Keukentafelgesprek over hoe je zelf meer groenten kunt eten – en je kinderen ook. Slechts 5% volwassenen, en maar 1% van de kinderen eet voldoende groente. Zelfbenoemd flopkok Mirjam de Boer wil graag meer groenten eten – maar weet niet hoe.
In de Groentezooi Podcast gaan Mirjam en ik in gesprek over meer groenten eten – en vooral: hóe dan. We behandelen elke aflevering een specifiek probleem waar Mirjam tegenaan loopt. Ook praten we over hoe het er in onze gezinnen nou aan toe gaat en delen we recepten en kooktips.
>> lees hier waaróm meer groenten eten zo belangrijk is
Meer groente eten: de uitdaging
Mirjam is vol enthousiasme begonnen met de #weggooigroentesoep-methode en heeft daar een geslaagde paprika-soep mee gemaakt. So far, so good… Toch zaten er ook wat haken en ogen aan haar meer-groente-eten-challenge. Zo vindt Mirjam het lastig om buiten haar gebaande groentepaden te treden. Want wat moet je in vredesnaam met een een kanjer van een spitskool?
Meer groente eten: meer variëren
In deze podcast geef ik Mirjam een paar slimme (al zeg ik het zelf :-)) tips om deze specifieke problemen te tackelen. En: ik deel de methode voor #weggooigroentesoep, waarmee je, binnen 20 minuten, van willekeurig welke groente er in je koelkast ligt te verpieteren, een gezonde en lekkere groentesoep maakt.
Tip 1: Groente Centraal
Ga bij het bedenken van wat je gaat eten uit van groente. Bijvoorbeeld seizoensgroente, want dat is betaalbaar, gezond en lokaalgeteeld – goed voor mens en milieu dus.
Een ontzettend handig hulpmiddel bij groenten klaarmaken, is het boek ‘Groentebijbel’. Het behandelt zo’n beetje alle groenten die bestaan, legt per groentesoort uit hoe en wat én deelt een stuk of 10 recepten per groentesoort. Zo staan er tig recepten in met spitskool, en kun je dus met gerust hart aan het experimenteren slaan!
>> bekijk Groentebijbel Mari Maris
Tip 2: eet gevarieerd groente
Genoeg groente eten is een uitdaging – zeker met kinderen. De ene dag eten ze emmers vol cherrytomaten probleemloos leeg, de volgende dag ‘vinden ze tomaten nooit lekker, mam, dat weet je toch?’ Een beetje afwisseling is dus wel fijn, want dan blijven ze proeven.
In dat kader nog een tip: geef de kinderen stevige (dus: kortgekookte) sperziebonen mee naar school. Die van ons eten daar hun vingers bij op!
Tip 3: vervang iets ongezonderigs door groente
Mirjam eet vaak gadogado met vissticks en satesaus. Door de vissticks weg te laten, en te vervangen door spitskool, vervang je een ongezond component door een gezond component. Win-win!
Tip 4: bewaar je kookvocht
Heb je groenten gekookt? Bewaar dan je kookvocht en maak daar je bouillon mee! Alle vitaminen die uit je groenten zijn gelekt, eet je dan toch lekker op.
Tip 5: maak #weggooigroentesoep
- Snipper een flinke ui en fruit, zo’n 5 minuten op matig vuur, tot ‘ie glazig is, voeg dan eventueel knoflook en kruiden toe en laat nog 5 minuten bakken, op middelmatig vuur, tot alles zacht is.
- Hak je #weggooigroente in kleine stukjes en laat even mee stoven. Maak in de tussentijd 1 liter bouillon.
- Schenk de bouillon bij de groenten in de pan tot ze groenten nèt onderstaan. Houd je bouillon over? Geen probleem, die bewaar je gewoon in de koelkast tot je volgende soepje.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 rustig pruttelen.
- Pureer (als je dat lekker vindt) en serveer!
Shownotes
Meer podcasts over #groentezooi?
- beluister hier alle #Groentezooi podcasts
- subscribe op iTunes
- download Stitcher en voeg Groentezooi Podcast toe aan je favorieten, dan krijg je elke aflevering automatisch binnen.
- volg Soephoofd (@dianavanewijk) op:
Luister de Groentezooi Podcast
Benieuwd? Je kunt de podcast op twee manieren beluisteren:
- beluister hier alle afleveringen van podcast #Groentezooi
- luister Groentezooi Podcast op iTunes
- Klik hieronder op afspelen. Of download de Groentezooi Podcast voor onderweg, in bad of voor het slapengaan: