Lekker Lokaal weekmenu 36: zomerse corn chowder, courgettecake met zalm & frisse salade met oesterzwammen en feta

summer-corn-chowder-srgb

We krijgen deze week nog echt zomerweer! En dat in september :-)
Om nog meer van het lekkere weer te kunnen genieten hebben we weer 3 heerlijke & simpele recepten voor je!

Drie recepten, vraag je je misschien af – een week heeft toch zeven dagen? Klopt! Maar uit eigen ervaring blijkt dat je wel voor een volle week kunt plannen, maar dat de weekenden sowieso anders lopen – en de weekdagen eigenlijk ook.
Daarom voortaan drie recepten: daarmee heb je een goede basis, en kun je zonder enorme food waste een kliekjesdag, een buiten-de-deur-eetdag, een toch-maar-bij-vrienden-etendag en een snelle-boterhammen-met-eidag inlassen :-)

Lekker Lokaal Weekmenu** op basis van seizoensgroenten

Hieronder vind je drie gerechten. Je kunt de titel van ieder gerecht aanklikken, waarna je bij het recept komt. Klik & kookze!

1. Hartige cake met courgette en zalm

Hartige cake met courgette
(beeld: smulpaapje)

De man van Diana had deze heerlijke hartige cake afgelopen vrijdag voor ons gebakken. Dat was dus smullen voor ons afhaaluur! Ik heb er deze week direct ook 1 gemaakt. Je kunt namelijk ook prima een plakje meenemen naar je werk ( of naar school)  :-)

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

 • courgette
 • feta
 • ricotta
 • gerookte zalm
 • eieren

Tip:
deze cake is een hele maaltijd samen met deze lekkere courgettesoep!

2. Frisse salade met oesterzwammen & feta

dsc_0008-2-735x490

(beeld: Culy.nl)

Niets lekkerder dan een frisse salade met de warme weer. In plaats van champignons, is het veel lekkerder en lokaler 😉 om oesterzwammen van rotterzwam te gebruiken!

Te bestellen via Rechtstreex Spangen:

 • ui
 • oesterzwammen
 • sla
 • knoflook
 • feta

3. Zomerse corn chowder
summer-corn-chowder-srgb

(beeld: Cooking classy)

Ik ben dol op mais, omdat het zo lekker romig en zoet kan zijn :-) Deze soep met bacon/spekjes moet dan ook wel heerlijk zijn!

 • mais
 • boter
 • ui
 • knoflook
 • aardappel
 • honing

Tip:
vervang de arborio-rijst (gedeeltelijk) dor gemalen rauwe bloemkool. Ook een makkelijke manier om je groente-inname te verhogen.

4. Kliekjesdag!

 

Wist je dat de gemiddelde Nederlander (ja, daar horen jij en ik vast ook wel bij!) zo’n 50 kilo aan perfectly good food weggooit? 50 kilo! Niet alleen zonde van je geld (per gezin is dat zo’n 350 euro per jaar – daar kun je best ook een bescheiden weekendje van weg) maar het is ook dood-en doodzonde van alle energie die er in het kweken, vervoeren en bereiden van dat eten is gestoken.

Daarom voeren wij ‘m gewoon weer in: de kliekjesdag. Kijk eens goed in je koelkast en eet alle restjes van de week op. Ook de perfecte dag om je groentenla eens te inspecteren op verlepte groenten – daar kun je mooi een soepje, sausje of pesto van maken. 

Kookze deze week weer!

*)  om die 250 gram groenten per dag te garanderen, serveer ik elke dag een 50/50 groentensoepje als vooraf. De recepten hiervoor vind je niet hieronder, maar zal ik later zeker delen! Lees meer over Kliekjessoep uit eigen Groentela

**) de groenten en fruit in dit recept zijn zoveel mogelijk lokaal én van het seizoen ingekocht, en  kun je bestellen bij Rechtstreex. Extra makkelijk dus voor Rotterdammers :-) 
Enne: woon je in Rotterdam-West, Delfshaven of Spangen? Ik ben, samen met Sarina, wijkchef bij Stroop, Rotterdam! Lees hier meer over Rechtstreex Spangen, Rotterdam-West.
Vandaag of morgen bestellen, is vrijdag of zaterdag ophalen!

***) Een weekmenu? Dat is niet suf, dat is superhandig: 1x nadenken en boodschappen doen, 5 x lekker eten. Onze weekmenu’s zijn bovendien extra-superhandig voor wie zijn boodschappen bij Rechtstreex bestelt: kijk wat er op de lijst staat, zoek er leuke recepten bij, en bestel datgene wat je voor je weekmenu nodig hebt. Een kind kan de was doen.

Comments

comments

Filed under Weekmenu

Sarina is een foodie pur sang. Anders dan Diana, die niet eens uit haar hoofd weet hoe ze een ei moet koken, zet Sarina in een recordtempo de lekkerste gerechten op tafel. Haar Rechtstreex Weekmenu's zijn een aanrader voor mensen die lekker (en liefst ook lokaal) willen eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *