Foodie Tips #20: Van vegan workshop tot blij blikvoer en… perfect Avondvierdaagse-soepje

foodie tips rotterdam

Wat een week! Na een daverende start (inclusief NL Alert) met de inhuldiging van Feyenoord, begint vandaag ook de Avondvierdaagse én lijkt het mooie weer nu echt door te breken. Hoog tijd voor wat groenterijk gemaksvoer, dachten wij zo :-)

Deze week op het menu: Andijvie Stamppot – met gepocheerd ei (wij geven dé tip over hoe dat snel kan!), een supersnel bliktomatensoepje (ja, echt!), een leestip over waar dat nou eigenlijk goed voor is, inblikken (meer dan je denkt!) en een workshop voor wie haar eigen vegan & raw groentebouillonpasta willen maken. Lees vooral lekker door…

Enne, speciaal voor al onze Rechtstreex-Spangen-klanten: je kunt vrijdag al vanaf 15:00 uur je boodschappen ophalen! Monica staat voor je klaar met je verse boerenboodschappen :-)

1. Doen: Workshop ‘Maak zelf vegan bouillon’ op het Flavourites Feest

Soephoofd Diana van Ewijk en Sarina Karouw geven workshop vegan bouillon maken

Tijdens het Flavourites Feest geeft Soephoofd de gratis workshop ‘Maak zelf vegan bouillonpasta – van #weggooigroente‘. Hierin leer je hoe je een houdbare bouillonpasta maakt die boordevol groente zit, zodat je nooit meer een houdbaar bouillonblokje vol e-nummers en palmolie uit de supermarkt hoeft te gebruiken. En geloof me: zelf bouillon maken is veel makkelijker dan je denkt!

>> meer info over Workshop ‘Maak zelf vegan bouillon’ (gratis!)

2. Koken met groente: andijvie Stamppot

Deze gouwe ouwe Andijvie-Stamp maak je dankzij de lekkere bintjes en knapperige andijvie tóch bijzonder. Extra lekker bovendien met de licht-scherpe mosterd van Mosterd & Meer. Het gepocheerde ei geeft het geheel nog een bijzonder tintje. Nog nooit een ei gepocheerd? Wij geven je een tip waarmee het gegarandeerd lukt - zonder gedoe :-)Eén van de dingen die vroeger op mijn black list stonden: stamppot rauwe andijvie. Gát-ver-dámme, vond ik als kind. Dat had vast ook iets te maken met hoe mijn moeder kookte: met weinig geduld. En met het motto: zand schuurt de maag. Inmiddels heb ik een recept gevonden waarmee ik juist deze stamppot dolgraag eet. En dat recept deel ik graag hier, om jou van je jeugdtrauma te verlossen, en je kinderen er preventief van te genezen… Stamppot rauwe andijvie is ontzettend lekker met een gepocheerd ei – dat is weer een dag flexitariërschap in da pocket!

>> check het recept Stamppot Rauwe Andijvie – met een gepocheerd ei

3. Kijken: Toekomstige varkentjes?
Schermafbeelding 2017-05-12 om 17.27.53

De helft van al het vlees dat we in Nederland eten komt van het varken. En vaak komt dat varken uit steeds groter groeiende boerenbedrijven. Ligt de toekomst van het varkensvlees in een hyper-efficiënte megastal die goedkoop vlees kan produceren, of moeten we dat varken kleinschaliger gaan vetmesten en er misschien ook minder van gaan eten? Hoe gaan we dat varkentje wassen in de toekomst?

>> kijk Eten van Morgen: vlees, waarin de Keuringsdienst op zoek naar het varken van de toekomst

4. Lezen: Eten uit blik – da’s pas duurzaam

coco-conserven“Iedereen heeft het over biologisch, kleinschalig, rooftop gardening… dat is goed; hoe meer je over eten nadenkt, hoe beter. Maar het schiet door als je vies gaat doen over de industrie. Die heeft ook duurzame kanten: schaalbaarheid, efficiëntie.”
Mooie woorden van Coco Conserven, dat vanuit Zaandam culinair blikvoer op de kaart zet. Een onverwachts pleidooi tegen vers dan vers!

>> lees: ‘Eten uit Blik – da’s pas duurzaam’ in Trouw

Saillant detail: Coco Conserven lanceerden hun blikvoer bijna precies een jaar geleden. Ik vond dat toen zo inspirerend, dat ook wij begonnen met soep verkopen. Eerst diepgevroren, en daarna in de vorm van SoepStarter

5. Soepen: Snelle soep van.. bliktomaten

snelle-tomatensoep-makkelijk-recept

Blikken tomaten bevatten superrijpe tomaten, die direct na de oogst verblikt zijn. Daarbij zijn de meeste voedingsstoffen bewaard gebleven. En door de tomaten in het land van herkomst in blik te stoppen, is het risico op waste veel minder groot dan bij het vervoeren van verse tomaten. Heel handig op drukke dagen – tijdens de Avondvierdaagse, bijvoorbeeld :-)

> bekijk recept Snelle Soep van Bliktomaten


Dat was het weer voor deze week. Veel plezier (en improvisatiesucces) in deze Avondvierdaagseweek. En tot volgende week :-)

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *