Gedachten, Ggggroente
comments 2

Ggggroente: Knoflook-KnolselderijPuree met Kruidenbietjes en feta

Recept voor stamppot vol groenten: knolselderij, kruiden en bietjes.

Op dit soort dagen ben ik zó blij dat wij geen auto hebben. Geen gekrab in de ochtendlijke vrieskou, geen gewanhoop bij auto’s die van de kou niet meer willen starten, geen geslip op gladde wegen. Gewoon lekker fietsen (nou vooruit, wel op diezelfde gladde weg, dat wel) en thuiskomen met zo’n door- en doorkoud gezicht… daarmee geniet je extra van deze toch al geweldige Knoflook-Knolselderij Puree met Kruidenbietjes en feta!

Maak deze puree gewoon in grote hoeveelheden, hij is de volgende dag alleen maar lekkerder. Ook als lunch!

Ingrediënten Knoflook-KnolselderijPuree met bietjes

  • feta (200 gram, verkruimeld)
  • 1 knolselderij (geschild en in blokjes gesneden*)
  • 3 tenen knoflook (grofgehakt)
  • 2 el boter
  • 30 ml melk
  • 4 rode bieten (geschild en gekookt)
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • een mix van Provencaalse kruiden, kant-en-klaar, of zelf samenstellen met bijvoorbeeld 1 tl rozemarijn, 1 tl oregano, 1 tl peterselie en 1 tl tijm
  • verse peterselie (of basilicum) (fijngehakt)

Bereidingswijze Knoflook-KnolselderijPuree

  • Verhit in een grote pan een laagje olijfolie en smoor er de knoflook in.
  • Doe na een paar minuten de blokjes knolselderij erbij en laat een minuut of vijf meebakken.
  • Giet ongeveer 250 ml water bij de knolselderij; als het goed is staan ze nu net niet onder water.
  • Breng aan de kook en zet, zodra het kookt, lager; laat de knolselderij in zo’n 20 minuten gaar koken. Zet het deksel schuin op de pan, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Is er flink wat water verdampt en de knolselderij gaar**? Voeg slagroom toe, en stamp ‘m dan met een pureestamper tot een grove puree***. Of, als je dat lekkerder vind, tot een gladde puree met de staafmixer :-))
  • Breng op smaak met zout en peper, en houd warm tot je ‘m serveert.

Bereidingswijze Kruidenbietjes

  • Snijd de bietjes in blokjes en doe ze, samen met de kruidenmix,  in een afsluitbare bak. Laat een nacht in de koelkast staan, zodat de kruiden lekker zacht worden en smaak afgeven.
  • Verwarm, vlak voor je gaat eten, de bietjes in een pannetje, in hun eigen vocht. Een minuut of 5 a 10 is prima.
  • Schep de Knoflook-Knolselderijpuree op een bord, schep er een flinke berg Kruidenbietjes bovenop en top af met de verkruimelde feta. Heb je verse peterselie, salie, oregano of tijm in huis? Hak fijn en strooi over de feta. Eetze!

TIP: zo snijd je knolselderij
Snijd, met een groot mes, de onderkant van de knolselderij (dit is de kant met alle kleine tentakeltjes :-))  zodat ‘ie stevig op je snijplank staat. Snijd ‘m door de helft, en dan in kwarten. Je hebt nu stukken die je makkelijk kunt schillen en snijden.

Uh… ggggroente?

Het leven is niet altijd even makkelijk, als kersverse kok met de wens om veel (heel veel) meer groente en fruit te eten… Daarom de Gggroente-gerechten. Gemakkelijke, gezonde en ook nog goedkope groente-gerechten, waar je met vier personen genoeg aan hebt – en waar je nog een ruime kliek aan overhoudt, zodat je later in de week nog goedkoper eet.

Waarom Gemakkelijk, gezond en goedkoop?

Je leest het overal: goed (onbewerkt, puur) eten is duur, rotzooi (bewerkt, vol zout, suiker en vet) is goedkoop. Een zak snoep is goedkoper dan een kilo appels. Een doos kipseparatorburgers betaalbaarder dan een zelfgemaakte salade. Tel daarbij op dat bewerkt eten sneller klaar is, een hogere ‘Ja, lekker, mama!’-factor heeft én minder rotzooi in de keuken oplevert en de keus lijkt snel gemaakt: toch maar weer friet, pizza of een semi-gezonde magnetronmaaltijd.

Begrijp me niet verkeerd: ik doe daar zelf net zo hard aan mee.
Of nou ja: ik dééd daar zelf net zo hard aan mee. Tot mijn 40e verjaardag kon ik namelijk nog geen ei bakken. Ik had er geen zin in, geen geduld voor en, vond ik: ook vooral geen tijd voor. Zoveel te doen in zo weinig tijd – elke dag zelf gezond koken leek me tijdverspilling een grote luxe. Maar nadat ik ziek werd (lees hier meer over hoe & wat), kwam puur en onbewerkt eten met stip op 1 mijn prioriteitenlijstje binnen. Meer Ggggroente dus: gezonde, gemakkelijke en goedkope groentegerechten.

> bekijk hier meer Ggggroente-gerechten

 

**) Is je knolselderij gaar, maar staat er nog veel water in de pan? Dan kun je of afgieten, of de knolselderij nog een minuut of 5 à 10 met het deksel van de pan laten inkoken. Van teveel vocht wordt je puree te slap, en dat is niet lekker.

***) Is je puree toch te nat? Laat ‘m dan, met het deksel van de pan, nog een paar minuten op laag vuur staat, zodat overtollig vocht kan verdampen.

Comments

comments

In categorie: Gedachten, Ggggroente

door

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

2 comments

  1. Estella zegt

    We hebben dit vanavond gegeten en het was lekker.
    Wel heb ik maar de helft van de 500 ml water gebruikt en was de puree nog iets aan de natte kant. Mijn man vond het meer knolselderijpap dan -puree.
    In het algemeen roer ik een à twee eetlepels fijne havermout door iets vochtige puree of stamppot. Je ziet en proeft er niets van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *