Ecotarisch Jaar-Experiment: verslag week 1

ecotarisch-dieet-weekverslag

Oh boy, de eerste week van het Ecotarisch Jaar-Experiment viel niet mee. Ik hostte mijn allereerste ecotarische diner (en bleek iets gekookt te hebben dat grofweg een kwart van het gezelschap niet lustte), ging onvoorbereid op reis met twee kinderen (en at dus onecotarisch op het station), vergat te monitoren en deed per ongeluk twee keer weekboodschappen – met als gevolg een shit load aan seizoensgroenten. Kijken jullie mee naar week 1?

Ecotarisch Jaar-Experiment: verslag week 1

Eerst maar eens een verslag van wat ik at deze week, die overigens begon op dinsdag 1 oktober. 

 • dinsdag: 
  Het Ecotarisch Jaarexperiment begon meteen met een dinertje voor mijn collega’s, wat het wel feestelijk, maar ook een tikje ingewikkelder maakte. Bij aankomst bleek ruim een kwart van de aanwezigen ‘niet weg te zijn’ van paddestoelensoep. Na afloop vond de helft daarvan het toch wel lekker, vergeleken met de Unox-soep die ze kennen. Ik zie het maar als een compliment :-))

  • ontbijt: volkoren boterhammen, een met 100% pindakaas en banaan, een met biologische kaas
  • lunch: left-over aardappel-preisoep met een lepel Zaanse mosterd (waarvan blijkbaar alleen de naam lokaal is) en een geroosterde volkoren boterham.
  • tussendoor: druiven en aardbeien (totaal niet in het seizoen, maar: die waren over van een feestje dat ik afgelopen weekend gaf. Dus ecotarisch in de zin dat ze anders weggegooid zouden moeten worden.
  • diner: gebonden paddestoelensoep met gedroogde oesterzwammen van Rotterzwam (hyperlokaal) met gebakken kastanjechampignons (van Ekoplaza, dus bio en lokaal), bostelbrood van hyperlokale desembakker Mara Michon, zuurdesembrood van Vlaamsch Broodhuys (van Frans graan), boekweitbrood (idem), plantaardige pesto naar recept van circular chef Arabella van Aartrijk (deel ik later nog!), bietenhummus (met bieten van Rechtstreex en witte bonen uit de Turkse supermarkt), wortelhummus (met wortel van Rechtstreex, en kikkererwten van Ekoplaze), doperwtjes (uit de vriezer van Gimsel), Paturain en homemade kruidenboter (beiden ook over van het feestje) en een crumble van diepvrieszomerfruit (van de Lidl, uit Polen) en havergrutten (aka steel cut oats) van De Halm, via Gimsel.
 • Woensdag:
  Het voordeel van een dinertje (en altijd bang zijn dat je te weinig hebt, waardoor je teveel koopt/kookt) is: veel kliekjes! Laat dat nou ook nog heel ecotarisch zijn, dat restjes opeten :-)

  • ontbijt: leftover crumble van dinsdag
  • tussendoor: appel van Rechtstreex
  • lunch: paddestoelensoep met twee soorten hummus en een geroosterde boterham (alles left over)
  • tussendoor: ?
  • diner: pasta pesto (met leftover pesto van het dinertje), gebakken raapstelen (van Ekoplaza) met uitjes, en als toetje appel crumble (met appel van Rechtstreex en dezelfde havergrutten)
 • Donderdag:
  Dit was een stressvolle dag, die al om 8 uur ’s ochtends begon met een behoorlijk pittig gesprek, gevolgd door een spoed-opdracht op mijn werk en een persrondleiding die behoorlijk uitliep. Na school reisden we met zijn drieën naar Gorinchem, om een hondje te bezoeken dat we mogelijk gaan adopteren. Wegens drukte eerder op de dag niet aan gedacht om voedsel en water mee te nemen, dus blij met een vergeten haverreep en dineren met patat.

  • ontbijt: left over appel crumble van woensdag
  • tussendoor: kwart glas lokaal paddestoelenbier van Vet&Lazy en twee krekancini van de Krekerij (vanwege de persrondleiding, geen straf :-))
  • lunchen bij Aloha: een tafel vol bijzondere en grotendeels ecotarische gerechten, met als persoonlijke favoriet de gestoofde runderwang met geroosterde boerenkool en een heerlijke boerenkoolnervencrème. Opvallend op tafel: perzik uit (ik denk een koude kas) de buurt van Rotterdam en de zeebaars, met los geserveerde krokant gebakken huid
  • tussendoor: een appelhavermoutreepje van de Lidl
  • diner: kleine patat met vegan mayo en frikandel speciaal van de Smullers in Dordrecht (totaal niet gezond, wel erg lekker, dus misschien als snack nog te doen, ecotarisch gezien? Frikandel is van separatorvlees gemaakt, dus ultiem
  • toetje: paar blokjes Tony Chocolonely
 • Vrijdag: 
  • ontbijt: warme appelhavermout
  • tussendoor: vergeten
  • lunch: left over paddestoelensoep, half leftover olijvenstokje (Gimsel) met biologische kaas en tomatenpuree
  • tussendoor: koekje bij de decaf koffie bij Soif, Rotterdam (na een middagwandeling met de jongste)
  • diner: nacho’s en chili con carne uit de oven: left over chili, naturel nacho’s van de Lidl, biologische kaas van de lidl, biologische crème fraîche van An-dijvie
  • toetje: paar hapjes pap van ingekookte gecondenseerde melk, met suiker (blikjes staat al eeuwen in de voorraadkast, en wilde ik nu eindelijk wel eens proberen. Lekker)
  • avondsnack: paar blokjes Tony Chocolonely

Al met al ben ik niet ontevreden. Goed, ik ben vergeten te monitoren met de Eetmeter, goed, ik deed twee keer weekboodschappen en goed, de donderdag was een ecotarische blunder, maar dat gaf me wel een goed inzicht. Ik haalde met gemak mijn doelstelling minder vlees te eten, al blijft kaas een uitdaging. En ik wist mijn collega’s dus een (in hun ogen redelijk) geslaagd ecotarisch diner voor te zetten. Tot slot: ondanks twee feestjes heb ik geen restjes weg hoeven gooien. Score!

Learning van Ecotarisch Jaar-Experiment, week 1

The curse of convenience – dat dat ook op gaat voor duurzaam eten, dat werd deze week wel duidelijk. Gemak maakt ecotarisch eten moeilijk: probeer maar eens een gezonde snack op het station te vinden. Of als je heel hongerig bent, en natgeregend, en later thuis dan verwacht, alsnog een ecotarisch diner in elkaar te flansen. Dat valt niet mee, weet ik na deze week uit ervaring. Vandaar deze learnings:

 1. ga nooit de deur uit zonder hervulbare fles water: dat spreekt voor zich
 2. ga nooit de deur uit zonder een noodsnack (denk: een appel, een bakje hummus en wat wortelsticks, een handje nootjes, een volkoren boterham met pindakaas): geleerd op het station, op een koude dag en een hangry moment: een gezonde snack is daar ver te zoeken. Met een beetje mazzel vind je seizoensfruit, maar dat is dan sowieso stukken duurder dan wanneer je het van huis meeneemt.
 3. kliekjes zijn da bomb! Ik heb elke dag één of meerdere keren een kliekje gegeten, zowel voor ontbijt, als voor lunch, als voor diner. Een kliekje, dat is de snelste weg naar de volgende maaltijd. Zo zette ik deze week een restje middelmatige chili sin carne om in een ovenschotel waar de kinderen wil enthousiast van waren. En ontbeet ik met de lekkerste havermoutcombi’s – terwijl me dat amper tijd kostte. Tot slot: ik lunch vrijwel elke dag met kliekjes, dat is voor mij een heel goede manier om te besparen, om minder te verspillen en om meer groente verspreid over de dag te eten.

Wil je ook meer met je kliekjes doen? Word dan lid van het KliekjesCollectief, de Facebookgroep van Soephoofd waarin 500+ kliekjeskoks hun tips, tricks en restjesrecepten delen!

Ecotarische vraagtekens

Ook noteer ik elke week wat nou echt vraagtekens opriep. Deze week waren dat:

 • hoe ecotarisch is een banaan?
 • hoe ecotarisch is een frikandel?
 • hoe ecotarisch is diepvriesfruit?
 • hoe ecotarisch is yoghurt?

Ik maak een keuze uit één van deze vragen, en verdiep me daar dit weekend verder in. Deze week wordt dat yoghurt, waarover later dit weekend dus meer.

Ook leren om in één jaar haalbaar, betaalbaar en schaalbaar duurzaam te eten?

De komende 12 maanden ontdek ik, aspirant-ecotariër, in 12 maanden hoe je duurzaam eet, op een manier die haalbaar is (lees: vol te houden, binnen een ‘normaal’ leven), die betaalbaar is (lees: volgens Nibud-richtlijn) en die bovenal schaalbaar is – met andere woorden: voor iedereen die duurzamer willen leven toe te passen is.

Zo werkt het Ecotarisch Jaar-Experiment

Het Ecotarisch Jaar-Experiment geeft deelnemers die duurzamer willen eten structuur, tips en inspiratie. 

Als we de 12 maanddoelen halen, eten we aan het eind van het jaar zonder al te veel gedoe lekker binnen de grenzen van de planeet, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en binnen de grenzen van het Nibud. Doe mee!

 

Comments

comments

Filed under Ecotariër

Diana van Ewijk is, naast officieel Soephoofd, ook kapitein van het #KliekjesCollectief en social mediamanager in #BlueCity010. Een storyteller met de focus op foodwaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *