Foodie Tips #25: van PofPieper tot Pop-Up Zomerparadijsje… en Chinese Peanutbutter & Jelly Smoothie

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

Wat een timing! Woensdag begint de zomer officieel – en laat het nou de hele week ook prachtig zomerweer worden. Ik voorspel een week van weinig moeite, maximaal resultaat – in elk geval wat betreft datgene wat we onder onze neus stoppen. 

In onze Foodie Tips daarom: spectaculaire Peanutbutter & Jelly Smoothies (die stiekem zó klaar zijn), een documentaire over… hummus, PofPiepers met homemade kruidenboter (waar je je halve tuin in kunt verwerken!), een podcast met 50 makkelijke foodwaste-tips (voor tijdens late night zomerwandelinkjes) en… een Pop-Up Zomerparadijsje waar je bijna automatisch volledig tot rust komt. Check it out!

1. Doen: Singeldingen, een Pop-Up Zomerparadijsje

singeldingen

Singeldingen is een Zomerplezierplek in het Heemraadpark – in West dus. Superleuke zomerpop-up, voor gewoon, een lekker koffietje. Of voor kinderyoga, skaten met de Pooligans of het zondagmiddagconcertje!

>> check de agenda van Singeldingen
TIP: Singeldingen serveert onze Instant Noodle Soup – gezond en heel erg lekker tussendoortje!

2. Koken: PofPieper met Bieslookboter

moestuin recept meriam beek diana van ewijk

Het BBQseizoen is weer volop aan! En weet je wat het daar heel goed op doet? Een aardappel. Gepoft, met heerlijke homemade bieslookboter en on top of it, nog een lekker plakje brie! Het recept is voor de oven, maar kan dus ook heel goed op de bbq.

>> check dit MoestuinMaaltje voor homemade Bieslookboter

Enne: ook leuk om met eetbare bloemetjes te maken

3. Checken: 50 manieren om je foodwaste te verminderen

slow-your-home

Schokkend: wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel. Dat is een derde van de gehele productie. Nog schokkender: zo’n 130 miljoen kilo daarvan word door de Nederlandse consument verspild. Door jou en mij, dus. In deze podcast krijg je 50 tips die je direct in de praktijk kunnen brengen.

>> luister podcast 50 ways to reduce your foodwaste

Geen zin in een podcast? Je kunt ze ook gewoon nalezen op het blog! Enne: onze SoepStarter is een prachtmanier op minder te verspillen :-)

4. Kijken: Hummus – The Movie

foodie-tips-rotterdam

Hummus… heel simpel gezegd is het een puree op basis van kikkererwten, tahin en andere ingrediënten en wordt gegeten met brood. Hummus kent niet alleen vele geheime recepten en Guinness World records, maar het verbindt ook joden, moslims en christenen in hun liefde voor hummus.

>> Kijk de docu ‘Hummus, the Movie’ op NPO 3

5. Soepen: Chinese Peanutbutter & Jelly Smoothie (fruitsoep voor een feestje)

Smoothie aardbeien, vijfkruidenpoeder en pindakaas

Pindakaas met jam, en dan op een witte boterham – ken je dat? Die PeanutButter Jelly Sandwiches eten wij zelden (wegens echt niets gezonds aan te bekennen). Maar als smoothie variant wordt het een heel ander verhaal… Aardbeitjes blenderen met Chinees Vijfkruidenpoeder, serveren met dikke yoghurt, een lepel 100% pindakaas en vooruit, een ieniemienie hoeveelheid hageltjes… en klaar is je feestelijke fruitsoepje!

> maak Peanutbutter & Jelly Smoothie met Chinese Vijfkruiden 

BONUS: Lokaal gepekelde boerenkoolnerfjes tegen zomerse voedselverspilling
ZomerSoepStarter-Duo-Packshot-Liggend

Hoe red je ruim 128 miljoen kilo zomergroente van verspilling? Door ze te stoven met gepekelde boerenkoolnerfjes, zwarte knoflook en gerookte rode uien en er #weggooigroentesoep van te maken, natuurlijk.

Gerookt, gepekeld en gedroogd in Rotterdam

ZomerSoepStarter is ‘n mix van onder andere gerookte ui, zwarte knoflook, gepekelde boerenkoolnerfjes en wildgeplukte brandnetel uit het Rotterdamse foodlab van Manenwolf. Door stevige wintergroenten bij lokale leveranciers in te kopen en met oude  technieken te conserveren, ontstond een unieke smaak die aan doorgaans milde zomergroenten iets bijzonders toevoegt, werden minder voedselkilometers bij de productie afgelegd en werd de houdbaarheid bovendien enorm verlengd. Benieuwd naar deze eigenzinnige Rotterdamse mix?

>> bestel ‘m bij Rechtstreex-Spangen of op SoepStarter.nl


 

Dat was het weer voor deze week. Laat je niet gek maken door hitte en hangerige buien, maar haal het maximale uit deze vroege zomer – voor je het weet is het herfst :-)

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *