Sjieke Soep, Soep
comments 9

Indiase Rode Linzensoep (met garam masala!)

maaltijdsoep

Derde kerstdag en jawel: in sommige delen van het land ligt er sneeuw! Een dun laagje, maar toch… Winter is finally coming! En eerlijk is eerlijk: dat vind ik stukken beter te pruimen dan dat halfwassen herfstweer van de laatste weken…

Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar ik raak enorm van de wap van wisselvalligheden. Zeker als het weersomstandigheden betreft.

Zo fietste ik een paar weken geleden naar Laura*, in Den Haag.

Eind november was het, maar qua mindset was het een warme oktoberdag, dus daar ging ik, in een jurkje en een jas – en verder niets. Nou vooruit: lage veterschoenen, een  panty en een corrigerend onderhemd, die droeg ik ook, maar ik kan inmiddels verklappen dat je daar nou niet per se warm van wordt.

Er stond een ijskoude wind op de eindeloze dijk. Ik had windkracht 10, tegen – op zijn minst. De thermometer wees -15 aan en ik zou zweren dat ik een ijsbeer zag wegduiken in het kanaal.. Ik overdrijf niet.

Lang verhaal kort: in Delft moest ik afstappen.

Verkild tot op het bot en met bevroren tenen strompelde ik de plaatselijke Albert Heyn in, om me te warmen aan de koffie-automaat. En terwijl ik mijn tenen in een plastic bekertje thee dipte, ontstond er een enorme behoefte aan soep. Lekkere, dikke soep. Indiase soep. Met flink veel garam masala, want dat voelt voor mij net zo winters als snert en boerenkool.

Dus hup: trek fatsoenlijke winterkleren aan, zoek een besneeuwde streek op en brouw zo’n heerlijk winters Indiaas soepje!

Indiase Rode Linzensoep met garam masala

maaltijdsoep

Eenmaal terug thuis zocht ik direct het recept voor indiase rode linzensoep op en as we speak heb ik al minimaal twee liter van die goddelijke wintersoep achter de kiezen. Geen soupe de la semaine deze week, maar een soupe de la saison!

Ingrediënten Indiase Rode Linzensoep

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 prei, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel garam masala** (ik gebruikte die van Jonnie Boer, voor Euroma)
 • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
 • 225 gram bruine linzen
 • 1 blik gepelde tomaten, in blokjes (ik gebruikte het restje van de geroosterde paprika-tomatensoep, wat de soep iets zoeter maakte!)
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1,75 liter groentenbouillon
 • 1 volle hand peterselie, fijngehakt (platte peterselie, officieel, maar ik doe niet moeilijk: gewone peterselie mag ook)

Pro-tip: je kunt eigenlijk elk soort groente in deze soep verwerken! Wortels, paprika, bietjes – you name it. Perfect dus om restjes groenten weg te werken :-)

Bereidingswijze Indiase Rode Linzensoep

 • Verhit de olie in een pan.
 • Voeg de ui, prei en knoflook toe en roerbak 2 minuten. (Maak er meteen een mindfulmomentje van en geniet van de heerlijke geur die dit nu al oplevert!)
 • Doe er de garam masala bij en bak nog 2 minuten op halfhoog vuur.
 • Roer de selderij en wortel door.
 • Dek af en stoof tien minuten op laag vuur. (Wel af en toe roeren!)
 • Voeg de linzen toe en schep om met de groenten.
 • Doe er de tomaten, tomatenpuree, (of het restje geroosterde parika-tomatensoep :-)), en de bouillon bij.
 • Breng aan de kook, temper het vuur en laat 50 minuten zachtjes koken,  tot de linzen zacht zijn. (ook hier geldt: af en toe roeren. Geen straf, want zodra je het deksel van de pan haalt, waan je je in India!)
 • Wordt de soep te dik? Giet er dan wat extra bouillon bij. (ik houd persoonlijk wel van een dikke soep, dus ik doe dat niet)
 • Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.
 • Serveer bestrooid met peterselie en wat extra garam masala.

Lekker met een ei en een handje gekookte rijst!

*)

Dit is Laura. Zij runt LOVY. Samen met haar startten wij vier jaar geleden MamaMarketing – dat nu dus WebVedettes heet. Time flies!

**)
dit recept is gebaseerd op de Roze Linzensoep van Janneke Vreugdenhil***. Zij maakte een eigen garam masala. Heb jij tijd/zin/energie over? Lees hier hoe  Janneke Vreugdenhil garam masala maakt.

***)
Janneke Vreugdenhil haalde dit recept overigens uit Specerijen, van de Australische Jane Lawson.

IMG_4725.JPG

Comments

comments

In categorie: Sjieke Soep, Soep

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

9 comments

 1. tessel zegt

  Dat klinkt goed! Ik ben ook wel toe aan hete soep. Maar, die wortel, waar staat die in de ingrediënten lijst

 2. tessel zegt

  Toch niet zo scherp. Dochterlief meldt: met BRUINE linzen, mam, niet met rode. Ik las rode-linzensoep, ipv rode linzensoep☺

 3. Pingback: Soupe de la Semaine: Oma's epische erwtensoep

 4. Pingback: Minder voedsel verspillen: 5 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *