Lekker Lokaal Weekmenu 36

broccoli en bloemkool

Na regen komt zonneschijn, waardoor we dit weekend nog van heerlijk weer hebben kunnen genieten. De zomer is echter langzaam aan aan het vertrekken en de herfst staat alweer te wachten. Dit zie je in het aanbod. We hebben geen zomers fruit meer zoals aardbeien en frambozen. Maar ieder nadeel heb zijn voordeel, om met Cruyff te spreken: de eerste kolen en knollen komen weer van het land!

Wij stelden speciaal voor jou weer een lekker en lokaal weekmenu samen, van seizoensgebonden groenten, wat de zomer nog een beetje vast probeert te houden.

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je vijf gerechten. Je kunt het gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Staat er geen link? Dan vind je onderaan dit bericht het recept.

  1. Aubergine- en tomatentaart
    eggplant tomato pie

    Je kunt in principe iedere soort aubergine of tomaat gebruiken voor deze taart. Een stevigere variant aubergine en tomaat (zoals de purpura* aubergine en de coeur de boeuf* tomaat) geeft echter wel wat meer bite. Niets is heerlijker dan de volgende dag, op het werk, het koude restje opeten van deze heerlijke taart als lunch!
    (beeld: The New York Times)
  2. Broccoli en bloemkool met een kaassaus
    broccoli en bloemkool
    Wie heeft het niet veel gegeten? Bloemkool* of broccoli* met een papje? Door de soms wat doorgekookte groenten en de niet al te lekkere kaassauzen liet ik lange tijd de combinatie van broccoli/bloemkool met kaas aan me voorbij gaan. Totdat ik deze heerlijke variant probeerde. Erg lekker met geroosterde aardappeltjes.
    (beeld: Jamie Oliver).
  3. Tagliatelle van koolraap met gegrilde peer

    tagliatellebord3
    Het lijkt tagliatelle, maar het is koolraap*. Een verrassend en supergezond recept. Ik maak hem wat minder gezond door wat oude geitenkaas door de zure room te doen. Dat combineert erg lekker met de peer en de walnoten.
    (beeld: Rosalie Ruardy)
  4. Met cous-cous gevulde puntpaprika
    Turkey-and-couscous-stuffed-romano-peppers (1)
    De romano paprika*, is door zijn dunne huidje extra zoet. Heel lekker dus gevuld, met cous-cous en kalkoen of kip.
    (beeld: Ricotta and radishes)
    Ik maak er zelf altijd de simpele tzatziki-saus bij van Nigella Lawson.
  5. Ravioli met worstjes*, salie* en peer* in een witte wijnsaus
    sage

    Afgelopen weekend zat er een prachtige bos salie bij onze Rechtstreex-bestelling. Helaas niet voor mij :-(. Deze week is er zeker 1 bosje voor mij! Ik wilde namelijk bij het zien van die bos direct dit heerlijke pasta recept maken van Amy Weldon. Het originele recept is met een romige champagnesaus, maar het is minstens net zo lekker met een saus van droge witte wijn. Het recept vind je onderaan deze pagina.

Bonus: Eton mess

eton messNiet alleen de salie, maar ook de naar aardbeiensnoepjes geurende aardbeienmunt* zorgde ervoor dat ik direct aan het koken wilde slaan. Gelukkig waren deze kruiden wel door mij besteld. Deze bijzondere muntsoort is namelijk heerlijk bij een ouderwetse Eton Mess Een supermakkelijk zelfgemaakt toetje, met aardbeien, yoghurt of room en schuimpjes.
(beeld: Hungry girl por vida)

Een heel fijne week gewenst!

 

Recept: Ravioli met worstjes*, salie* en peer* in een witte wijnsaus

Benodigdheden voor de ravioli:

  • 0.5 dl olijfolie
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 gram kwaliteitsworstjes, zoals de worsten van Firma Bijten of Wild Vleesch. Alleen de vulling, dus haal deze uit hun velletje.
  • 3 halfrijpe peren
  • 200 gram ricotta
  • 60 gram parmezaan
  • 2 eetlepels verse salie, fijngehakt
  • versgemalen peper
  • zout
  • 20 wontonvellen of verse pasta
  • 1 ei, geklutst

Benodigdheden voor de saus:

  • 60 gram boter
  • 4 sjalotjes
  • 6dl droge champagne
  • 0,5 dl kippenbouillon
  • 1 dl room
  • nootmuskaat
  • salie om te garneren

Bereidinsgwijze:

  • Verhit de olijfolie in een pan en voeg de ui en knoflook toe en bak deze in 3-4 minuten glazig.
  • Voeg de worstvulling toe en roerbak dit totdat het bijna gaar is en uit elkaar begint te vallen.
  • Voeg de stukjes peer toe en laat deze 2-3 minuten meebakken.
  • Haal alles uit de pan en laat dit afkoelen.
  • Voeg de ricotta, salie en parmezaan toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de wontonvellen op een snijplank, bestrijk de randen van de vellen met wat geklutst ei, leg een beetje vulling in het midden en leg er dan een tweede vel op. Druk de randjes goed aan, zodat er geen lucht meer tussen kan komen. Leg ze in de koelkast, totdat je ze gaat gebruiken.
  • Maak de champagneroomsaus.
    Verhit de boter in een pannetje en bak de sjalot 2-3 minuten mee. Voeg de champagne of witte wijn toe en laat de saus ong. 5 minuten inkoken. Voeg de bouillon en room toe en laat de saus net zo lang koken, totdat deze aan je lepel blijft kleven. Voeg naar smaak peper, zout en nootmuskaat toe.
  • Kook de ravioli in 2-3 minuten gaar. Serveer met saus en wat verse salie.

Eetze!

 

 

*) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

**) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

 

Comments

comments

Filed under Gedachten, Weekmenu

Sarina is een foodie pur sang. Anders dan Diana, die niet eens uit haar hoofd weet hoe ze een ei moet koken, zet Sarina in een recordtempo de lekkerste gerechten op tafel. Haar Rechtstreex Weekmenu's zijn een aanrader voor mensen die lekker (en liefst ook lokaal) willen eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *