Furoshiki – vouwen, knopen, klaar

furoshiki

Als je googlet op ‘knutselmoeder’ schijnt mijn naam hoog in de zoekresultaten op te duiken. Grappig, want ik heb twee linkerhanden. En nee, dat is geen valse bescheidenheid, helaas.

Kijk, er zijn mensen die iets zien – en het zonder moeite namaken.
Mensen die, als ze voor het eerst in hun leven een bepaalde techniek proberen, laten we zeggen: glazen kralen blazen – die dan meteen een perfecte glazen kraal produceren. Ik noem geen namen, maar Alja* schijnt zo iemand te zijn.

Ik heb al moeite met een cadeautje mooi inpakken.

Dat begint bij het inpakpapier.
Dat kreukel ik, binnen 5 seconden na het afrekenen, door het onderin mijn boodschappentas te doen – en er een pak koffie, een net tomaten en een volwassen ananas bovenop te gooien.
Geschrokken zet ik de enigszins gehavende rol dan maar veilig rechtop in mijn fietstas – waar helaas nog een bodempje water van die plensbui in blijkt te staan.
Eenmaal thuis met die ooit prachtige rol cadeaupapier begin ik dus al op een flinke achterstand – die ik vervolgens vergroot door achtereenvolgens nét te korte stukjes washi tape te plakken, die er weer af te pulken en daarbij het papier te scheuren. 

Ik ben een kansloze cadeaupapierinpakker.

Nee, dan furoshiki…

furoshiki link collective

Furoshiki is de Japanse kunst van inpakken met textiel. Hoe? Door een vierkante lap, met behulp van eeuwenoude technieken, om een object te vouwen en te knopen.

Die lap, dat kan een theedoek zijn, of een mooie shawl. En dat wat je inpakt kan een brood zijn, twee flessen wijn, een boek of zelfs een watermeloen. Voor iedere vorm is er een speciale furoshiki vouwtechniek.

Furoshiki: vouwen, knopen, klaar

diana-van-ewijk

Hierboven* zie je hoe furoshiki zo ongeveer werkt. Lijkt simpel? Is ook simpel.

Geen gedoe – met tapejes die per se recht moeten.
Geen geplier met rollen papier – die toch net te kort blijken.
Geen bergen inpakpapier – die, na een treurig eendagsvliegbestaan, worden verscheurd en weggepleurd.
Als je het zo bekijkt is furoshiki niet alleen goed voor je gemoedsrust, maar ook voor het milieu.

Link Collective: furoshiki shawls

diana-van-ewijk

Deze prachtige furoshiki shawls zijn van het merk Link Collective en worden met de hand gedrukt in, hoe kan het ook anders, Japan.

Hierboven zie je hoe zo’n furoshiki shawl wordt gedrukt… en hieronder zie je het eindresultaat: diana-van-ewijk De furoshiki shawls van Link Collective worden ontworpen door textiel-ontwerpers van over de hele wereld.  tumblr_inline_mwq23kY7oW1r9ilnv Bovenstaand furoshiki shawl heet The Hida Express en is ontworpen door Hannah Waterson.  Ze heeft zich bij het ontwerpen van deze furoshiki shawl laten inspireren door een treinrit die ze maakte. Als je goed kijkt, zie je dat het spoorwegen zijn, die uitkomen op een stad en de zee: diana-van-ewijk Kijk nou, hoe prachtig gedetailleerd!

Hebben, zo’n furoshiki shawl?

 

Kortom: deze furoshiki shawls zijn niet alleen prachtig om de dragen, maar ook het ideale accessoire om last minute minute goed voor de dag te komen op een verjaardag die je vergeten was. Koop gewoon op het station een doos Leonidas (of een fles wijn), pak fraai in met je furoshiki en steel de show! Wel je furoshiki shawl terugvragen na het uitpakken, natuurlijk…

Zin om zo’n prachtige furoshiki shawl aan de haak te slaan?

> koop de furoshiki shawls van Link Collective in mijn Great.ly winkel***!

 

*)
Omdat deze traditionele inpakwijze op het punt van vergeten stond, publiceerde de Japanse overheid deze Furoshiki made easy-tutorial.

**)

Zin om helemaal zen te worden? Zet een kop thee, druk op play en geniet van Mount Fuji, zonder kersenbloesem, maar met een prachtig mild-meditatief effect.

***)
Wat Great.ly nu weer is? Great.ly is de missing link tussen makers en smaakmakers. Kort gezegd open je er als blogger/Facebook/Instagrammer/Twitteraar een webwinkel, die je vult met handgemaakte producten van over de hele wereld.

>> bekijk mijn Great.ly winkel

Comments

comments

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *