Podcast

GZ07: Tackel de stress, plan zoals jou past. (podcast met tips meer groente eten)

meer groente eten podcast

Lekker zijn ze niet zonder meer – maar gezond wél! Daarom is meer groente eten gewoon iets wat moet. Maar hoe doe je dat als je druk bent? Gestructureerd keukentafelgesprek met Mirjam de Boer over de #maxgroentetax en hoe je, en je kinderen, nu meer groenten kunnen eten.

Moet dat dan, meer groente eten? Ja, dat moet… Want: slechts 5% volwassenen, en maar 1% van de kinderen eet voldoende groente. 

In de Groentezooi Podcast gaan Mirjam en ik in gesprek over meer groenten eten – en vooral: hóe dan. We behandelen elke aflevering een specifiek probleem waar Mirjam tegenaan loopt en lachen hard om ons eigen falen. Ook praten we over hoe het er in onze gezinnen nou aan toe gaat en delen we recepten en kooktips.
>> lees hier waaróm meer groenten eten zo belangrijk is

Meer groente eten: de uitdaging

Meer groente eten kinderen? Dat is een uitdaging - maar wel een die je kunt winnen! In deze podcast lekker veel tips uit de dagelijkse praktijk van een drukke moeder met minimale kookvaardigheden.

Welkom bij alweer de zevende Groentezooi-podcast! Zoals vorige week beloofd gooien we het format om. In plaats van een random keukentafelgesprek brengen we er iets meer structuur in. Die structuur is trouwens gewoon afgekeken van de podcast Happier, van Gretchen Rubin en haar zus Elizabeth Craft* – beter goedgejat dan slecht zelfverzonnen :-)

Indeling podcast Groentezooi

 • Thuisprobeertip: wat je zelf makkelijk thuis zou kunnen doen om meer groenten te eten. Soms iets wat ik doe, en wat voor mij bewezen werkt. Soms iets wat ik zelf meer zou willen doen.
 • Duimpje omhoog / duimpje omlaag: wat ging goed afgelopen week, en wat kan beter volgende week?
 • Groenterecept: elke aflevering deel ik een verrassend recept waarin groente centraal staat.

In deze eerste aflevering volgens het nieuwe format vliegen we al direct uit de bocht qua tijd, maar komt er ook veel ter sprake. Het belangrijkste: hoe ga je om met dat bewustzijn met betrekking tot eten?
Mirjam is voor haar gevoel onevenredig veel bezig met voedsel. Want: ze wil graag gezonder eten, maar ze wil er eigenlijk niet zoveel tijd aan besteden. Ze zou die extra tijd graag aan iets anders wil besteden. Dat sluit mooi aan bij de Thuisprobeertip van deze week: planmatig omgaan met eten.

Thuisprobeertip: tackel de stress, plan zoals bij jou past.

“Morgen eten we erwtensoep. Ga maar vast bedenken wat voor gezicht je daarbij gaat trekken.” – Mirjam de Boer.

De meest voor de hand liggende manier om planmatiger met eten om te gaan, en zo meer groenten te eten, is: een weekmenu opstellen en weekboodschappen doen. Dat is een bewezen strategie om gezonder te eten én om meer rust in je dag en week te brengen. Met een weekmenu:

 • hoef je niet elke dag na te denken over wat je dan vandáág weer moet eten. Dat scheelt een hoop tijd, een hoop stress en een hoop gediscussieer met man en kinderen
 • haal je in één keer al je boodschappen in huis; dat scheelt naast een hoop tijd ook een hoop geld, omdat je minder vaak impulsaankopen doet. Bovendien scheelt het ook in voedselverspilling: je koopt veel meer op maat in en hoeft dus minder weg te gooien.

Een weekmenu (met bijbehorende weekboodschappen) is dus eigenlijk een geweldige manier om planmatiger met voedsel om te gaan.

Maarrrrr…..

meer groente eten: podcast Diana van Ewijk en Mirjam de Boer over meer groente eten

Deze poster letterde Mirjam nadat haar plan toch gesneuveld was. Geeft niets: morgen is er weer een dag!

Maar wat moet je nou doen als dat voor jou niet werkt? Simpel: een systeem bedenken dat wél werkt. En dat is precies wat Mirjam heeft gedaan. Hoe en wat ze precies bedacht heeft, en waarom dat zo goed werkt voor mensen die niet moeten denken aan een weekmenu – dat hoor je in deze zevende aflevering van de Groentezooi-podcast.

Bijzonder om te horen hoe een vrij kleine verandering zo’n groot effect kan hebben. Niet alleen op de rust in je dag en hoofd, maar ook en vooral op gezonder eten, met meer groenten.

Shownotes:

Luister de Groentezooi Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

   1. beluister hier alle afleveringen van podcast #Groentezooi
   2. Klik hieronder op afspelen. Of download de Groentezooi Podcast voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

 

 

 

*) echt een dikke vette aanrader voor iedereen die graag (meer) goede gewoontes wil aanleren. Gretchen legt namelijk haarfijn uit hoe je dat doet, en hoe je terug komt in het juiste ritme als je een gewoonte kwijt bent geraakt.
>> luister podcast Happier van Gretchen Rubin

Comments

comments

In categorie: Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!