Gedachten, Podcast
Reageer

Groentezooi #5: Meer groente eten – neem het niet te nauw! (podcast met 5 tips)

Meer groente eten? Dat is een uitdaging - maar wel te doen! In deze podcast bespreken Mirjam en Diana hoe ze meer groenten op de borden en in de buiken kunnen krijgen. Met 3 slimme tips voor drukke gezinnen én gratis #weggooigroentesoep poster!

Lekker zijn ze niet zonder meer – maar gezond wél! Daarom is meer groente eten gewoon iets wat moet. Maar hoe doe je dat als je druk bent? Keukentafelgesprek met flopkok Mirjam de Boer over de #maxgroentetax en hoe je, en je kinderen, nu meer groenten kunnen eten.

Moet dat dan, meer groente eten? Ja, dat moet… Want: slechts 5% volwassenen, en maar 1% van de kinderen eet voldoende groente. 

In de Groentezooi Podcast gaan Mirjam en ik in gesprek over meer groenten eten – en vooral: hóe dan. We behandelen elke aflevering een specifiek probleem waar Mirjam tegenaan loopt en lachen hard om ons eigen falen. Ook praten we over hoe het er in onze gezinnen nou aan toe gaat en delen we recepten en kooktips.
>> lees hier waaróm meer groenten eten zo belangrijk is

Meer groente eten: de uitdaging

Meer groenten eten… het is voor veel mensen een uitdaging. In deze podcast ga ik in gesprek met aspirant-groente-eter Mirjam de Boer. Samen zoeken we uit hoe we meer groenten kunnen eten. We bespreken de dagelijkse praktijk, en hoe je daarbinnen, met een aantal slimme tips, op een makkelijke manier meer groenten binnenkrijgt.

Mirjam heeft, ondanks alle drukte en stress, toch weer twee keer groentesoep gemaakt met de #weggooigroentesoep-methode: een geslaagde broccoli-soep (waar ze drie keer van gegeten hebben) en een andijvie-soep (die niet te nassen bleek). Best goed bezig dus! 

Meer groente eten: tips

In deze podcast bespreken Mirjam en ik hoe je het een beetje leuk kan houden, al dat groenten eten, en dat leverde 5 tips op. 

Tip 1: neem het niet te nauw

Wen jezelf aan om dubbel te koken. Mirjam maakte 3 liter broccoli-soep, at daar twee keer van, en kon nog een portie in de vriezer schuiven. Handig voor dagen dat je druk bent!
Tegelijkertijd is het ook goed om je groenten ruim in te kopen, daarmee maak je het jezelf makkelijker om meer groenten te eten. Je hebt het immers in huis en binnen 20 minuten maak je er lekker soep van met een simpel recept.

Tip 2: ken je technieken

Mirjam maakte een weggooigroentesoep van andijvie. Andijvie is niet de allermakkelijkste groente… Wij Nederlanders eten andijvie het liefst rauw, maar je kunt ‘m ook prima tot soep verwerken. Het is dan wel heel erg belangrijk om de andijvie:

 • niet te lang te koken, daar wordt ‘ie snotterig en smakeloos van
 • de andijvie in plaats van lang koken, kort te stoven in een flinke klont boter. 5 minuutjes is genoeg! Kook in een andere pan aardappeltjes in bouillon, en giet die daarna bij de gestoofde andijvie. Lekker!
 • een extra ingrediënt toe te voegen, zoals bijvoorbeeld aardappel. De aardappel maakt de andijvie-soep voller en romig, en dat komt de smaak ten goede.

Andijviesoep wordt ook lekkerder van een pittige kaas, zoals bijvoorbeeld geraspte parmezaanse kaas.

Tip 3: combineer groenten met kruiden en specerijen

Andijvie is, net als spinazie, een groentesoort die veel water bevat. Dat betekent dat je niet zo veel bouillon hoeft toe te voegen. En het betekent ook dat je aan een andijviesoep best wat kruiden toe mag voegen om de smaak een boost te geven.
>> lees hier welke kruiden goed combineren met groenten

Tip 4: laat je niet gek maken :-)

Mirjam heeft een vriendin die heel goed kookt – en waar Mirjams kinderen (ergerlijk genoeg :-)) altijd wél lekker eten. Maar wat een ander doet, kun jij niet per se nadoen. Laat je dus niet gek maken, kook wat je kunt!

Tip 5: maak #weggooigroentesoep

Met deze methode voor #weggooigroentesoep, waarmee je, binnen 20 minuten, van willekeurig welke groente er in je koelkast ligt te verpieteren, een gezonde en lekkere groentesoep maakt.

Verspil minder groente én eet meer groente met #Weggooigroentesoep. Free printable mini-poster van Soephoofd, gemaakt door Handletters.nl

 1. Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg dan eventueel knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
 2. Hak je #weggooigroente in kleine stukjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
 3. Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende soepje.
 4. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
 5. Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer!

>> download de GRATIS mini-poster #Weggooigroentesoep met daarop de supersimpele methode om snel soep te maken – en dus makkelijker meer groente te eten. Mooi voor aan de muur!

Shownotes

Meer podcasts over #groentezooi?

Luister de Groentezooi Podcast

Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:

  1. beluister hier alle afleveringen van podcast #Groentezooi
  2. luister Groentezooi Podcast op iTunes
  3. Klik hieronder op afspelen. Of download de Groentezooi Podcast voor onderweg, in bad of voor het slapengaan:

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Podcast

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *