Lekker Lokaal Weekmenu 51: Mix & Match 3x Kerst!

51-salmon_wellington_86468_16x9 (1)

Hiephiephoera, het is bijna vakantie! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wíj zijn daar zeer aan toe… Een paar weken geen ochtendspitsstress, geen avondspitsstress en geen huphup-snelsnel-doenerij. In plaats daarvan gaan wij hardcore chillen en kerst vieren!

Deze week daarom een Lekker Lokaal Weekmenu met éxtra veel aandacht voor feestelijke gerechten. In de Volkskrant lazen wij dat wie geen kookheld is, gewoon slim moet inkopen: mooie producten die je zonder extreem goed-ontwikkelde kookkunsten tot een überheerlijk gerecht kunt omtoveren.

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je drie complete kerstmenu’s: vega, vis en vlees – inclusief tussengangen én als bonus een makkelijk gerecht voor kerst-avond. De tussengang en de nagerechten staan onder de kerstmenu’s, omdat die bij allemaal passen.
Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Kerstmenu 1: Vega

Geen vis, geen vlees, en toch lekkers op tafel. Met het volgende Vegetarische Kerstmenu steel je de show!

Voorgerecht: Gegrilde Peer met Blauwe Kaas-salade
51-PecanPearSalad86L5

Dit gerecht kun je aanpassen naar eigen smaak. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn peren (niet te rijp!), blauwe kaas en sla – de lekker peperige rucola zijn  van Peter Boer uit Zwijndrecht.  (beeld: Kris Car)

Recept Peer- Blauwe Kaas Salade

  • 200 gr rucola
  • 3 rijpe peren
  • 150 gr. pecan- of walnoten
  • 100 gr blauwe kaas
Voor de dressing
  • 85 gr honing
  • 170 gr mayonaise
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • olijfolie, of als je deze hebt walnootolie
  • Was de sla of rucola en doe deze in de schaal.
  • Snij de peren in partjes. Hak de noten fijn en snijd de kaas in kleine blokjes. Voeg alles bij de sla in de schaal.
  • Doe alle ingredienten, behalve de olie in een keukenmachine en meng.
  • Voeg daarna heel langzaam de olie toe, totdat de dressing een romige consistentie heeft.

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • rucola
  • peren
  • honing
  • blauwe kaas (blauw-aderkaasjes Blauw Klaver)

Hoofdgerecht: Risotto met oesterzwammen
mushroom risotto

Zijdezacht, superromig en spannend dankzij de oesterzwammen… Met deze Oesterzwam-risotto krijg je de kersttafel stil. (beeld: Jamie Oliver) 

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • oesterzwammen (Rotterzwam)
  • sjalotten (van Fam. Klompe)

2. Kerstmenu: Vis

Vis is niet alleen gezond, maar ook nog erg lekker – en dat geldt al helemaal voor de zalm van House of Laks. Ambachtelijk gerookt, en dat proef je echt. Voor ons Vis Kerstmenu speelt deze zalm dus de hoofdrol.

Voorgerecht: Zalm-tartaartjes
51-Zalmtartaartje-2

Fris, licht én lekker makkelijk om te maken: zalmtartaartjes! (beeld: Brenda Kookt)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • Gerookte Zalm (House of Lax)
  • Peterselie

Hoofdgerecht: Zalm en Croute
51-salmon_wellington_86468_16x9 (1)

Zalm Wellington, of op zijn Frans: Saumon en Croute – een hele mond vol, maar fool proof. Met een goed stuk zalm en kant-en-klaar bladerdeeg kom je een heel eind! (beeld: BBC Food) (enne, pssst: Oh My foodness deelt een nog makkelijker recept voor degenen die 100% zeker willen slagen!) 

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • Empereur Zalm (House of Lax)
  • Eieren (Eibaar)
  • Melk
  • Honing
  • Bloem

3. Kerstmenu Vlees

Geen vegetariër, en helemaal zin om met kerst grote stukken vlees te stoven, bakken en braden? Dan hebben we speciaal voor jou een kerstmenu voor Carnivoren :-)

Voorgerecht: Stoofperensalade met biefstuk

51-stoofperensalade_met_biefstuk1

Verrassende combi: stoofperen in een salade, met biefstuk en spekjes. Heel feestelijk én heel makkelijk, want dit voorgerecht bestaat uit maar vijf ingrediënten. Met zo’n simpel gerecht is het key dat je ingrediënten van goede kwaliteit zijn! En laten wij je dáár nu graag bij helpen :-)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • stoofperen
  • biefstuk
  • spekblokjes
  • slamix bio (of rucola, bindsla of kropsla!)

Hoofdgerecht: Ravioli met  Worstjes, Salie en Peer, in champagnesaus
51-ravioli

Toegegeven, het klínkt niet groots – maar het smaakt des te feestelijker! Bovendien kan het gewoonweg niet mislukken, en dat is natuurlijk ook wat waard, als je met een hele kluit neefjes, nichtjes, ooms, tantes en vaders en moeders probeert je kerstgerecht in elkaar te draaien en de goede gastvrouw/heer uithangt…

Benodigdheden voor de ravioli:
  • 0.5 dl olijfolie
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 gram kwaliteitsworstjes, zoals de worsten van Firma Bijten of Wild Vleesch. Alleen de vulling, dus haal deze uit hun velletje.
  • 3 halfrijpe peren
  • 200 gram ricotta
  • 60 gram parmezaan
  • 2 eetlepels verse salie, fijngehakt
  • versgemalen peper
  • zout
  • 20 wontonvellen of verse pasta
  • 1 ei, geklutst
Benodigdheden voor de champagnesaus:
  • 60 gram boter
  • 4 sjalotjes
  • 6dl droge champagne
  • 0,5 dl kippenbouillon
  • 1 dl room
  • nootmuskaat
  • salie om te garneren
Bereidinsgwijze:
  • Verhit de olijfolie in een pan en voeg de ui en knoflook toe en bak deze in 3-4 minuten glazig.
  • Voeg de worstvulling toe en roerbak dit totdat het bijna gaar is en uit elkaar begint te vallen.
  • Voeg de stukjes peer toe en laat deze 2-3 minuten meebakken.
  • Haal alles uit de pan en laat dit afkoelen.
  • Voeg de ricotta, salie en parmezaan toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de wontonvellen op een snijplank, bestrijk de randen van de vellen met wat geklutst ei, leg een beetje vulling in het midden en leg er dan een tweede vel op. Druk de randjes goed aan, zodat er geen lucht meer tussen kan komen. Leg ze in de koelkast, totdat je ze gaat gebruiken.
  • Maak de champagneroomsaus.
    Verhit de boter in een pannetje en bak de sjalot 2-3 minuten mee. Voeg de champagne of witte wijn toe en laat de saus ong. 5 minuten inkoken. Voeg de bouillon en room toe en laat de saus net zo lang koken, totdat deze aan je lepel blijft kleven. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Kook de ravioli in 2-3 minuten gaar. Serveer met saus en wat verse salie.

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • ravioli (van Burro e Salvia) (als je geen zin hebt om zelf ravioli te maken)
  • ui (van Klompe)
  • 750 gram kwaliteitsworstjes (van Firma Bijten)
  • peren
  • verse salie (van Rotterdamse Munt)
  • ei (van Eibaar)

4. Kerstmenu Tussengang: soep!
wpid-spangense-tomatensoep-boven.jpeg

Een klein kommetje groentensoep is een geweldige tussengang. Het geeft je gasten wat te doen terwijl jij in de keuken de laatste hand aan het hoofdgerecht legt en het zorgt voor een fijne energie-boost waardoor je lekker fris blijft.

Maak je keuze uit bovenstaande soepen en mix & match gerust met toppings! Enne: heb je geen zin om te koken? De Sloomgeroosterde Tomatensoep koop je gewoon kant-en-klaar: scheelt je uren werk, en omdat je kleine porties serveert, kost het ook niet de hoofdprijs :-)

5. Kerstige Nagerechten

41-apple-crisp-stuffed-apples-15

Kerst zonder nagerecht? Dat is als Pasen zonder eieren! Om nog een enigszins gezonde draai aan het toetje te geven, verwerken we er fruit in…
  • Knapperige Appelbollen met Karamel
    Appelbollen – maar dan van hele appels, met een lekker knapperige karamel-haver topping! Samen met een grote mok warme chocomel de perfecte afsluiter van een herfstwandeling in het bos. (beeld: Le Creme de la Crumb)
    Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
    – B-keuze appels (van Fruithandel van Os in Papendrecht)
  • Perentaartjes
    Een halve peer als toetje – ziet er prachtig uit, is een eitje om te maken en smaakt geweldig. Driedubbel bonus dus!
    Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

    • peren (van De Buytenhof of van Bart Pijnenburg)
  • Hartverwarmende Kersendrankjes
    Dit drankje kun je serveren als aperitief of toetje. Extra lekker als je 
    de kersenfrisdrank vervangt door kersensap met spa. Of door kersenlikeur, natuurlijk :-)
    Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

    • kersensap (van Van Herk fruit)
    • kersenlikeur (van Van Herk fruit)

BONUS: Christmas Pie
duif

We deelden ‘m vorige week al, deze quiche van wilde duif. Voor de smaak-avonturiers die al met hun oven-thermometer in de aanslag staan!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • houtduif filet (Hollands Wild)
  • pastinaak (BIO, van Kempenaar)
  • mediterrane kruidenmix ( van Rotterdamsche munt)

BONUS 2: Boerenkool met Worst

51-boerenkool-met-worst-1024x1024

Niet heel feestelijk, wél heel lekker: boerenkool met worst. Extra lekker met gebakken appelringen! Enne: zo’n stamppot is ideaal voor kerst-avond… bij ons staat ‘ie alvast op het menu :-)
(beeld: Liefde voor Lekkers)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • kruimige raja-aardappels van De Buytenhof
  • Volle melk van Veldhoeve of Van Winden
  • Gerookt spek van Firma Bijten
  • Uien van Peter van de Erve
  • Roomboter van Brandwijk
  • Rookworst van Firma Bijten
  • B-keuze appels van van Os
  • Boerenkool van De Buytenhof

Kookze deze week weer!
Enne: delen jullie (als je er tijd voor hebt, met al die culinaire uitspattingen!) een fotootje van je kerst-diner? Op onze Soephoofd Facebook-pagina liefst, dat vinden wij leuk :-))

 

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *