Recepten, Weekmenu
Reageer

Lekker Lokaal Weekmenu 47: Warme Winterse Bonenstoof, Hete Bliksem & Koolraapstamp

Herman AD- KAPUCIJNERS+PANCETTA

De winterjassen komen weer uit de kast, en de laatste gele en oranje blaadjes worden onherroepelijk van de bomen geblazen: de herfst is hier – en hij gaat voorlopig nergens heen. 

Dus doe je gordijnen dicht, zet de verwarming een en kaarsen op tafel en geniet van de kleine dingen in het leven: lekker eten, bijvoorbeeld!
In dit Lekker Lokaal Weekmenu drie recepten met peulvruchten en lekker veel groenten – helemaal in de lijn van de laatste voedingsadviezen. Kom je die herfst niet alleen gezellig, maar ook nog gezond door :-)

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je vijf gerechten. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Warme winterse Kikkererwten (met spruiten!)

47-wchickpeas-2

Bacon, gekarameliseerde paddestoelen en het lichte bittertje van spruiten… mjam! Deze ovenschotel staat hoog op mijn herfstige verlanglijstje. Met kikkererwten: lekker, goed tegen slechte cholesterol en een perfecte combi met bovenstaande ingrediënten. (beeld: How sweets eat) 

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • roomboter (van Brandwijk, in zo’n mooi rond bolletje)
  • kikkererwten (van Familie Klompe)
  • spruiten (van Van Herk)
  • oesterzwammen (van Rotterzwam)

2. Capucijners met pancetta

Herman AD- KAPUCIJNERS+PANCETTA

Capucijners: oer-Hollands en toch behoorlijk impopulair. En dat terwijl capucijners superlekker, supergezond én supermakkelijk te bereiden zijn: je serveert ze gewoon met lekkere blokjes pancetta (of gerookte spekblokjes), flink wat peper en goed zuurdesembrood – en klaar ben je. (foto: Paul de Graaff voor Herman den Blijker)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • capucijners (van Familie Klompe)
  • tomaten ipv bliktomaat (van Frank de Koning, bio)

3. Bruine Bonenstoof

SONY DSC

Bruine bonen… je kon me er als kind midden in de nacht voor wakkermaken – en dat geldt eigenlijk nog steeds. Liefst met speklapjes, stroop en aardappelpuree, maar ook voor deze (veel gezondere :-)) variant.

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • bruine bonen (van Fam. Klompe)
  • gehakt (van Hoeve Biesland, bio-dynamisch)
  • uien (van De Buytenhof, Peter van den Erve of Klompe)
  • rozemarijn en laurierblaadjes (Mediterrane Mix, Rotterdamse Munt)
  • peterselie (Rotterdamse Munt)

4. Hete bliksem met gehakt en appel

47-hete-bliksem-ovenschotel-met-gehakt-en-appel-3-638x426Nog zo’n favoriet uit mijn Culemborgse jeugd: hete bliksem! In mijn herinnering maakte mijn moeder dit vrij vaak, en heb ik ook regelmatig mijn neus gebrand aan de loeihete ovenschotel – maar man, wat is dit lekker. Een echte aanrader, en een gegarandeerde hit bij kinderen.  (beeld: Culy)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • aardappels (Raja, De Buytenhof)
  • appels (de B-keuze van Van Os zijn hier prima voor geschikt!)
  • gehakt (van Hoeve Biesland, dus biologisch-dynamisch vlees. Niet alleen diervriendelijk, maar ook extra lekker!)
  • volle melk (van Brandwijk)
  • kaas (van Booij of Kinderdijk)
  • uien (van De Buytenhof, Peter van den Erve of Klompe)
  • mosterd (van Mosterd en Meer)
  • roomboter (van Brandwijk)

5. Aardappel-Koolraapstamppot (met tijmwortels en braadworstjes!)

47-neeps-and-tatties

Koolraap… een vergeten groente die veel mensen graag vergeten laten. Zonde, want de koolraap is niet alleen prachtig oranje-roze, maar hij zit ook nog eens bomvol vitamine C en pro-vitamine A: een geweldige weerstandsbooster dus, die tegelijkertijd heel vriendelijk is voor de lijn. Reden te over om de koolraap vaak op het menu te zetten, toch? Jamie Oliver maakt er bijvoorbeeld Neeps & Tatties mee, en die combineren weer geweldig met honing-citroenworteltjes en braadworst. (beeld: Jamie Oliver)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:
  • aardappel (Raja, De Buytenhof of Hoeksche Rooie, van Klompe)
  • koolraap (MTS Vader)
  • braadworstjes (van Firma Bijten)
  • sjalotten (van Fam. Klompe)
  • wortels (van Peter van der Erve)
  • roomboter (van Brandwijk)

BONUS: tomatenbisque

47-easy-garden-fresh-tomato-soupDitmaal geen toetje, maar iets voor vooraf: tomatenbisque. De perfecte manier om meer groenten te eten is door ze in de soep te stoppen en die als voorafje te serveren. Deze tomatenbisque is lekker en gezond! Of serveer als hoofdgerecht, met lekkere dikke zuurdesem-tosti’s – makkelijk en snel klaar.
(beeld: Neighbourfoodblog)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

  • tomaten (de allerallerlaatste!) (van Frank de Koning, uit Tinte)
  • Jordy’s brood
  • kaas (van Booij, of van Kinderdijk)
  • gerookte rauwe plaatham (van Firma Bijten)
  • boter (van Brandwijk)

Kookze deze week weer!

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

In categorie: Recepten, Weekmenu

door

Diana van Ewijk is, naast (micro)columnist en Twitter addict, moeder van twee meisjes (2005 en 2008) én mede-eigenaar van online marketing & communicatiebureau WebVedettes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *