Foodie Tips #19: Eetbare bloementips, MoestuinVrijmarkt en… zonnige Mangosoep met Kokosroom!

foodie tips rotterdam

Lente! Ja, wij zetten gewoon meteen de bloemetjes buiten :-) Of eigenlijk: we halen ze naar binnen, en serveren ze op onze fruitsoepjes… maar daarover hieronder meer.

Deze week op het menu: regenboog flatbread (met lekker veel groenten), een lichtpittige mangosoep (waar je direct de zomer voelt), een kijktip over verticale stadboerderijen (de toekomst!) en een vrijmarkt voor mensen met groene vingers (en zij die dat ambiëren :-)). En o ja: de eetbare bloemen? Daarvan delen we ook een lijstje. Handig!

1. Lezen: Eetbare Bloemen

eetbare-bloemen-in-smoothies

Heerlijk, al die bloemen in de berm. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook een lust voor de maag… Een flink aantal bloemen is namelijk eetbaar – en doet het fantastisch op een fruitsoepje. Ik ben tot nog toe niet verder gekomen dan de viooltjes van buurvrouw Andrea (sorry, Andrea!), maar met onderstaande lijst ga ik de komende tijd lekker los, wat plukken betreft. 

>> lees: ‘Eetbare Bloemen’ op Diana’s Mooie Moestuin

2. Koken met groente: Broccoli Flatbread

Broccoli flatbread Foodie Tips

In het kader van minder vlees eten: ik ben behoorlijk fan van Green Kitchen Stories! Dit Zweedse gezin leeft een wel erg idyllisch leven, maar vooruit; het is ze vergeven. Ze delen namelijk geweldige vegetarische recepten, die bulken van de groente. En ze hebben heel slimme manieren om groenten te verwerken in andere gerechten – in flat bread bijvoorbeeld. Zo’n regenboogje op tafel, daar wordt je toch instant blij van?
> bekijk de video ‘Broccoli Flatbread’ van Green Kitchen Stories

(De foto is van Green Kitchen Stories – net als de foto daarboven, met de bloemetjes.)

3. Kijken: Boer zoekt… voedselflat

vertical farm foodie tips

Het gros van ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Initiatieven als Rechtstreex helpen om een kortere keten te realiseren, maar om 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, duurzaam te voeden, moet er toch iets anders… De voedselproductie voor een aanzienlijk deel integreren in de stedelijke infrastructuur, bijvoorbeeld. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Maar.. wat houdt dat precies in? Tegenlicht zocht het uit.

> kijk: ‘Tegenlicht: Boer zoekt Voedselflat

Interessant? Lees dan de plannen van Shanghai, die een heel vertical farm district op aan het zetten is!

4. Doen: Moestuin Vrijmarkt, zaterdag 13 mei

moestuin vrijmarkt uit je eigen stad

Zelf kweken is zo gek nog niet. Het is zen, en je eet hyperlokaal. Je weet exact hoe je voedsel gekweekt is, en je leert 100 manieren om sla te eten… Daarom een tip voor moestuinierders (in de dop): de Moestuin(vrij)markt van Uit je Eigen Stad. Rol je kleedje uit, verkoop je stekjes, gieters, compost, zaadjes… En koop natuurlijk die nog missende zaadjes bij je collega-kleedjesverkopers! 

> lees meer overde MoestuinVrijmarkt van Uit Je Eigen Stad

Extra bonus: er is een Eerste Hulp bij Moestuinieren-post – voor alle nuubs die net als ik geen plantje groot krijgen :-) 

5. Soepen: Mangosoep met Sinaasappel en Kokosroom

mangosoep-met-sinaasappel-kokosroom-fruitsoep-soephoofd

Mangosoep met Sinaasappel en Kokosroom? Zijn ze nou helemaal gek geworden, die Soephoofden? Nee hoor, maar met deze, inmiddels welbekende, lichtpittige mangosoep, haal je in no time de zomer in je bol – en je fruitquotum –  :-)

bekijk recept Mangosoep met Sinaasappel en Kokosroom

Voor de kinderen ook lekker, als je de gember en sumac achterwege laat. Primadeluxe vieruurtje!


Dat was het weer voor deze week. Succes met deze eerste school&werkdagen na de vakantie. En tot volgende week :-)

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *