Gedachten, Sjieke Soep, Soep
comments 11

Kippensoep van Soepkip (zonder bouillonblokjes)

Recept voor Kippensoep met Soekpkip, zonder bouillonblokjes

Tweede Paasdag… De perfecte dag om te besteden aan het trekken van een kippensoep van soepkip – zónder bouillonblokjes. Dat kost namelijk niet veel moeite, maar… wel veel tijd; precies waar ik vandaag toe in staat ben. Niet teveel denken, maar vooral lekker veel roeren in een goddelijk-ruikende pan kippensoep-in-wording.

Want: alle eieren zijn gezocht (en in ons geval: grotendeels opgegeten), de klusjes zijn gedaan, de IKEA is onbereikbaar (files tot voorbij de afrit, mensen – laat het los, laat het gaan, dat geplande IKEA-bezoekje) en het weer is geniepig-guur genoeg voor een derde (of is het al de vierde?!) griepgolf*… Met onderstaande ingrediënten maak je kippensoep voor een stuk of 8 mensen.

Ingrediënten Kippensoep van Soepkip (zonder bouillonblokjes)

  • 1 soepkip (ik prefereer een kip die alvast leeggehaald is, zodat ik dat zelf niet hoef te doen :-))
  • 6 flinke stengels bleekselderij
  • 4 winterpenen (of 8 wortels)
  • 4 flinke preien (meer mag ook – ik houd altijd wel van flink veel prei in mijn kippensoep)
  • 1 bloemkool (in roosjes, de stronk in kleine stukken gesneden)
  • 2 flinke uien (gepeld en gehalveerd)
  • 4 teentjes knoflook (gekneusd)
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 daunblaadjes (Aziatische laurierblaadjes, te koop bij de toko. Niet perse nodig, maar de licht-citroenige smaak is wel erg lekker in kippensoep! Heb je geen daun, voeg dan 3 extra laurierblaadjes toe.)
  • sap van 1 citroen
  • optioneel, maar ik vind ’t eigenlijk een must: 100 gram vermicelli – hoe dunner, hoe beter!
  • optioneel, voor de exotisch-geörienteerden onder ons: een flink stuk gember, geschild.
  • 4-5 liter water

Bereidingswijze Kippensoep van Soepkip (zonder bouillonblokjes)

  • Prepareer eerst de groenten: 
    • snijd alle groenten (behalve de uien, 3 stengels bleekselderij, 2 preien en 3 penen) alvast klein, houd de afsnijdsels apart om bouillon van te trekken.
    • snijd de rest van de groenten grof – deze gebruik je om bouillon mee te trekken.
    • snijd de uien doormidden en steek er de kruidnagels in (dan hoef je straks niet te zoeken naar verdwaalde kruidnagels :-))
  • Doe de kip (ontdooid of stijfbevroren, dat maakt niet uit!)** samen met de halve uien, 3 grofgesneden stengels bleekselderij, 2 grofgesneden preien en 3 dito penen in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, schep eventueel schuim af met een schuimspaan en laat koken tot de bouillon helder is.
  • Is de bouillon helder (dwz: komt er geen schuim meer op), dan kun je het zout, de peperkorrels, knoflook, laurier, daun, het citroensap en gember toevoegen. 
  • Draai nu het vuur lager en leg het deksel schuin op de pan, zodat de kippenbouillon-in-wording langzaam kan trekken. LET OP: de vloeistof moet dus wel zachtjes borrelen.
  • Laat de kippenbouillon in wording nu lekker trekken; hoe langer, hoe beter, maar in ieder geval drie uur. Die tijd hebben de ingrediënten wel nodig om hun smaak optimaal af te geven.
  • Is je kippenbouillon op smaak? Mooi, dan kun je de boel zeven. Doe de heldere vloeistof terug in de pan. Proef op smaak en voeg eventueel zout en peper toe.
    Hoera, je kippenbouillon is nu klaar! Tijd om de kippensoep af te maken…
  • Leg de kip apart om af te koelen, en haal de peperkorrels, de laurier- en daunblaadjes, de gember uit het gekookte mengsel. Pureer het mengsel met een staafmixer en doe terug bij de kippenbouillon.
  • Breng de kippenbouillon opnieuw aan de kook en voeg alle fijngesneden groenten toe. Laat een minuut of 8 koken, tot de groenten beetgaar zijn.
  • Haal in de tussentijd het vel van de kip, en snijdt het vlees van de botten. Klein of groot, precies wat jij lekker vindt in kippensoep. 
  • Voeg de vermicelli toe en laat een paar minuten meekoken.
  • Voeg het vlees toe aan de kippenbouillon, roer nog een keer goed door en – klaar is je zelfgemaakte Kippensoep zonder bouillonblokjes!

Perfect in combinatie met een dikke boterham eiersalade – waar is het anders pasen voor :-)

 

 

*) Werkt kippensoep tegen griep? Nou vooruit, dat is niet officieel bewezen, maar het schijnt wel dat urenlang hangen boven een stomende pan goed is tegen verstopte neuzen en grieperige hoofden. Gewoon doen dus – baat het niet, dan schaadt het niet, plus: je houdt er een giga-pan heerlijke soep aan over. Win-win!

**) Tip van buurman Fernando: braadt de kip eerst aan in een pan, zodat het vet eruit smelt en je een soort heerlijke kippenfond maakt. Giet de fond in de soep, snijdt het vlees van de botten en gebruik de botten en de fond om de bouillon van te maken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd (want dan moet ik eerst ergens een nieuwe soepkip scoren – iemand een idee?), maar ik denk dat ‘ie dan inderdaad nóg lekkerder wordt!

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

11 comments

  1. Dieneke zegt

    Weet niet waar je woont, in Capelle aan de IJssel zit een goede poelier die soepkippen verkoopt. Als je week van tevoren aangeeft dat je soepkip wil, zorgen ze ervoor dat die in huis zijn. Aanrader

  2. H.de jonge zegt

    De kip is na 1,5 uur gaar ,haal hem uit de soep doe het vel en het vlees eraf,en voeg de botten weer in de trekkende soep.
    Draagt zeker bij tot een intense kippesmaak

  3. katinka zegt

    Hoi, klopt het dat je de prei, wortel en bleekselderij dus niet tegelijk met de kip eruit haalt en wegdoet, maar met het vocht door de blender doet?

    • Je doet een gedeelte meteen bij de kip, Katinka, namelijk de uien, 3 stengels bleekselderij, 2 preien en 3 penen. De rest snijdt je klein en voeg je pas toe op het moment dat de bouillon klaar is en je er dus soep van gaat trekken.

  4. Daniel zegt

    Wat is de ratio kip/water? Want een flinke soepkip kan 2,5 kilo wegen. Hoeveel liter water moet daarbij?

Laat een reactie achter bij Diana van Ewijk Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *