Gedachten, Ggggroente, Recepten
comment 1

Ggggroente: stamppot rauwe andijvie met gepocheerd ei

Deze gouwe ouwe Andijvie-Stamp maak je dankzij de lekkere bintjes en knapperige andijvie tóch bijzonder. Extra lekker bovendien met de licht-scherpe mosterd van Mosterd & Meer. Het gepocheerde ei geeft het geheel nog een bijzonder tintje. Nog nooit een ei gepocheerd? Wij geven je een tip waarmee het gegarandeerd lukt - zonder gedoe :-)

Eén van de dingen die vroeger op mijn black list stonden: stamppot rauwe andijvie. Gát-ver-dámme, vond ik als kind. Dat had vast ook iets te maken met hoe mijn moeder kookte: met weinig geduld. En met het motto: zand schuurt de maag. Tel daarbij op dat er in mijn jeugd nog geen zakken 3x in ijswater-gewassen voorgesneden andijvie bestond en dat onze andijvie uit de moestuin kwam, en je begrijpt mijn kleine stamppot rauwe andijvie-traumaatje.

Inmiddels heb ik een recept gevonden waarmee ik juist deze stamppot dolgraag eet. En dat recept deel ik graag hier, om jou van je jeugdtrauma te verlossen, en je kinderen er preventief van te genezen… Stamppot rauwe andijvie is ontzettend lekker met een gepocheerd ei – dat is weer een dag flexitariërschap in da pocket!

Stamppot rauwe andijvie met gepocheerd ei

Dit recept is geschikt voor 2 tot 3 personen. Liever meer? Geen probleem! Maak deze stamppot rauwe andijvie gewoon in grote hoeveelheden, hij is de volgende dag alleen maar lekkerder. Ook als lunch!

Ingrediënten Knoflook-KnolselderijPuree

Maak eerst de aardappelpuree, dan is de rest zo gepiept.

  • een halve kilo bintjes (geschild) 
    tip: vervang een deel van de bintjes door knolselderij om je groente-quotum te halen!

  • 1 struik andijvie (gewassen, in kleine stukjes gesneden)

  • mayonaise

  • mosterd (hoe lekkerder, hoe beter! Investeren in goede mosterd is een must, vind ik :-))

  • geraspte kaas

  • eieren

  • zout & peper

  • azijn (om te pocheren – niet schrikken hoor!)

Bereidingswijze Knoflook-KnolselderijPuree

  • Zet een grote pan met licht gezouten water op en kook hierin de aardappelen gaar en kruimig, ongeveer 20 tot 25 minuten. 

  • Giet de aardappelen af en zet opzij, zodat ze kunnen
    uitdampen.

  • Voeg de mosterd, mayonaise en zout en peper toe. Stamp alles tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht of melk toe aan de puree als deze te dik is.

  • Voeg steeds handjesvol rauwe andijvie toe terwijl je blijft mixen. Voeg de geraspte kaas toe, zet de pan terug op laag vuur, en roer door de stamppot met een pollepel tot de kaas gesmolten is en de stamppot goed heet is geworden.

  • Pocheer ondertussen de eitjes: geen nood, hieronder leggen we uit hoe je dat doet.

  • Serveer alles samen en… eetze!

Andijvie over? Die verwerk je morgen gewoon in een supersnel soepje:
>> bekijk recept snelle soep van restjes andijvie (of andere bladgroenten!)

Zo pocheer je een ei

Haak je af bij het woord pocheren? Dat is nergens voor nodig! Hieronder leggen we uit hoe je dat nu doet, een ei pocheren :-)

  • Vul een pannetje met ongeveer 5 cm water
  • Voeg daarna een scheutje azijn aan toe. Dit zorgt ervoor dat het eiwit extra goed bij elkaar blijft. Breng dit geheel aan de kook
  • Zet het water op een laag pitje, zodat je het water nog net ziet borrelen
  • Breek het ei in een kommetje
  • Roer met een lepel een draaikolkje in het water; zodra het draaikolkje bijna stil is, laat je het ei in het midden van het draaikolkje zachtjes vallen; 3 minuten voor een klein ei en 4 minuten voor een wat groter ei
  • Zorg ervoor dat je deze niet langer dan 5 minuten laat door koken, want anders wordt de dooier hard
  • Gebruik een schuimspaan om het ei eruit te scheppen.
  • Leg het ei op een stukje keukenpapier, waar het eerst wat kan uitlekken. Leg het op de andijvie-stamp en… smullen maar!

Tip: Pocheren voor dummies

Durf je het niet aan, pocheren in azijn? Wij hebben een truc waarmee het gegarandeerd lukt. Het lijkt wat ingewikkeld, maar het valt reuze mee!

Benodigdheden:

  • ei
  • boterhamzakje
  • kommetje met wat olie
  • een schoon kommetje

Zo pocheer je een ei, voor dummies:

  • Zet een pannetje water op en breng het aan de kook; het water moet rustig zijn, dus net tegen het kookpunt aanzitten.
  • Doe je hand in het boterhamzakje en wrijf het door de olie in het kommetje; de buitenkant van het zakje wordt vettig. Keer het zakje binnenstebuiten en leg het, met de open kant naar boven, in een tweede (schone) schaaltje. Je hebt nu een boterhamzakje dat van binnen vettig is en dat klaar is voor het ei.
  • Breek het ei open boven het boterhamzakje; zorg dat de dooier niet breekt! Bestrooi met peper en zout.
  • Til het zakje op en zorg dat het ei naar een van de punten van het boterhamzakje glijdt. Draai het zakje dicht met wat lucht erin en knoop het dicht met het touwtje.
  • Laat het ei in 7 minuten stollen in het pannetje kokend water, haal het als het goed gestold is uit het water en laat het ei op je bord glijden. Klaar! Het eiwit is gestold en de eierdooier is nog vloeibaar maar wel warm. Mjam!
  • Je kunt het zakje ongeveer 3x opnieuw gebruiken zonder extra olie toe te voegen.

Uh… ggggroente?

Het leven is niet altijd even makkelijk, als kersverse kok met de wens om veel (heel veel) meer groente en fruit te eten… Daarom de Gggroente-gerechten. Gemakkelijke, gezonde en ook nog goedkope groente-gerechten, waar je met vier personen genoeg aan hebt – en waar je nog een ruime kliek aan overhoudt, zodat je later in de week nog goedkoper eet.

Waarom Gemakkelijk, gezond en goedkoop?

Je leest het overal: goed (onbewerkt, puur) eten is duur, rotzooi (bewerkt, vol zout, suiker en vet) is goedkoop. Een zak snoep is goedkoper dan een kilo appels. Een doos kipseparatorburgers betaalbaarder dan een zelfgemaakte salade. Tel daarbij op dat bewerkt eten sneller klaar is, een hogere ‘Ja, lekker, mama!’-factor heeft én minder rotzooi in de keuken oplevert en de keus lijkt snel gemaakt: toch maar weer friet, pizza of een semi-gezonde magnetronmaaltijd.

Begrijp me niet verkeerd: ik doe daar zelf net zo hard aan mee.
Of nou ja: ik dééd daar zelf net zo hard aan mee. Tot mijn 40e verjaardag kon ik namelijk nog geen ei bakken. Ik had er geen zin in, geen geduld voor en, vond ik: ook vooral geen tijd voor. Zoveel te doen in zo weinig tijd – elke dag zelf gezond koken leek me tijdverspilling een grote luxe. Maar nadat ik ziek werd (lees hier meer over hoe & wat), kwam puur en onbewerkt eten met stip op 1 mijn prioriteitenlijstje binnen. Meer Ggggroente dus: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

> bekijk hier meer Ggggroente-gerechten

 

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Ggggroente, Recepten

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

1 comment

  1. Pingback: Foodie Tips Rotterdam: van vegan workshop tot blij blikvoer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *