • evt ½ rode peper of jalapenopeper, fijngesneden (als je van pittig houdt :-))

Uiige Dip, ofwel: lente-ui/tomatensalsa

  • 4-6 rijpe tomaten
  • 4 lente ui (meer of minder naar eigen smaak)
  • 2 teentjes knoflook, fijn geperst
  • 1 rode chilipeper, fijn gesneden
  • handvol koriander, fijn gesneden
  • 1 limoen, uitgeperst
  • zout, peper en suiker

Bereidingswijze: Mexicaanse Tosti met Uiige Dip

Uiige Dip, ofwel: lente-ui/tomatensalsa

  • Snij de tomaten in kleine blokjes en hak ze nog eens extra fijn.
  • Snij de lente ui in dunne ringetjes.
  • Meng ze samen met de andere ingrediënten voor de salsa door elkaar, breng op smaak met zout, peper en een klein beetje suiker.

Mexicaanse Tosti’s, ofwel quesadilla’s

  • Verwarm een koekenpan (met antiaanbaklaag) op een halfhoog vuur.
  • Bestrooi een tortilla met geraspte kaas (laat het randje vrij).
  • Strooi wat lente ui en evt. groene peper over de kaas, leg er een tortilla bovenop.
  • Leg in de pan en bak tot de kaas begint te smelten en de tortilla mooi bruin is.
  • Draai voorzichtig om, bak verder tot de kaas gesmolten is, en de andere kant ook mooi bruin. Haal uit de pan, snij de quesadilla in punten en leg ze op een bord.
  • Bak de andere tortilla’s ook zo.
  • Serveer met de tomaten-salsa, en evt. een klodder zure room.

Extra tips:

  • Met een restje tortilla’s uit de vriezer kun je gelijk aan de slag, ideaal voor restverwerking.
  • Ook heel erg lekker met andere groenten ertussen, bijvoorbeeld een restje (roergebakken) spinazie of een paar plakjes gegrilde courgette of aubergine.
>> download het moestuin recept MoestuinMaaltje Mexicaanse tosti met Uiige Dip

Kweekweetje Lente ui

Diana's lente-ui, in het midden. Eerlijk gezegd het enige moestuintje dat maar heel matig opkomt... Jammer!

Diana’s lente-ui, in het midden. Eerlijk gezegd het enige moestuintje dat maar heel matig opkomt… Jammer!

Lente ui kun je het beste in maart en april zaaien en kan vanaf juni tot september geoogst worden. Als je het uitje afsnijdt of knipt in het witte gedeelte en de rest laat zitten, groeit ie weer opnieuw uit tot een lente ui en kun je dus vaker oogsten.

Deze truc werkt ook met uitjes uit de winkel, snij ze af en plant het witte deel met de worteltjes weer opnieuw in de grond en hij groeit weer aan! Nog makkelijker dus, hoef je helemaal niet meer te zaaien ;-)***


Wil je meer slimme kweekweetjes?

Kijk op mijn persoonlijke blog voor meer slimme kweekweetjes en groene handigheidjes. Inspiratie voor lekkere #moestuinmaaltjes? Kijk dan op mijn Pinterest bord.

Ook de moeite waard: Marlis (die ook het prachtige printable recept maakte, plus ons speciale #MoestuinMaaltje-snijplankje) deelt elke week op haar blog mooie printables van groenten.

Volgende week: een moestuin recept met krulpeterselie!

 

 

*) Met dank aan mijn zus deze keer, al wist zij hier niets van. Want zij maakte deze heerlijke quesadilla’s ooit op een familie-paasbrunch en sindsdien ben ik fan. De combinatie van smeuïge  gesmolten kaas en friszoete, pittige tomaten-lente ui salsa, extra lekker door de limoen en koriander is gewoon top! Ideaal voor kinderen, om zelf te maken én zelf op te eten. En heb je wat over? Ook heerlijk voor tijdens de overblijf…

**) Een #MoestuinMaaltje is een makkelijk moestuin recept, gebaseerd op één van de 20 soorten mini-moestuintjes die Albert Heijn heeft uitgedeeld. Recepten die niet alleen lekker zijn (ook voor kinderen), maar ook makkelijk om te maken (samen met je kinderen). Ook geven we per groente- of kruidsoort een slim kweekweetje, zodat de kans dat je ook echt kan oogsten van je AH moestuintje groter wordt. Uitprinten en bewaren dus, want je kunt nog tot ver in september blijven oogsten!

***) Check voor meer recycle-groente mijn Pinterest bord!

Comments

comments

Filed under Gedachten, MoestuinMaaltje

Meriam heeft, anders dan Diana, wél twee rechterhanden. Daarnaast kookt ze altijd zelf, zoveel mogelijk biologisch. Ze is bovendien een moestijntijger-to-be die de leukste recepten verzint met haar oogst - en die verwerkt in heerlijke #MoestuinMaaltjes. Haar snelle donder-daghappen zijn ideaal voor eten in shifts op drukke weekdagen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *