Goed Voornemen 2017: meer opeten (of: minder voedselverspilling)

wpid-soephoofd-knoflook-pangritata.jpeg

Goede voornemens? Daar geloof ik niet zo in – misschien wel vooral omdat het zo ontzettend vervelend is als je op 8 januari al moet concluderen dat je, helaas pindakaas, al weer keihard gefaald hebt…

… je bent namelijk niet twee keer per dag gaan fitnessen (of hoe heet dat tegenwoordig?), je hebt niet elke dag afgetrapt met een tarwegras-spirulinashake en je hebt ook al niet je hele huis ge-kon-maried. En je bent niet de enige: slechts 8% van de mensen houd ze vol, die vermaledijde goede voornemens.

Dat komt natuurlijk omdat het begrip ‘goede voornemens’ te groot is. Véél te groot. Je hele leven veranderen, alleen maar omdat het 1 januari is? Dat werkt niet. Wat wél werkt, is: in kleine stapjes veranderen. Een olifant in kleine stukjes opeten, heet dat. 

Daarom ben ik vorig jaar begonnen met het nemen van één heel overzichtelijk Goede Voornemen, en daar een jaarthema aan te verbinden. 50/50 was dat thema vorig jaar – en het is me heel aardig gelukt om dat vol te houden.

Goed voornemen 2016: 50/50

50/50 is een eetstijl. Simpel gezegd: 50% van wat ik dagelijks eet, is groenten of fruit. Uitgebreider komt dat neer op 5 richtlijnen, waarmee ik grip houd op wat ik dagelijks onder mijn neus laat verdwijnen*:

  1. 50% van wat ik dagelijks eet, is groenten of fruit.
  2. ik eet zo veel mogelijk biologisch of biologisch-dynamisch (en dat geldt in ieder geval voor vlees en zuivel)
  3. dat wat ik eet is zoveel mogelijk lokaal geproduceerd
  4. ik eet zo min mogelijk industrieel-bewerkt voedsel
  5. wat ik eet bevat niet meer dan 2000 kcal per dag (eerlijk gezegd houd ik dit niet zo bij, maar als je normaal eet, en de helft van dat normale voedsel vervangt door groenten en fruit, dan gaat dat redelijk vanzelf)

Ik veranderde niet in een Green Happiness #fitgirl, ik schrapte suiker, vlees, zout en vet niet rigoreus uit mijn voeding – ik wilde gewoon lekker en gezond eten. Niets ingewikkelds, maar toch best nog wel lastig. Maar het werkte wél, moet ik een jaar later concluderen: ik voel me stukken fitter, ik heb een gavere huid, mijn haar doet weer een beetje mee in plaats van vet en lijzig langs mijn gezicht te hangen, ik heb mijn medicijngebruik kunnen halveren en ik ben wat kilo’s kwijt – die ook weggebleven zijn. Win/win/win/win/win dus :-)

50/50 blijft, als thema. Waarom breken met een goede gewoonte, tenslotte? Maar daar komt wel een nieuw voornemen bij. Want de eerste van de maand blijft een goed moment om een nieuwe gewoonte te introduceren.

Goed Voornemen 2017: maak het op.
Ofwel: minder voedselverspilling.

In 2017 ga ik minder verspillen. Of, positiever geformuleerd: meer voedsel opmaken. 
>> minder voedselverspilling? In dit artikel lees je hoe ik dat ga aanpakken

Dat komt niet uit de lucht vallen: ik ben al sinds de zomervakantie bezig met voedselverspilling – en wat ik als consument kan doen om dat tegen te gaan. In dit artikel over Voedselverspilling laat ik zien wat voedselverspilling is, wie een groot gedeelte van het voedsel verspilt (spoiler alert: jij en ik, de doodgewone huis-, tuin- en keukenconsument zijn verantwoordlijk voor een derde (33,3 %!) van de voedselverspilling!) en wat de gevolgen daarvan zijn. En ik geef een handige tip om die verspilling tegen te gaan: #weggooigroentesoep maken. 

In 2017 ga ik pro, qua voedselverspilling (en ook qua #weggooigroentesoep, maar da’s een ander verhaal :-)) Niet makkelijk, voor een impulsaankoper als ik, maar wel hoognodig! En hee, als dat betekent dat ik drie keer per week pangritata sta te bakken… geen probleem! Dat is het mooie van voedsel: je kunt er bijna altijd nog wel wat lekkers van maken.
Doe je ook mee? Toevallig (zo zie je maar: toeval bestaat niet!) begint op 1 januari ook Instock Challenge. Goede timing!

Handig tegen voedselverspilling: #InstockChallenge

blog over voedselverspilling

31 dagen geen eten weggooien en daarmee voedselverspilling tegen gaan – dat is de Instock Challenge die op 1 januari van start gaat. En ik doe mee, want dat is een mooie kickstart van mijn nieuwe jaarthema! Bovendien: Instock gaat helpen met tips, tricks en slimmigheden om dat kontje komkommer, die sneue halve spitskool en die uitgegroeide aardappels op een heerlijke manier soldaat te maken. Handig!

Ook meedoen? Hier vind je meer informatie over Instock Challenge.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *