Duurzaam Weekmenu #44: Knoflook-Bloemkoolpuree met Rode Bietjes en Feta, Venkelrisotto en Melanzane Parmigiana met Aubergines

WeekmenuTekengebied 31@2x

Eerst maar eens het goede nieuws: nu ik weer met een weekmenu werk, gaat het stukken beter qua eten. Deze week was behoorlijk bewogen: iets met herfstvakantie, iets met tóch nog moeten werken, en iets met een niet-goed gelukt diner en tieners die dolgraag even naar de snackbar wilden lopen…

En toch is het gelukt. We aten deze week keurig de groenten van onze seizoensbox op. Dankzij het weekmenu, want daardoor hoefde ik verder nergens over na te denken.

Het enige waar het misliep, was toen ik dinsdag laat op de middag thuis kwam, na een dag kringloopfietsen in Delft, in mijn huis ineens veel meer kinderen aantrof dan ik verwacht had, en de rijst (die ik wel keurig had gewassen en voorgeweekt), niet wilde koken in mijn gloednieuwe rijstkoker. Overprikkeld verzuchtte ik: “Nou, dan eten we wel patat!” – en dat werd razendsnel opgepikt door een logeervriendinnetje, waardoor ze, voor ik met mijn ogen kon knipperen, de deur al uit waren. 

Leermomentje: maak het je zelf zo makkelijk mogelijk. Zorg dat je, als je weet dat je laat thuis komt, al zoveel mogelijk voorbereid heb. Of koop je ingrediënten voorgesneden: dat is minder duurzaam dan zelf wassen en snijden, maar aan de andere kant: het is gezonder dan patat halen. Kortom: 

Duurzaam Weekmenu #43

Ik bestel elke week de Seizoensbox van Rechtstreex. Deze week bevat deze de volgende groenten: Aubergine, Oerkomkommer B-keuze en Ramiro paprika van Frank de Koning uit Tinte, een zakje Slamix van Tuinderij Peter Boer uit Zwijndrecht, Rode biet van Peter van de Erve uit  Goudswaard, Venkel van Janneke en Cees Klootwijk uit Raamsdonk, Kastanje champignons van Familie Veeke uit Standdaarbuiten en een Bloemkool van Bloemkolen Bas uit Oud-Beijerland.

De paprika gaat, eerlijk door de helft, mee naar school als tienuurtje. En van de rest maak ik onderstaande gerechten.

Maandag: eating-in bij de buren

Maandag eten we bij Sarina. Wij eten elke maandag samen, en omstebeurt koken we. Dit keer is het haar beurt, dus ben ik vrij :-)

Dinsdag: Knoflook-Bloemkoolpuree met Rode Bietjes en Feta

celery_root_puree_sarah_yates_1

Bloemkool is superlekker – en dito veelzijdig. Prima de luxe in een pureetje, op zichzelf, of zoals in dit geval met wat aardappels, omdat het een kleine bloemkool is. De feta vervang ik door wat blauwschimmelkaas die ik nog overhad van datzelfde feestje. Kliekjes, maar dan extra lekker :-)

Knoflook-Bloemkoolpuree 

IngredienteN voor vier personen
  • 1 bloemkool (in roosjes gesneden, de harde stukken in dunne schijfjes). Heb je een kleine bloemkool, voeg dan (gekookte!) aardappels toe tot je ongeveer een kilo hebt
  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 tenen knoflook (grofgehakt) 
  • 1 el boter
  • 15 ml melk of een eetlepel left over crème fraîche
  • 2 rode bieten (geschild en gekookt) 
  • 4 el olijfolie
  • 2 eetlepels Provencaalse kruidenmix
  • feta of andere kaas (100 gram, verkruimeld)
  • verse peterselie
  • eventueel wat citroensap
  • peper en zout
Bereidingswijze Knoflook-bloemkoolpuree
  • breng 2 liter bouillon aan de kook en blancheer er de bloemkool in. Dat doe je door ze 3 tot 5 minuten in het kokende water te laten. Laat de laatste minuut de knoflook mee blancheren.
  • Test de bloemkool door met een mes of vork in de stam van de bloemkool te prikken; hij moet van binnen zacht zijn zonder structuur te verliezen. Giet af, maar bewaar de bouillon.
  • Voeg de kaas toe, en stamp met een pureestamper tot een grove puree. Of, als je dat lekkerder vind, tot een gladde puree met de staafmixer :-))
  • Iets te dik? Voeg bouillon toe tot je de juiste dikte bereikt hebt.
  • Is je puree iets te nat? Laat ‘m dan, met het deksel van de pan, nog een paar minuten op laag vuur staat, zodat overtollig vocht kan verdampen.
  • Breng op smaak met zout en peper, en houd warm tot je ‘m serveert.

TIP: bewaar de bouillon in de vriezer, tot de volgende keer. Voor de venkelrisotto van morgen, bijvoorbeeld.

Bereidingswijze Kruidenbietjes
  • Snijd de bietjes in blokjes en doe ze, samen met de kruidenmix, in een afsluitbare bak. Laat een nacht in de koelkast staan, zodat de kruiden lekker zacht worden en smaak afgeven.
  • Verwarm de bietjes in een pannetje, in hun eigen vocht.

Schep de bloemkoolpuree op een bord, schep er een flinke berg kruidenbietjes bovenop en top af met de geraspte kaas. Heb je verse peterselie, salie, oregano of tijm in huis? Hak fijn en strooi over de kaas. Eetze!

Woensdag: Venkelrisotto met gebakken kastanjechampignons en een simpele groene salade

Ik ben geen sla-held, dus ik houd het graag simpel. Ik doe 1 el kappertjes, 1 tl mosterd, 2 el azijn, 4 el olijfolie en zout en peper in een jampotje, schudt het door elkaar tot een dressing, kieper het zakje sla leeg boven een kom en giet daar de inhoud van het jampotje over. Ik schil de oerkomkommer, snijd ‘m in kleine blokjes en doe die erdoor. Prima!

bereidingswijze GEBAKKEN KASTANJECHAMPIGNONS
  • snijd ze in dunne plakjes, laat een koekenpan heel heet laten worden en bak de paddenstoelen op hoog vuur, dan loopt het water er niet uit en blijven ze sappig.
  • Voeg er flink wat gerookt paprikapoeder aan toe, hussel goed door en bak ze in een beetje boter of olie (niet teveel, want dat zuigen ze op) gemiddeld 5 tot 10 minuten, tot ze goed doorbakken zijn.
  • Breng op smaak met wat grofgemalen zout.

VENKELRISOTTO

Voor de venkelrisotto volg ik dit recept, van Odin

VENKELRISOTTO – Ingrediënten 4 personen

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *