Ecotariër, Gedachten
Reageer

Het Ecotarische Jaar-Experiment – Haalbaar, schaalbaar én betaalbaar eten binnen de grenzen van de planeet

Ecotarisch Jaar-Experiment-Kick-off - diana van ewijk

Eten binnen de grenzen van de planeet – wat betekent het eigenlijk? Ecotarivist Diana van Ewijk onderzoekt het in het Ecotarisch Jaar-Experiment dat in oktober van start gaat en 12 maanden duurt. 

In de zoektocht naar een duurzaam dieet dat haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is, staat elke maand een ander doel centraal. Als we die doelen één voor één, maand voor maand halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud.

Simpel – maar niet makkelijk

Duurzaam eten: dat is simpel – maar niet per se makkelijk. Simpel, want: de ecotariër eet duurzaam. Haar voedselkeuze heeft een positief effect op het eigen lijf én het ecosysteem waar zij deel van uitmaakt; het land waarop dat voedsel gegroeid is, de waterwegen en lucht waar gebruik van gemaakt is, de boerderijen of fabrieken waar het in verwerkt is en de mensen en dieren die daar bij betrokken zijn.

Maar toch niet makkelijk, want: ons voedselsysteem omspant de hele wereld en is verre van transparant. Wie weet hoe, waar en door wie de tomaat in jouw kant-en-klare pastasaus gekweekt is? Om van iets ogenschijnlijks simpels als een hoogbewerkt bouillonblokje nog maar te zwijgen.

Daarbij komt dat onze kennis van voedsel over het algemeen laag is. Wist jij bijvoorbeeld dat je in januari beter andijvie kan eten die uit Spanje wordt geïmporteerd dan andijvie van Hollandse bodem? En – hou je vast – in mei geldt precies het omgekeerde.

Bovendien: food is een hype. Van clean eating goeroes en strikte locavoren tot hardcore paleo’s: iedereen en zijn moeder heeft een mening over wat we ‘moeten’ eten. De wetenschap dan? Tal van onderzoeken spreken elkaar tegen. Of zijn onleesbaar voor de huis-, tuin- en keukenconsument – die daarom afhaakt, óf op zoek gaat naar een goeroe die het in Jip&Janneke-taal uitlegt en daarbij de subtiliteiten uit het oog verliest.

“Door al die onduidelijkheid kun je je gek door laten maken, maar ik, ecotarivist, kies een andere weg,” zegt van Ewijk. “Ik geloof dat iedereen die eet, co-creator is van ons voedselsysteem. Je eet minstens drie keer per dag – en dat betekent dat je drie keer per dag kunt stemmen voor een beter voedselsysteem.” Meewerken aan een duurzamere wereld, driemaal daags, met je mes, vork en lepel – dat kan dus. Maar: dan moet je wél goed geïnformeerd zijn.

In een jaar haalbaar, betaalbaar en schaalbaar duurzaam eten

De komende 12 maanden ontdekt aspirant-ecotariër Diana van Ewijk in 12 maanden hoe je duurzaam eet, op een manier die haalbaar is (lees: vol te houden, binnen een ‘normaal’ leven), die betaalbaar is (lees: volgens Nibud-richtlijn) en die bovenal schaalbaar is – met andere woorden: voor iedereen die duurzamer willen leven toe te passen is. Het doel? “Ik wil huis-, tuin- en keukenconsumenten helpen duurzame keuzes te maken, met grote nadruk op de dagelijkse maaltijd – en zo een positieve impact bij elke maaltijd realiseren. In die zin ben ik dus een ecotarivist,” zegt Van Ewijk. “Ik geloof enorm in de grote kracht van het kleine verschil.”

Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur, tips en inspiratie. 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

Comments

comments

In categorie: Ecotariër, Gedachten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *